Επιλογή αποχής από το κρέας, ευαισθητοποίηση απέναντι στην εκμετάλλευση και τις κακουχίες των ζώων σε εργοστάσια και βιομηχανίες, τρόπος ζωής ή και μόδα, κίνητρα θρησκευτικά, ψυχολογικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά ή ηθικά.
Αν και η μεσογειακή διατροφή προτείνει χαμηλή κατανάλωση άπαχου κρέατος, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν έναν χορτοφαγικό τύπο διατροφής. Η χορτοφαγία είναι η αποχή από το κρέας και από ζωικά προιόντα.Υπάρχουν πολλά είδη χορτοφάγων ανάλογα από τα τρόφιμα που επιλέγουν να αποκλείσουν από την διατροφή τους.
• Αυστηροί χορτοφάγοι. Έχουν αποκλείσει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο όχι μόνο το κρέας αλλά και όλα τα ζωικά προιόντα (αυγά,ψάρι).
• Αυγο-χορτοφάγος. Αποκλείονται το κρέας τα ψάρια , τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά αλλά επιτρέπονται τα αυγά.
• Γαλακτο-αυγοχορτοφάγος. Επιτρέπονται γαλακτοκομικά και αυγά, αποχή μόνο από το κρέας.
• Γαλακτοχορτοφαγία. Όχι κρέας και αυγά , μόνο γαλακτοκομικά φρούτα και λαχανικά.
• Ψαροχορτοφάγος. Έχει αποκλείσει το κρέας αλλά καταναλώνει ψάρι και θαλασσινά.
Όταν κάποιος ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή θα παρουσιάσει έλλειψη σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία προσφέρει η κατανάλωση κρέατος στην διατροφή μας. Παρακάτω λοιπόν ακολουθούν εναλλακτικοί τρόποι ώστε να μην έχετε ανεπάρκεια σε θρεπτικές ουσίες.
• Πρωτείνη. Η πρωτείνη Α βιολογικής αξίας βρίσκεται στο κρέας.Μία καλή επιλογή θα ήτανε να συνδυάσετε όσπρια με δημητριακά (ψωμί,πατάτα ρύζι). Άλλες πηγές πρωτεινών είναι η σόγια το ασπράδι αυγού, τα γαλακτοκομικά προιόντα
• Σίδηρος. Εναλλακτικά, πηγές σιδήρου είναι το μπρόκολο το κουνουπίδι τα θαλασσινά και τα όσπρια. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (πορτοκάλι) ώστε να ενισχύεται η απορρόφηση.
• Βιταμίνη Β12.Την βρίσκουμε σε θαλασσινά σε γάλα σόγιας και σε ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Σημασία λοιπόν για μία σωστή χορτοφαγική διατροφή, η οποία θα καλύπτει όλες τις θρεπτικές σας ανάγκες είναι, να αντικαταστήσετε κάποια τρόφιμα και να τα εντάξετε καθημερινά στη διατροφή σας ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό.