Skip to main content
Vivienne Westwood a18aad46

Vivienne Westwood: Τα πιο σημαντικά highlights στην καριέρα της αντισυμβατικής σχεδιάστριας μόδας και ιέρειας του στιλ

Η είδηση του θανάτου της Βρετανίδας σχεδιάστριας μόδας και ειδώλου του στυλ Vivienne Westwood σκόρπισε θλίψη σε όλο τον κόσμο. Για τα μέσα ενημέρωσης, ήταν «η ιέρεια του πανκ» και η «βασίλισσα των άκρων». Για τον κόσμο της μόδας, ήταν ένας αγαπημένος χαρακτήρας που έδωσε ενέργεια και ώθησε τα όρια της βιομηχανίας μέχρι την ημέρα που άφησε την τελευταία της πνοή.

Η ίδια ξεχώρισε για το στιλ της που κυμαινόταν ανάμεσα στο πανκ και new wave τη δεκαετία του 1970 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία ντύνοντας μερικές από τις μεγαλύτερες σταρ της μόδας. Αυτό που μας άφησε ως παρακαταθήκη είναι σπουδαίο: ένα ανεξίτηλο σημάδι στο κόσμο της μόδας με το μόνιμα επαναστατικό και διαμαρτυρόμενο πνεύμα της.

Η ζωή και η καριέρα της «βασίλισσας» της βρετανικής μόδας

Γεννήθηκε με το όνομα Vivienne Isabel Swire στο Derbyshire της Αγγλίας στις 8 Απριλίου 1941. Η μητέρα της εργαζόταν ως υφαντουργός σε τοπικά εργοστάσια βαμβακιού και ο πατέρας της καταγόταν από οικογένεια υποδηματοποιών. Η ίδια άρχισε να φτιάχνει ρούχα για τον εαυτό της ως έφηβη.

Μετά από μια θητεία στο Harrow Art School, εργάστηκε ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο και παντρεύτηκε έναν εργάτη από εργοστάσιο, τον Derek Westwood, το 1962. Αλλά όλα άλλαξαν όταν άφησε τον σύζυγό της και γνώρισε τον Malcolm McLaren το 1965.

«Ένιωσα σαν να υπήρχαν τόσες πολλές πόρτες να ανοίξουν και είχε το κλειδί για όλες», είχε πει χαρακτηριστικά στο Newsweek το 2004.

Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τη Βρετανία της δεκαετίας του 1970 χωρίς τη συγκλονιστική και δημιουργική τους συνεργασία. Ο McLaren διαχειριζόταν τους Sex Pistols και από ένα κατάστημα στην King’s Road του Λονδίνου, η Westwood συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας πανκ κουλτούρας.

Το 1981, στα 40 της, η Westwood λάνσαρε την πρώτη της συλλογή σε πασαρέλα με τον McLaren. Τα ρούχα με ουδέτερο φύλο παραπέμπουν στη χρυσή εποχή της πειρατείας, των αυτοκινητοδρόμων, και της λατρείας. Η Westwood μελέτησε παλιές τεχνικές ραπτικής και τις ανέτρεψε, μια προσέγγιση που μιμήθηκαν αργότερα άλλοι Βρετανοί σχεδιαστές όπως ο John Galliano και ο Alexander McQueen.

Αυτή η πρώτη συλλογή μαγεύει τους κριτικούς, κάτι που ωθεί το δίδυμο να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι. Βασιζόμενοι στο ιδιόμορφο σύμπαν τους, η Westwood και ο McLaren φαντάζονται συλλογές γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα για την κάθε σεζόν.

Ενώ δίδασκε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης το 1988, η Vivienne μαγεύτηκε από τα μάγια των αναγεννησιακών φορεμάτων που σχεδίασε ένας μαθητής της: Andreas Kronthaler. Εκείνη τότε ήταν 47 ετών και εκείνος 22 ετών. Όπως και να έχει, η σχεδιάστρια καλεί τον νεαρό φοιτητή να συνεργαστεί μαζί της στο στούντιο της στο Λονδίνο. Παρά τα 25 χρόνια διαφορά τους, το δημιουργικό δίδυμο γίνεται ζευγάρι και στη ζωή αλλά και στη σκηνή. Επισημοποίησαν την ένωσή τους με τον γάμο τους το 1993.

Ο John Fairchild, ο τότε παντοδύναμος συντάκτης του Women’s Wear Daily, είχε εκφράσει το 1989 πως η Vivienne, ήταν μία από τους έξι πιο σημαντικούς σχεδιαστές του 20ου αιώνα, μαζί με τους Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Giorgio Armani, Christian Lacroix και Emanuel Ungaro. Η Vivienne ήταν η μόνη γυναίκα, η μοναδική Βρετανίδα και η μόνη σχεδιάστρια στη λίστα του που δεν ήταν ήδη επωνυμία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ήταν αυτή που σχεδίασε το νυφικό του γάμου της Carrie Bradshaw στο «Sex and the City» το 2008, σε μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές της ταινίας. Το νυφικό ήταν διαθέσιμο για αγορά, και εξαντλήθηκε μέσα σε μόλις λίγες ώρες.

Φόρος τιμής από τον κόσμο της μόδας

Τα αφιερώματα μετά τον θάνατο της σχεδιάστριας άρχισαν να πέφτουν βροχή το βράδυ της Πέμπτης (29/12) από όλο τον κόσμο. Το μοντέλο Bella Hadid δημοσίευσε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με τη σχεδιάστρια στο Instagram και έγραψε: «Θα είμαι για πάντα ευγνώμων που ήμουν στην τροχιά σου, γιατί για μένα και για τους περισσότερους, στη μόδα και στην ανθρωπότητα, εσύ, Vivienne, ήσουν ο ήλιος».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bella 🦋 (@bellahadid)

Ο αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue, Edward Enninful, απέτινε επίσης φόρο τιμής στο Instagram του, περιγράφοντας την σχεδιάστρια ως «πραγματικό σύμβολο της βρετανικής μόδας και αναντικατάστατη δύναμη στη βιομηχανία».

Και στο Twitter, ο τραγουδιστής Boy George έγραψε «RIP στη σπουδαία και εμπνευσμένη Vivienne Westwood που μας οδήγησε στο πανκ και όχι μόνο», προσθέτοντας πως «είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της βρετανικής μόδας».

https://twitter.com/boygeorge/status/1608589986663636992?s=46&t=tMddMm_UZ3Ynm0xkMkYFRA

Η Westwood εκτός των άλλων ήταν και μία παθιασμένη ακτιβίστρια σε θέματα που κυμαίνονταν από το κλίμα έως την ελευθερία του λόγου. Για το σόου της για το Φθινόπωρο-Χειμώνα 2019/2020 στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, η Westwood έστειλε μοντέλα, ηθοποιούς και ακτιβιστές στην πασαρέλα εκφράζοντας πολιτικά μηνύματα.

https://www.instagram.com/reel/Cml8WWsIX51/?utm_source=ig_web_copy_link

Ακόμα και όταν η αυτοκρατορία σχεδιασμού της εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων λιρών, η σχεδιάστρια δεν έχασε ποτέ την ακτιβιστική της τάση.

Μοναδική Vivienne Westwood καλό σου «ταξίδι»!

Φωτογραφία εξωφύλλου Instagram

RECENT

RELATED