Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F09%2Flikewomangr ti einai to oureplasma

Υγεία: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ουρεόπλασμα

author likewoman

5 Σεπ 2024

Τι είναι το ουρεόπλασμα;

Το Ureaplasma Urealyticum, γνωστό και σαν ουρεόπλασμα, είναι ένα πολύ μικρό βακτήριο που τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ζει στην χλωρίδα του αναπνευστικού, του ουροποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος ανδρών και γυναικών.

Πως μπορεί να το κολλήσουμε;

Μπορεί να μεταδοθεί και συνήθως αυτό συμβαίνει μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά δεν θεωρείται πάντα ως σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Είναι πολύ συνηθισμένη η ύπαρξη του μεταξύ σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων. Μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω του κόλπου, της ουρήθρας, αλλά και κατά την στοματική ή και την πρωκτική επαφή.

Το ουρεόπλασμα επίσης μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί. Επειδή όπως είπαμε υπάρχει στην χλωρίδα μπορεί να βρεθεί σε φυσιολογικά, υγιή γεννητικά όργανα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και αυτό διαφέρει από την μόλυνση τους.

Έχει συμπτώματα;

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με ουρεόπλασμα συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της μόλυνσης. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, είναι παρόμοια τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

1. Έντονο πόνο και τσούξιμο κατά την ούρηση

2. Αίσθημα καψίματος στην κολπική περιοχή

3. Κολπικές εκκρίσεις και τραχηλίτιδα στις γυναίκες

4. Ουρηθρίτιδα στους άνδρες

5. Κοιλιακός πόνος

6. Οίδημα έξω γεννητικών οργάνων

7. Συχνουρία

8. Πιθανόν επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Μπορεί όμως η λοίμωξη να είναι χωρίς συμπτώματα.

Το ουρεόπλασμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα υπογονιμότητας.

Στις γυναίκες, μια παρατεταμένη λοίμωξη από ουρεόπλασμα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά της να συλλάβει. Στους άνδρες, μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωάριων και την ικανότητα του σπέρματος να κινείται.

Η μόλυνση με ουρεόπλασμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απόκτησης άλλων ΣΜΝ.

Εάν μια λοίμωξη από ουρεόπλασμα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης από άλλα ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένου του HIV. Επομένως, η θεραπεία μιας λοίμωξης από ουρεόπλασμα βοηθά στη μακροπρόθεσμη προστασία της υγείας σας.

Διάγνωση

Θα πρέπει να περιμένετε δύο εβδομάδες μετά την πιθανή έκθεση πριν από τον έλεγχο για το Ureaplasma. Αυτό διασφαλίζει ότι η μόλυνση μπορεί να εντοπιστεί με ακρίβεια. Ο έλεγχος για ουρεόπλασμα θα γίνει από την καλλιέργεια δείγματος τραχηλικού υγρού, καλλιέργεια σπέρματος, από ουρηθρικό επίχρισμα, ή από συνδυαστικά τεστ με άλλα ΣΜΝ. Σπάνια σε ορισμένες περιπτώσεις με βιοψία του ενδομητρίου.

Πώς αντιμετωπίζεται το ουρεόπλασμα;

Η θεραπεία για το ουρεόπλασμα μπορεί να περιλαμβάνει:

1. Αντιβιοτικά – Εάν ληφθούν αντιβιοτικά, θα πρέπει να απέχετε από τη σεξουαλική επαφή μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία σας και να βεβαιωθείτε ότι οι σεξουαλικοί σας σύντροφοι λαμβάνουν επίσης θεραπεία για να αποφύγετε την εκ νέου μόλυνση ο ένας του άλλου.

2. Πρόληψη – Η χρήση προφυλακτικού ελαττώνει τη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων, γονόρροιας, ουρεοπλάσματος και πυελικής φλεγμονής.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο στο κανάλι της Μαιευτήρα – Χειρουργού Γυναικολόγου, Έφης Ρομποτή στο YouTube:

Έφη Ρομποτή | Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος | Υπεύθυνη Τμήματος Αισθητικής Γυναικολογίας ΙΑΣΩ

RECENT

RELATED