Βενετία: Μπορεί να σωθεί η πόλη που απειλείται με εξαφάνιση εδώ και αρκετούς αιώνες;
Βενετία μια εκπληκτική πόλη, χτισμένη στην κορυφή περίπου 120 νησιών.
Διασχίζεται από 177 κανάλια, και η εξερεύνηση γίνεται όλο και καλύτερη – τουλάχιστον με τα πόδια – με τη χρήση των 391 γεφυρών της. Πρόκειται για έναν υδάτινο λαβύρινθο μιας πόλης, γεμάτος μικροσκοπικά μονοπάτια και κρυμμένες πλατείες, κρυμμένα μουσεία και απόμερες εκκλησίες αιώνων.
Όμως δεν είναι όλα όσο ονειρικά δείχνουν. Διότι, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, οι μέρες αυτής της μαγευτικής πόλης θα μπορούσαν να είναι μετρημένες. Στο χειρότερο σενάριο, η Βενετία θα μπορούσε να εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα ήδη από το 2100.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο μεταξύ, ήδη πολλά από τα κτίριά της βυθίζονται ή υφίστανται ζημιές από τα νερά των σκαφών. Επίσης κατακλύζεται τακτικά από τουρίστες, ενώ ο τοπικός πληθυσμός της βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς μείωσης.
Ένα χειρότερο σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα 180 εκατοστά σχετική άνοδο της στάθμης του νερού στη Βενετία έως το 2100.
Σε όλο τον κόσμο, πλήθος πόλεων πλήττονται με παρόμοιο τρόπο από τα βασικά προβλήματα της Βενετίας που σχετίζονται με την καθίζηση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η Τζακάρτα, για παράδειγμα, όπου ζουν περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση που αντικαθίσταται ως πρωτεύουσα της Ινδονησίας από τη Nusantara, μια πόλη που δεν έχει χτιστεί ακόμη.
Και φυσικά κάθε πόλη που βρίσκεται σε κίνδυνο έχει τις δικές της προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, δεδομένου του μικρού μεγέθους, της φήμης και της ικανότητας της Βενετίας να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό έδαφος για τεχνολογίες και προσεγγίσεις που θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της εξαφάνισής της.
Από περίτεχνα θαλάσσια εμπόδια έως σκάφη που ελαχιστοποιούν τη ζημιά, θα μπορούσε η κατάσταση της Βενετίας να οδηγήσει σε απτές, πρακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο;
«Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επομένως κάθε πόλη που χτίζεται στο επίπεδο της θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη», λέει η Sally Stone, συγγραφέας αρχιτεκτονικής στο Manchester School of Architecture.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elisabetta (@lookingfor_e.l_)
Η Βενετία ήταν πάντα αναγκασμένη να μάχεται ενάντια στη θάλασσα, με μικρές, διαχειρίσιμες περιόδους, όπου η πόλη πλημμυρίζει προσωρινά σε διάφορες μέρες του έτους, γεγονός που συμβαίνει εδώ και αιώνες. Όμως το πρόσφατο κύμα παλίρροιας είναι άνευ προηγουμένου.
Σε μια προσπάθεια λοιπόν να συγκρατήσει το ανερχόμενο νερό και να προστατεύσει τους κατοίκους της, η Βενετία εναποθέτει όλες της ελπίδες της στο έργο Mose που πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα.
photo newyorktimes instagram
Πρόκειται για την εγκατάσταση θαλάσσιων αμυντικών φραγμών που αποτελούνται από 78 κινητές πύλες πλάτους 20 μέτρων η καθεμία και βρίσκονται σε στρατηγικές τοποθεσίες για να δημιουργηθεί ένας «παράκτιος κλοιός» που, σκοπός του είναι να ελαχιστοποιήσει μεγάλες πλημμύρες .
Τα εμπόδια βρίσκονται βυθισμένα σε περιόδους ηρεμίας, αλλά υψώνονται για να μπλοκάρουν την εισερχόμενη παλίρροια στη λιμνοθάλασσα όταν τα νερά ανεβαίνουν στα 110 εκατοστά σύμφωνα με την Consorzio Venezia Nuova, την εταιρεία που κατασκευάζει το σύστημα.
photo newyorktimes instagram
Το έργο αυτό θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 8 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού προϋπολογισμού που πλησιάζει τα 4,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, απέχει πολύ από την οριστική λύση του προβλήματος. Το Mose έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμά τις μεγάλες αυξήσεις της στάθμης του νερού και έτσι δεν θα μπορεί να σταματήσει τις πλημμύρες σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλό υψόμετρο, όπως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Η άνοδος της θάλασσας και οι πλημμύρες ωστόσο δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενετία όσον αφορά το νερό και φυσικά θα χρειαστούν και άλλες σημαντικές αλλαγές για να επιστρέψει σε μια πόλη όπου οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν και που μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα για να ζήσουν εκεί οι μελλοντικές γενιές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kristian | UK Photographer (@withkristian)
Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η da Mosto – συνιδρυτής και εκτελεστική διευθύντρια στο We Are Here Venice, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που επικεντρώνεται στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων της Βενετίας – δηλώνει αισιόδοξη για τις πιθανότητες επιβίωσής της.
Στο κάτω κάτω, η ίδια η θέση της Βενετίας ως μιας τέτοιας θαυμαστής και περιζήτητης πόλης μπορεί να είναι το κλειδί για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να σωθεί. Άλλωστε, δύσκολα θα αφήσει ο κόσμος τη Βενετία να εξαφανιστεί.
Φωτογραφία εξωφύλλου Instagram/venice.explore