Υπέρταση και η άσκηση=Υγεία
Ένας στους τέσσερις ενήλικες – περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ – έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν.
Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, η πρώτη και τρίτη αντίστοιχα συχνότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Η υπέρταση μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά και να αυξήσει τον κίνδυνο τύφλωσης και άνοιας. Αυτός είναι ο λόγος υπέρταση αναφέρεται ως «σιωπηλός δολοφόνος».
Καθιστώντας την άσκηση μια συνήθεια, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Επίσης αποκτάτε περισσότερη ενέργεια και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το άγχος και να αισθανθείτε καλύτερα.
Καταρχάς ορίστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας πρώτα εάν δεν κάνετε τακτική άσκηση για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει..
Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα σας αρέσει, και δεν χρειάζεται να εγγραφείτε σε ένα γυμναστήριο. Δραστηριότητα που κάνει την καρδιά σας να χτυπά λίγο πιο γρήγορα ή μια ελαφριά δυσκολία στην αναπνοή είναι αρκετά για αρχή, πχ γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία, ή το σκάψιμο στον κήπο σας .
Ξεκινήστε με μέτρια δραστηριότητα, όπως ζωηρό περπάτημα, τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο μπορείτε λίγο πιο έντονα, όπως τρέξιμο που σας δίνει το ίδιο όφελος σε 20 λεπτά με συχνότητα 3 έως 4 ημέρες την εβδομάδα.
Ξεκινήστε με ζέσταμα. 5 έως 10 λεπτά προθέρμανσης βοηθά το σώμα σας να ενεργοποιηθεί και βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών.
Στη συνέχεια, αυξήστε την ένταση προοδευτικά . Μην το παρακάνετε όμως (θα πρέπει να εξακολουθείτε να είστε σε θέση να μιλήσετε σε κάποιον χωρίς διακοπές ,ενώ γυμνάζεστε).
Τέλος, αποθεραπεία . Όταν τελειώσετε την άσκηση, μην σταματήσετε ξαφνικά. Απλά επιβραδύνετε για λίγα λεπτά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάποιον με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αρχίζοντας να είστε δραστήριοι είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση της αρτηριακή σας πίεση. Ρωτήστε το γιατρό σας αν υπάρχουν τυχόν όρια σε αυτό που θέλετε να δοκιμάσετε.
Σταματήστε την άσκηση αν αισθανθείτε πόνο στο στήθος, αδυναμία, ζάλη ή πόνο στο λαιμό σας, το χέρι, το σαγόνι, ή τον ώμο.
Για πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα ρωτήστε έναν επαγγελματία PersonalTrainer.
Exercises Medicine.
ΧρήστοςΦράγκος
Certified Personal Trainer
American college of sport medicine