Βιβλίο: «Αναζητώντας μια θεωρία των πάντων» – Ένα περιπετειώδες ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο
Η φιλοσοφία πίσω από τη φυσική. Ένα βιβλίο «ταξίδι».
Το Αναζητώντας μια θεωρία των πάντων οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα περιπετειώδες ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, προς αναζήτηση μιας ενιαίας «θεωρίας των πάντων», μέσω μιας σπάνιας και επιδέξιας αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις φυσικές φιλοσοφίες των σημαντικότερων αρχαίων Ελλήνων διανοητών και στους νόμους της σύγχρονης φυσικής. Αναπτύσσοντας μια ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης, ο φυσικός Δημήτρης Νικολαΐδης συνδέει λογικά τα μεγάλα επιτεύγματα του κριτικού νου και της αχαλίνωτης ανθρώπινης φαντασίας στη φιλόδοξη αναζήτησή τους για μια θεωρία που τελικώς θα ερμηνεύει όλα τα φαινόμενα της φύσης μέσω ενός και μοναδικού αναλλοίωτου κυρίαρχου νόμου. Ο Δ. Νικολαΐδης ξεκινά με μια σχετικά απλούστερη ανάλυση της φύσης –όπως αυτές που αναπτύχθηκαν από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της αρχαιότητας–, διευκολύνοντας έτσι τη βαθμιαία εισαγωγή του αναγνώστη στις πιο σύνθετες απόψεις της σύγχρονης φυσικής, για να συνδέσει τελικώς τις δύο, την αρχαία με τη σύγχρονη άποψη. Η ενδελεχής επιστημονική έρευνα του σύμπαντος από τους αρχαίους φιλοσόφους περιλαμβάνει ιδέες που εναρμονίζονται με απόψεις της σύγχρονης επιστήμης, αινίγματα της φύσης που ακόμα μας μπερδεύουν, και έξυπνα φιλοσοφικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την επανεκτίμηση ανταγωνιστικών αρχών της σύγχρονης φυσικής και τη διατύπωση υποθέσεων για τα ανοιχτά προβλήματα της φύσης. Το Αναζητώντας μια θεωρία των πάντων είναι ένα νέο είδος οπτικής, μια φιλοσοφική εικόνα της σύγχρονης φυσικής, εικόνα που έχει παραμείνει για καιρό ανεξερεύνητη.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Ο Δημήτρης Νικολαΐδης είναι βραβευμένος καθηγητής Φυσικής στο Bloomfield College. Έχει συγγράψει 2 βιβλία και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, και έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλά διεθνή συνέδρια. Οι έρευνές του εκτείνονται από τη φυσική έως την παρατηρητική αστρονομία και την ιστορία και τη φιλοσοφία της επιστήμης. Είναι μέλος της Ένωσης Αμερικανών Φυσικών, της Αστρονομικής Εταιρείας Ειρηνικού και της Διεθνούς Ένωσης Προσωκρατικών Σπουδών.
Στον τομέα της φιλοσοφίας της φυσικής (και της επιστήμης γενικότερα) αναλύει τους θεμελιώδεις νόμους της φυσικής από φιλοσοφική σκοπιά, ελπίζοντας να διακρίνει αν αυτοί είναι όντως «αληθινοί» ή απλώς πρακτικοί. Πιστεύει ότι όλα τα πράγματα στη φύση, ακόμα και τα εμφανώς διαφορετικά, μοιράζονται μια λεπτή καθολική ομοιότητα, την οποία αγωνίζεται να βρει και να κατανοήσει.
Του αρέσει περισσότερο το ταξίδι παρά ο προορισμός, και δεν τον νοιάζει αν πού και κάπου χαθεί.