Βάλτε Ποικιλία Στη Νηστεία Της Μεγάλης Εβδομάδας Και Συνοδεύστε Την Από «Πρέζες» Φαντασίας Και Αγάπης
Η νηστεία της Μ.Εβδομάδας δεν αφορά μόνο τη θρησκεία αλλά την παράδοση καθώς και την υγεία. Μια μικρή αλλαγή μπορεί να μας ωφελήσει σωματικά και ψυχικά και να κάνουμε μια ”διατροφική επανεκκίνηση” στις διατροφικές μας συνήθειες. Ποικιλία μπορεί να υπάρξει και στη νηστεία, αρκεί να συνοδεύετε από ”πρέζες” φαντασίας και αγάπης. Η εγκράτεια είναι ένα ακόμα ”συστατικό” της συνταγής για τη Μ.Εβδομάδα και όχι μόνο.
Ενδεικτικές επιλογές εβδομάδας :
Πρωί:– Μαύρο ψωμί ή παξιμαδάκια (ολικής άλεσης ή σίκαλης κ.α.) με ταχίνι και μέλι ή- Αβοκάντο με παξιμαδάκια ή- Φρούτο και ξηρούς καρπούςή- Κουλούρι Θεσ/κης (ολικής ή πολύσπορο)
Ενδιάμεσα (δεκατιανό & απογευματινό) : φρούτο (1-2τμχ.) ή/και ξηρούς καρπούς ήκουλούρι Θεσ/κης (εφόσον δεν το καταναλώσατε στο πρωινό)
Μεσημέρι :
- 1.Όσπρια (φακές ή ρεβίθια κ.α.) με ελιές ή/και τουρσί και παξιμαδάκι/ψωμί
- 2.Ψητά λαχανικά (μανιτάρια- κολοκυθάκια – πιπεριές κ.α.) με παξιμαδάκι/ψωμί
- 3.Ζυμαρικά με γαρίδες ή κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι
- 4.Αρακά με αγκινάρες και παξιμαδάκι/ψωμί
- 5.Σαλάτα κινόα ή πλιγούρι
- 6.Πατατοσαλάτα (βραστές πατάτες με λαχανικά εποχής βραστά ή ωμά, ελαιόλαδο-λεμόνι-κάπαρη)
- Βράδυ:
- -2/3 της μεσημεριανής επιλογής ή
- -Σαλάτα (ποικιλία από ωμά λαχανικά, αβοκάντο και ελαιόλαδο-λεμόνι/ξύδι)ή
- -Σαλάτα μανιτάρια –σπανάκιή
- -Παξιμαδάκια – ντοματίνια-ελιές- τουρσίή
- -Ρύζι με λαχανικά (τύπου ριζότο)
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:
- Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και αφορά απόλυτα υγιείς οργανισμούς.
- Έχετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, πάντα εποχής.
- Τα παιδιά της οικογένειας θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα με μια ελαστικότητα σε σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Πίνετεάφθονο νερό.
- Μετά τη νηστεία, στα Πασχαλινά τραπέζια φροντίστε να έχετε μέτρο στις επιλογές ώστε να μην ”επιβαρυνθεί” ο οργανισμός με πιο λιπαρές τροφές κτλ.
- ” Όσες κροτίδες πέφτουνε το Πάσχα στον αέρα, τόσες χαρές σου εύχομαι να έχεις κάθε μέρα” !
- ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!