Υγεία & Περιβάλλον: Ένα επιμορφωτικό σεμινάριο ανανεωτικά προσαρμοσμένο στην εξωστρέφεια του σήμερα
Διοργανώθηκαν στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπό την Δ/νση του Αν. Καθηγητή Εντομολογίας Αθανασίου Χρήστου και των συνεργατών του, στελεχών Υπουργείων & Ερευνητικών Ιδρυμάτων, αλλά και άλλων αναγνωρισμένων επιστημόνων του κλάδου. Ένα επιμορφωτικό σεμινάριο, ανανεωτικά προσαρμοσμένο στην εξωστρέφεια του σήμερα . Ένα σεμινάριο με εκτενέστερες αναφορές επαγγελματικής βαρύτητας για προστασία Υγείας -Περιουσίας –Περιβάλλοντος.
Η αναλυτική εισήγηση που ανέπτυξε, ο Κύριος Διονύσης Βλάχος της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, στα περί Νομοθεσίας για την επαγγελματική χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με σκοπό την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους, βοήθησε τους Νέους επιστήμονες, αλλά και τους επιχειρηματίες – επιστήμονες, που ασχολούνται σε άλλους τομείς και έχουν βλέψεις στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
Η Κύρια Δήμητρα Νικολοπούλου Βιοχημικός –Τοξικολόγος (MSc, ERT) του (Μ.Φ.Ι.), αναφέρθηκε για την Ασφάλεια στη χρήση βιοκτόνων, με εκτίμηση της επικινδυνότητας τους και πρόβλεψη των επιδράσεων τους στην προστασία της υγείας, ενάντια στους κινδύνους που μπορούν να της προκαλέσουν σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές. Επεσήμανε δε ότι, “Οι περιορισμοί αποτελούν εργαλείο για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, από ανεπίτρεπτους κινδύνους που συνεπάγονται τα χημικά προϊόντα.”
Ο Δρ Aντώνιος N. Μιχαηλάκης, PhD, Eντομολόγος, του (Μ.Φ.Ι, αναφέρθηκε εκτενεστέρα για την διαχείριση της κατάστασης στα Δίπτερα Υγειονομικής Σημασίας (κουνούπια, μύγες, σκνίπες).
Για την αντιμετώπιση των κυριότερων εντομολογικών εχθρών στο αστικό πράσινο, την εισήγηση για το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών έγινε από την Επίκουρο Καθηγήτρια κα Καραναστάση Ειρήνη.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον Καθηγητή Εντομολογίας Αθανασίου Χρήστο , στους κοριούς, αλλά και στην εξάπλωση της νόσου Chagas με το Kissing Bug, που πολλοί νομίζουν ότι είναι Αφυλίδες ‘‘βρομούσες’’ ή/και “κοριοί” του ελάτου, υπενθυμίζοντας ότι μετά τον εντοπισμό των εντομών χρειάζεται οπωσδήποτε ταυτοποίηση από επιστήμονες στα Γεωπονικά Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, αλλά και από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Έγινε ειδική μνεία με αναφορές για τη σημασία της απορρύπανσης, πριν από κάθε επιστημονική εφαρμογή αλλά και την σημασία της καθαριότητας και απολύμανσης μετά από τις εφαρμογές, επισημαίνοντας ότι, μετά από επιστημονικές έρευνες η παρουσία των νεκρών κοριών και των παραγώγων τους (περιττώματα με αποσύνθεση), σε ένα χώρο μπορεί να μην αποκλείει την μηχανική μετάδοση παθογόνων ιών και να συνδεθεί σε μια σύγχρονη κοινωνία άμεσα µε τις Λοιμώξεις στην Δημοσιά Υγεία.
Αναφορά έγινε για το σκαθάρι των χαλιών (Coleoptero – Dermestidae) , τα απομυζητικά εκτοπαράσιτα, όπως ακάρεα των πτηνών, (Dermanyssus gallinae), οι Κρότωνες (τσιμπούρια), στην παρουσία των κατσαρίδων, αλλά και στα ξυλοφάγα έντομα.
Αναφορές έγινα και στις εναρμονισμένες πρακτικές εφαρμογές πάνω σε νέες μεθόδους μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, (Βιοκτόνα Σκευάσματα – Κανονισμοί & Ορθή Χρήση) αλλά και για την τήρηση της πιστής εφαρμογής του Οδηγού Ορθής Πρακτικής για προστασία από ζωικούς εχθρούς- έντομα.
Εκτεταμένη αναφορά έγινε και στις κατηγορίες των ζωικών εχθρών που παρασιτούν, αλλά πρέπει να αποφεύγονται κατά το πλείστον τα βιοκτόνα και να χρησιμοποιούνται Bio-Εφαρμογές απορρύπανσης και εξυγίανσης του χώρου, με Επαγγελματικό Εξοπλισμό Bio-Εφαρμογών Απορρύπανσης και Εξυγίανσης. Όπως στα ακάρεα της εσωτερικής σκόνης , (Dust mites) ,στο άκαρι της ψώρας που αναπτύσσονται στο δέρμα, τις ψείρες του σώματος , στα – Ptinidae- τα έντομα αίνιγμα, στα Κολλέμβολα αλλά και στα σαπροφάγα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’, που χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και για βιολογικό έλεγχο κλπ.
Εδόθη μεγάλη βαρύτητα μετά από επισημάνσεις, στις ‘’διαταραχές υγείας’’ που προκαλούνται από τις Βιο-επιδράσεις της ‘‘ανεξέλεγκτης προαγωγής ’’ βιοκτόνων στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και από τον πόλεμο των ‘‘ψεκασμών εκ των έσω’’ με ‘’όπλα’’ τις δελεαστικές προσφορές των ‘‘γενναίων εκπτώσεων στην υγεία’’ και τους ανυποψίαστους καταναλωτές εγκλωβισμένοι στο σύνδρομο της Υπερ-χρήσης Βιοκτόνων. να κινδυνεύουν να χαθούν στα ‘’ψιλά γράμματα’’ που κρύβουν οι ‘’έξτρα χρεώσεις’’ από την επιμόλυνσης των εσωτερικών χώρων .
Εκτεταμένες αναφορές έγιναν και για τις συχνότερες διαταραχές που προκαλούνται στην υγεία, εξαιτίας της Μούχλα στο στρώμα, στα Χαλιά, προσελκύοντας παράλληλα και τα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ στους εσωτερικούς χώρους, ως οικολογικό αντιστάθμισμα απέναντι στα βιοκτόνα, αλλά την ανάπτυξη της Ασπεργίλλωσης, μιας επικίνδυνης λοίμωξης των πνευμόνων από μύκητες. Η μούχλα που σχηματίζεται από το μύκητα, απελευθερώνει μικροσκοπικά σωματίδια, τα λεγόμενα σπόρια, τα οποία είναι εξαιρετικά ελαφριά και μεταφέρονται εύκολα με τον αέρα, μολύνοντας εσωτερικούς χώρους. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Allergy, υπέδειξε ότι ο ασπέργιλλος εντοπίζεται στα περισσότερα σπίτια και συγκεκριμένα στις κρεβατοκάμαρες, αφού ο μύκητας τρέφεται με τα περιττώματα των ακάρεων, που φιλοξενούνται στο κρεβάτι μας .κλπ.
Aspergillus tubingensis, Stachybotrys chartarum : Ομάδες μυκήτων που συσσωρεύονται και αναπτύσσονται, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης των, γιατί μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο επαγγελματικό εξοπλισμό, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα από αυτά που προσπαθούμε να επιτύχουμε (επιμόλυνση, δευτερογενείς μολύνσεις κ.α.).
Οι εφαρμογές εναλλακτικής διαχείρισης ενός εξελισσόμενου εσωτερικού περιβάλλοντος , πρέπει να γίνονται με Επαγγελματικό Εξοπλισμό Bio-Εφαρμογών Απορρύπανσης και Εξυγίανσης, για μείωση της “ εσωτερικής επιμόλυνσης”, των “ρυπογόνων ενδο -οικιακών μολυσματικών παραγόντων”, αλλά και για την προεργασία πριν από οποιαδήποτε επιστημονική εφαρμογή, όπως στους απρόσκλητους φίλους μας, ώστε τα “Αόρατα χημικά κοκτέιλ ” να μην εγκλωβίζονται στους εσωτερικούς χώρους και να επιβαρύνουν την υγειά.
Έγινε παρουσίαση με πρακτικές εφαρμογές , από τον Γεωπόνο – Εντομολόγο Σταμάτη Θωμαΐδη , της AΣΠΙΣ-Thomaidis.gr , γενικά για τα ξυλοφάγα με έμφαση στα Ισόπτερα (Τερμίτες), αλλά και από τον Τεχνολόγο Γεωπονίας Βροντάκη Ευάγγελο της Hunterss, με ειδίκευση στις Μυοκτονίες και με πρακτική εφαρμογή στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Alfagro.gr. Επισημάνθηκε με λεπτομερέστατη αναφορά, η σημασία της καθαριότητας με εξυγίανση και απολύμανση, μετά από την εφαρμογή της κάθε Μυοκτονίας και όχι μόνο όταν υπάρχουν «ευπαθείς ομάδες».
Keeping It Clean While Keeping It Green
Όλα αυτά τονίζονται, διότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου, γιατί μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο επαγγελματικό εξοπλισμό, την επαγγελματική κατάρτιση με Βεβαιωμένη Εκπαίδευση Ορθής εφαρμογής των επαγγελματικών Bio- Εφαρμογών , πριν αλλά και μετά από οποιαδήποτε επεξεργασία περιβαλλοντολογικού ή/και υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα από αυτά που προσπαθούμε να επιτύχουμε (επιμόλυνση, δευτερογενείς μολύνσεις κ.α
Εκτεταμένη αναφορά έγινε και για τις καινοτομίες της Klintec, αφανώς μεν για την ολοκληρωμένη υποστήριξη του πρόγραμμα της Greenest, στο ξεκίνημα των Νέων Επιστημόνων ,αλλά και για επιχειρήσεις-εταιρείες υπηρεσιών ελέγχου ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων & υγιεινής ,ακόμα και χωρίς την χρήση χημικών, επιτείνοντας την προσοχή στην σημασία της πρακτικής εφαρμογής των μεθόδων , για μια Ασφαλή Προεργασία, πριν από κάθε επιστημονική εφαρμογή, και μετά με Συστήματα Bio-Εφαρμογών.
H προεργασία της Bio – απορρύπανσης και εξυγίανσης με τον απαιτούμενο Επαγγελματικό Εξοπλισμό, κρίνεται απαραίτητη πριν ή και μετά από κάθε εφαρμογή με βιοκτόνα ή υπέρθερμου ατμού (πίεση από 4-10 bar για 184,13ο C), θερμικής απεντόμωσης, ελεγχόμενης ή και τροποποιημένης ατμόσφαιρας, στους εσωτερικούς χώρους. Έτσι δημιουργείται ένα καθαρό περιβάλλον, ώστε οι εφαρμογές και η αντιμετώπιση να γίνονται με αποτελεσματικότητα. Η απομάκρυνση, όχι μονό των αλλεργιογόνων παραγόντων και παρασίτων, αλλά και μεγάλης ποσότητας αυγών, όπου θα μειώσει την αναπαραγωγή τους , έτσι ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση του χώρου από υπερβολικές χρήσεις βιοκτόνων κατά το 1/3 περίπου, τα προβλήματα της “επικίνδυνης εσωτερικής επιμόλυνσης”, αλλά και η αποφυγή μηχανικής μετάδοσης παθογόνων ιών για Λοιμώξεις στην Δημοσιά Υγεία, το κόστος των επισκέψεων αλλά και την ταλαιπωρία».
Έγινε αναφορά για την αναβάθμιση της ποιότητα τους ύπνου στα ξενοδοχεία, αναδεικνύοντας την σημασία της αναγκαιότητας του Green And Clean Hotels, για την διατήρηση ενός καθαρότερου και υγιέστερου περιβάλλοντος στους χώρους φιλοξενίας. Μια υποχρέωση που πρέπει να παρέχεται στους φιλοξενούμενους, μετά και την ισχύουσα νομοθεσία, όπως έχει θεσπιστεί στο ΦΕΚ 10 2015 Αριθμ. 216 του Άρθρου 7, Παράρτημα άρθρο για τις «Τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και βαθμολογούμενα κριτήρια για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστέρων». Επισημάνθηκε δε πως οι υπεύθυνοι στους τομείς της καθαριότητας των Ξενοδοχείων, θα πρέπει να ζητούν αυστηρές προδιαγραφές στις πρόσφορες από τις εξειδικευμένες εταιρίες Bio-εφαρμογών επαγγελματικής απορρύπανσης με αναζωογόνηση, εξυγίανση και απολύμανση. Θα εκτιμούν πρώτα, την γνώση της εμπειρίας, την τεχνογνωσία της λειτουργικότητας, την επαγγελματική κατάρτιση για την υψηλή ποιότητα των εξειδικευμένων εφαρμογών, αλλά και την βεβαίωση παροχής των προσφερόμενων εργασιών, βάση του εξειδικευμένου μηχανολογικού εξοπλισμού με την Βεβαιωμένη Εκπαίδευση για την Ορθή εφαρμογή των επαγγελματικών Bio- Εφαρμογών και όχι τις χαμηλές τιμές κλπ.
Έτσι μετά την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να συμπληρώσουν ή/και να διορθώσουν όπου χρειάζεται, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους με το ‘’θετικό πρόσημο’’ της διαφορετικότητας στην υπέρβαση των απαιτήσεων, ώστε να φτάσουν πιο κοντά στο ανώτερο επίπεδο του επιθυμητού επιστημονικού αποτελέσματος, χωρίς να θυσιάζουν Υγεία – Περιουσία – Περιβάλλον.
Δεν έλειψαν και οι συζητήσεις με τις ανησυχίες των Νέων Επιστημόνων, αφού βλέπουν απέναντι τους τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και παραπλάνησης των καταναλωτών , να καλπάζουν στο διαδίκτυο. Όλοι όμως συμφωνήσαν ότι , αυτά γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται , αν το ΥΠΑΑΤ, δεν ενεργοποιήσει κάποια οδηγία ή νομοθεσία (Περί διαφήμισης προς χρήση βιοκτόνων,κλπ) , ώστε να περιορίσει πολλούς επιτήδειους εφαρμοστές , αλλά και την ‘‘ανεξέλεγκτη χρήση’’ βιοκτόνων.
Για πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887 e-mail: info@klintec.gr