Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F11%2Foatmeal

Βρώμη: το «μαγικό» δημητριακό που είναι ιδανικό για αδυνάτισμα

Η βρώμη είναι δημητριακό και ο καρπός της αποτελείται κυρίως από τρία μέρη, το πίτουρο(φλοιός), το ενδόσπερμα και το φύτρο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και οι πρωτεΐνες που περιέχει η βρώμη βοηθούντον οργανισμό να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες και να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, ώστε να ανταπεξέλθει στο καθημερινά απαιτητικό πρόγραμμα.

Η βρώμη θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή τροφή, διότι παρουσιάζει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες για την υγεία και για απώλεια σωματικού βάρους.

Οι νιφάδες βρώμης δρουν ως μαγική τροφή, έχοντας την ιδιότητα να κρατούν σταθερό το σωματικό βάρος αλλά και να βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αποβάλλει τα περιττά κιλά.

1. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, άρα προσφέρουν ταχύτερα το αίσθημα κορεσμού της πείνας.
2. Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, οι οποίες ενεργοποιούν το μεταβολικό ρυθμό και αυξάνουν την παραγωγή βιταμίνης Ε, τα επίπεδα ασβεστίου, μαγγανίου και ψευδάργυρου στον οργανισμό.
3. Εμποδίζουν την απορρόφηση υδατανθράκων από το τοίχωμα του εντέρου, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας την επιθυμία για γλυκές και λιπαρές τροφές.
4. Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σεφυτικές ίνες, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στο αδυνάτισμα.

Ακόμα,η βρώμη είναι πλούσια σε β-γλυκάνες (κατηγορία φυτικών ινών) και αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην καλή υγεία.

1. Μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
2. Συμβάλλει στην προστασία των αγγείων από τη δράση των ελευθέρων ριζών, καθυστερώντας έτσι τη διαδικασία της αθηρωμάτωσης και μειώνοντας περαιτέρω τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
3. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος (φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρουκαι αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας).
4. Προάγει την ανάπτυξη και διατήρηση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου λόγω των πρεβιοτικών συστατικών.
5. Ενισχύει το ανοσοποιητικού συστήματο του οργανισμού.
6. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.
7. Ρυθμίζει τα επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας τις απότομες αυξομειώσεις και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και σακχαρώδη διαβήτη.
8. Δεσμεύει και απομακρύνει την <<κακή>>χοληστερόλη(LDL), διατηρώνταςτην <<καλή>> χοληστερόλη (HDL) σε υψηλά επίπεδα.

Μεγάλη έμφαση χρειάζεται να δώσουν τα άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη στην κατανάλωση του συγκεκριμένου δημητριακού. Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, όμως οι συνθήκες καλλιέργειας, μεταφοράς και επεξεργασίας της βρώμης προκαλούν τη μεταφορά ελάχιστης έστω γλουτένης από άλλα δημητριακα Αυτή η μικρή ποσότητα είναι ικανή να προκαλέσει κοιλιοκάκη σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Τέλος, η βρώμη περιέχει την ουσία αβεβίνη, η οποία είναι μια τοξική ουσία για τον υποβλεννογόνο του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στους κοιλιακούς μύες, προκαλώντας σπασμούς και πόνους. Πιστεύεται ότι προκαλεί προβλήματα στο 10% των ατόμων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

* Το παρόν κείμενο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα, για περισσότερα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό.

Ακολουθείστε με στα social και στείλτε μου απορίες, ερωτήσεις και ότι άλλο σας απασχολεί σχετικά με την διατροφή Facebook | Instagram

RELATED