Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F04%2FLikewomangr ysl smoking

Yves Saint Laurent: Το αγαπημένο μας σμόκιν κλείνει 60 χρόνια ιστορίας

«Η μόδα ξεθωριάζει, το στυλ είναι παντοτινό.» Όλες έχουμε ακούσει την γνωστή φράση του Yves Saint Laurent, γνωρίζουμε όμως ότι ο Γάλλος σχεδιαστής αναφερόταν στο σμόκιν που είχε σχεδιάσει για τις γυναίκες;

«Το σμόκιν είναι για τις γυναίκες ένα απαραίτητο κομμάτι της γκαρνταρόμπας τους που θα τους δίνει πάντα μια αίσθηση στυλ», είχε δηλώσει.

Και αν σκεφτούμε πως το θρυλικό πλέον σμόκιν παρά το γεγονός ότι υπάρχει εδώ και έξι δεκαετίες παραμένει επίκαιρο και κομψό, τότε θα αναγνωρίσουμε πως ο σχεδιαστής είχε δίκιο.

Αν και η ιδέα για ένα αυστηρό αλλά και θηλυκό κουστούμι υπήρχε στο μυαλό του σχεδιαστή για αρκετά χρόνια, το σμόκιν παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά το 1966. Η έμπνευση ήρθε από μια σχολική παράσταση ενός έργου του Μολιέρου όπου ο 13χρονος Yves ζωγράφισε την δική του σκηνή και ένα σετ από 11 χάρτινες κούκλες.

Έως το 1955, οι κούκλες του Saint Laurent είχαν μια γκαρνταρόμπα 443 outfits. Ο νεαρός Saint Laurent ζούσε στο Παρίσι και δούλευε για τον οίκο Christian Dior. Δίπλα του έμαθε τα μυστικά της υψηλής ραπτικής ώστε να αναλάβει τον εμβληματικό οίκο μετά τον θάνατο του μετρ.

Το 1961 ο σχεδιαστής ξεκίνησε τον δικό του οίκο και πέντε χρόνια αργότερα το σμόκιν παρουσιάστηκε στην συλλογή ‘Pop Art’. Η ονομασία σμόκιν έχει τις ρίζες της στα τέλη του 1800 από τον πρόγονο του κουστουμιού που τότε προοριζόταν να προστατεύει τα αντρικά ρούχα από την στάχτη.

«Μια γυναίκα με κουστούμι δεν δείχνει σε καμία περίπτωση αρρενωπή. Η αυστηρότητα των καθαρών γραμμών τονίζει την θηλυκότητα της και την κάνει πιο σαγηνευτική.»

Η έλευση του σμόκιν ήταν ριζοσπαστική αφού εκείνη την εποχή ήταν ανήκουστο οι γυναίκες να φοράνε παντελόνι ως βραδινό ένδυμα. Οι πρώτες αντιδράσεις των πελατών δεν ήταν ιδιαίτερα θετικές αλλά ο YSL δεν το έβαζε εύκολα κάτω. Δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1966, άνοιξε την πρώτη του ready-to-wear μπουτίκ και λάνσαρε την πιο προσιτή συλλογή την οποία ονόμασε Rive Gauche που περιλάμβανε μια οικονομικότερη εκδοχή του σμόκιν. Η ανταπόκριση του νεανικότερου κοινού της φίρμας ήταν άμεση κα η επιτυχία ακαριαία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vero&Cait (@veroandcait)

Η πορεία όμως κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν καθώς υπήρχε νόμος που απαγόρευε στις γυναίκες να φορούν παντελόνια. Όταν το μοντέλο Danielle Luquet de Saint Germain εμφανίστηκε σε καζίνο στην Νορμανδία φορώντας το σμόκιν, δεν της επέτρεψαν την είσοδο και η Françoise Hardy αποδοκιμάστηκε έντονα στην όπερα του Παρισιού. Το 1968 στην Νέα Υόρκη όταν αρνήθηκαν την είσοδο στο Manhattan’s La Côte Basque στην γνωστή κοσμική Nan Kemper με την αιτιολογία ότι φορούσε παντελόνι, αυτή επέλεξε να δειπνήσει φορώντας μονάχα το σακάκι ως μίνι φόρεμα.

Likewomangr Marlene Dietrich ysl smoking

photo instagram #MarleneDietrich

Στα 70s, τα κουστούμια είχαν πλέον καθιερωθεί χάρη στον YSL και τις γυναίκες που πρωτοπόρησαν και στήριξαν την καινοτόμα δημιουργία του όπως η Betty Catroux, η LouLou de la Falaise και η Lauren Bacall. Το σμόκιν ήταν πλέον το απόλυτο σύμβολο της μοντέρνας γυναίκας  όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Saint Laurent.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @betty.catroux

Το σμόκιν αποθεώθηκε από τον Helmut Newton το 1975 σε μια φωτογράφηση για την γαλλική Vogue. Το σμόκιν συνδυασμένο με ψηλά τακούνια, ένα μοντέλο που κρατάει ένα τσιγάρο  – μια εικόνα που αποπνέει δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισθησιασμό. Το λουκ θα μπορούσε να φορεθεί αυτούσιο ακόμα και σήμερα χωρίς να έχει χάσει ούτε στο ελάχιστο την ακαταμάχητη κομψότητα του. «Η μόδα ξεθωριάζει, το στυλ είναι παντοτινό.»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aurélie Vassy (@aurelievassy)

Με λένε Πηνελόπη και ζω στην Αθήνα. Είναι κάποιες φορές που το χάος της δοκιμάζει τα όρια μου, κάποιες άλλες το θεωρώ γοητευτικό. Αγαπώ την μόδα, τα ταξίδια και το θέατρο. Πάντα έγραφα. H γραφή με βοηθάει να επικοινωνήσω και να κάνω νέους φίλους. Χαίρομαι που είμαι εδώ, στην ομάδα του Likewoman. Ανυπομονώ να γίνουμε φίλες.

RELATED