Ζυμομύκητες: Τι είναι και τι σχέση έχουν με την υγεία και τα κιλά μας;
Οι ζυμομύκητες βρίσκονται συνήθως στο στόμα και στον οισοφάγο μέχρι το παχύ έντερο. Όσο η διατροφή είναι ισορροπημένη και ο αριθμός των αποικιών χαμηλός, οι άμυνες του οργανισμού είναι ακέραιες και λειτουργούν φυσιολογικά, οι ζυμομύκητες είναι σαν ‘’περαστικοί ένοικοι’’ του πεπτικού σωλήνα. Σε περιπτώσεις που ο αριθμός τους φτάσει σε υπερβολικά επίπεδα, μπορεί να διαπεράσει το εντερικό τοίχωμα και να μπει στο ροή του αίματος όπου απελευθερώνει τοξικά σωματίδια που κάνουν το έντερο πιο διαπερατό παρεμποδίζοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Υπερκατανάλωσης τροφών πλούσιες σε άμυλα και σάκχαρα συμβάλουν στην αύξηση τους. Παράλληλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στο βλεννογόνο του εντέρου έχουν χάσει τη δυναμική τους στο να αντιδράσουν στα ξένα σωματίδια.
=>Αποτέλεσμα όλης αυτής της δυσλειτουργίας είναι : – έντονη επιθυμία για γλυκά και αμυλούχες τροφές -δυσκολία στην απώλεια βάρους – αίσθηση κόπωσης που οφείλεται στην κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο -συχνές ιογενείς ή βακτηριδιακές λοιμώξεις -δυσκοιλιότητα ή διάρροια -μακροπρόθεσμα επιβάρυνση της λειτουργίας άλλων ενδοκρινικών συστημάτων όπως θυρεοειδή, πάγκρεας, επινεφρίδια κ.α.
=>Πώς να το θεραπεύσετε : -Διακοπή κατανάλωσης τροφών και ροφημάτων όπως: ζάχαρη, γλυκίσματα, ζυμαρικά,λευκό ψωμί, αλλαντικά, μαγιά, ξύδι, αλκοόλ, μουχλιασμένα τυριά όπως ροκφόρ και μπλε τυρί, καφέ κ.α. –Κατανάλωση τροφών πλούσια σε αντιμυκητισιακή δράση όπως : ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, σκόρδο, τζίντζερ, γαρίφαλο, κανέλα Κεϋλάνης, μούρα (γκότζι-μπέρι, κράνμπερι, μπλούμπερι κ.α.), λεμόνι
-Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε πρεβιοτικά ή/και προβιοτικά: κεφίρ, πλήρες γιαούρτι, λάχανο τουρσί, πίκλες. -Κατανάλωση βοτάνων όπως : αψιθιά, ιπέροξο ή λαπάχο, ματζουράνα, αλόη, θυμάρι, μάραθος – Σκεύασμα προβιοτικών για κάποιο χρονικό διάστημα συμβάλει στην υγεία της χλωρίδας του εντέρου.
Συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια θα σας φέρει σύντομα αποτελέσματα και θα παρατηρήσετε η ενέργειά σας να αυξάνεται και η διάθεσή σας να βελτιώνεται.
Η συμβουλή κάποιου ειδικού είναι πάντα ωφέλιμη για ‘’εμπλουτίσετε’’ τις γνώσεις σας πάνω σε τομείς της διατροφής και να εκπαιδευτείτε σε μονοπάτια πιο ισορροπημένης διατροφής η οποία θα λειτουργεί υπέρ σας όλο το χρόνο.