Υγεία: Βρείτε λύση στη δυσπλασία οισοφάγου και στους πολύποδες εντέρου
Ανάμεσα στις γαστρεντερολογικές παθήσεις, ξεχωρίζουν δύο, οι οποίες διαγιγνώσκονται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια. Η δυσπλασία οισοφάγου-οισοφάγος Barrett και οι επίπεδοι πολύποδες παχέος εντέρου.
Πολύποδες εντέρου – συμπτώματα και συμβουλές
Οι πολύποδες εντέρου και κατ’ επέκταση η εμφάνιση καρκίνου, είναι μία κατάσταση η οποία δεν εμφανίζεται από την μία μέρα στην άλλη. Συνήθως ο καρκίνος αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του όταν αρχίζουν να προεξέχουν πολύποδες στην επιφάνεια του εντέρου. Σε αυτήν την κατάσταση, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό, σημειώνοντας βλάβες στα γονίδια των κυττάρων.
Για να διαγνωστεί καρκίνος παχέος εντέρου, πρέπει πρώτα να έχουν εμφανιστεί οι πολύποδες. Επομένως η σωστή πρόληψη είναι απαραίτητη για τους επίπεδους πολύποδες παχέος εντέρου και για την γρήγορη εύρεσή τους, έτσι ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκίνο.
Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι τα εξής:
- Μεταβολές στις συνήθειες του εντέρου
- Παρατήρηση αίματος ύστερα από κένωση
- Πόνος στην κοιλιά, μετεωρισμοί και γενικότερη δυσφορία
- Απώλεια βάρους
Μην ξεχνάτε ότι…
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, μπορεί να θεραπευτεί πλήρως αν ο γιατρός τον εντοπίσει σε πρώιμο στάδιο. Σε αυτήν την περίπτωση το άτομο πρέπει να τρέφεται με συγκεκριμένα τρόφιμα, πρωτίστως με φρούτα και λαχανικά.
Οισοφάγος Barrett – Δυσπλασία οισοφάγου
Μιλώντας για οισοφάγο Barrett, εννοούμε μία προκαρκινική κατάσταση όπου ο οισοφάγος παρουσιάζει παλινδρόμηση, αρχικά χωρίς την εμφάνιση δυσπλασίας. Η παρακολούθηση με ενδοσκόπηση πρέπει να πραγματοποιείται σε αυτούς τους ασθενείς τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο.
Μία πρωτοποριακή τεχνική για την αντιμετώπιση της δυσπλασίας οισοφάγου είναι η radiofrequency ablation, που μπορεί να εφαρμοστεί κατά την διάρκεια της ενδοσκόπησης, καταστρέφοντας την περιοχή που έχει παρουσιάσει δυσπλασία. Μέσω ραδιοκυμάτων ο ασθενής μπορεί να έχει μία επιτόπου ίαση, με ολική καταστροφή του Barrett.
Ομάδες υψηλού κινδύνου για δυσπλασία οισοφάγου
- Ηλικίες πάνω από τα 50 έτη
- Κακό ιστορικό από στενούς συγγενείς που είχαν εμφανίσει στο παρελθόν καρκίνο παχέος εντέρου
- Όσοι έχουν την νόσο του Crohn
Βρείτε όλες τις πληροφορίες που θέλετε μέσα από την ιστοσελίδα του γαστρεντερολόγου Γεώργιου Κ. Αναγνωστόπουλου.