Βαγγέλης Αποστολίδης: Ήρθε Η Εποχή Της Ψηφιακής Ζωγραφικής
Συνέντευξη με τον εικαστικό Βαγγέλη Αποστολίδη
Πρόσφατα πήρε το μάτι μας, κάτι παράξενα – ωραία βέβαια – έργα στα ανακαινισμένα δωμάτια του ξενοδοχείου Hyatt στην Θεσσαλονίκη. Παράξενα με την έννοια ότι δεν ήταν πίνακες κλασικής ζωγραφικής. Ήταν έργα ψηφιακής ζωγραφικής, ενός καλλιτέχνη που υπογράφει ως VA. Και επειδή εμείς εδώ στο Likewoman.gr, έχουμε μεγάλη αγάπη για την τέχνη και επειδή είμαστε και περίεργες… ψάξαμε, μάθαμε πως λέγεται Βαγγέλης Αποστολίδης και ρωτώντας τον βρήκαμε. Ευκαιρία για μια ωραία χαλαρή κουβεντούλα ένα Κυριακάτικο απόγευμα….
Κύριε Αποστολίδη για όσους δεν είναι μυημένοι, να πούμε μερικά πράγματα για την ψηφιακή ζωγραφική;
Είναι μια διαδικασία καλλιτεχνική και εικαστική. Το αποτέλεσμά της, επιδιώκεται διανοητικά, με βάση τη φωτογραφία ή την εικόνα γενικότερα, με ψηφιακή επεξεργασία, συνδυασμούς κι επιλογές. Είναι μια νέα έκφραση με λειτουργικότητα αντίστοιχη της ζωγραφικής.
Ο Βαγγέλης Αποστολίδης, είναι αρχιτέκτονας και εικαστικός. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, ενώ παράλληλα έκανε ζωγραφική/πλαστική στο εργαστήριο του ζωγράφου καθηγητή κ. Χρήστου Λεφάκη και ιστορία τέχνης με καθηγητή τον μεγάλο μας αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο. Και επειδή δεν του έφταναν όλα αυτά μάθαινε και φωτογραφία και έτρεχε σε σεμινάρια, συνέδρια και εργαστήρια, όπως επίσης έκανε επιμορφωτικά ταξίδια σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή.
Πότε και πως αντιληφθήκατε τον εαυτό σας μέσα στο χώρο των εικαστικών τεχνών;
Στη παιδική ηλικία, μεγάλωσα με κηδεμόνα ένα θείο μου αγιογράφο κι ένα παππού ξυλογλύπτη, οι οποίοι με πήγαιναν βόλτα σε σπίτια μεγάλων εικαστικών όπως και στα ατελιέ της παρέας τους, που ήταν όλοι ζωγράφοι…Μεγάλωσα βουτηγμένος κυριολεκτικά, μέσα στην τέχνη.
Και μετά αποφασίσατε να σπουδάσετε αρχιτεκτονική. Γιατί συνέβη αυτό, τις σας ώθησε στην αρχιτεκτονική;
Όπως όλα τα παιδιά, στην εφηβεία, έτσι κι εγώ ψαχνόμουν. Τα βιώματά μου ήταν εικαστικά, αλλά είχα ιδιαίτερη αγάπη στα μαθήματα κι ιδιαίτερα στα θετικά. Η εποχή ζήταγε τεχνικούς… Έτσι το μίγμα έβγαλε αρχιτεκτονική. Αισθάνομαι ευτυχής, που η επιλογή μου απεδείχθη πετυχημένη. Τυχερός στο ΑΠΘ με σπουδαίους τότε δασκάλους και μετά μια ζωή στην απόλαυση της δουλειάς.
Και πως φτάσατε στην ψηφιακή ζωγραφική;
Φωτογράφιζα όπως όλοι…Όμως κοιτώντας έβλεπα και βλέπω …κάδρα. Η σχέση μου με τα ψηφιακά ήταν που με πήγε στη ζωγραφική. Μεμελέτη, προσπάθεια, on line tutorials, μετατοπίσθηκα απ’ την απλή επεξεργασία στην… ζωγραφική.
Πάντως βλέπουμε ολοένα και περισσότερους εικαστικούς καλλιτέχνες να ασχολούνται με την ψηφιακή απεικόνισηκαι ζωγραφική…. Μέχρι και ο David Hockney κοντά στα 80 του άρχισε να ασχολείται με την ψηφιακή ζωγραφική.
Ακριβώς, και ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός Λουκάς Σαμαράς, ο Χόκνευ όπως είπατε, κι εδώ, ένας Αρχιτέκτονας πάλι, ο Τατσόπουλος… που είναι εικαστικοί κι όχι επεξεργαστές εικόνας…Ίσως και πιθανότατα, να υπάρχουν κι άλλοι…Όμως ακόμη οι καλλιτέχνες, οι σχολές κι ο κόσμος, έχει επιφυλάξεις.
Θεωρείτε ισάξια τα έργα τέχνης, που έγιναν με πινέλο με αυτά, που έγιναν ψηφιακά;
Προφανώς…Η ζωγραφική είναι έκφραση προτάσεων νόησης κι όχι δεξιοτεχνίας. Είναι σα να με ρωτάτε αν ποιήματα που γράφτηκαν με το χέρι είναι ισότιμα μ’ αυτά που γράφτηκαν στην γραφομηχανή ή στο πληκτρολόγιο…
Πιστεύετε πως θα ήταν εφικτό μια Εθνική ή Δημοτική πινακοθήκη να τολμήσει να ασχοληθεί με την ψηφιακή ζωγραφική;
Φυσικά. Δεν θέλει δα και τόλμη, δεν είναι θηρίο. Θ’ αποβεί αναγκαία η απόφαση. Κάποιοι δε θέλανε ψηφιακά σχέδια στο πολυτεχνείο. Τώρα είναι περιζήτητα. Δεν υπάρχουν πια… τα <δια χειρός>!
Στο εξωτερικό υπάρχουν ψηφιακά έργα σε μεγάλα Μουσεία ή πινακοθήκες; Υ
πάρχουν, οπωσδήποτε των πρωτοπόρων της χρήσης φωτογραφιών, συνδυαστικά με εκτυπώσεις ή κολλάζ, αλλά και του Λουκά Σαμαρά, όπως και του Hockney που λέγαμε πιο πριν…
Έχετε συμμετάσχει σε κάποιες – λίγες – ομαδικές εκθέσεις. Προσωπικές, αποκλειστικά με έργα σας γιατί δεν έχετε κάνει;
Διότι δεν αισθανόμουν έτοιμος και επιπλέον γιατί έχω ανάγκη για μερικές αξιόπιστες γνώμες γύρω από τη δουλειά μου…
Όταν φτάσει η στιγμή που θέλετε να εκθέσετε κάποια από τα ψηφιακά σας έργα θα τα τυπώσετε ή θα τα δείξετε μέσα από οθόνες;
Και τα δυο..
Και σε τι υλικό τα τυπώνετε;
Τυπώνονται οπουδήποτε,….προτιμώ ξύλο, μέταλλο και βαμβακερό καμβά…
Θα μπορούσε η κουβέντα μας να κρατήσει για πολλές ώρες ακόμα, αλλά το θέμα της τέχνης, και ειδικά της εξέλιξης της- είναι ανεξάντλητο. Αναμένουμε την πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση του Βαγγέλη Αποστολίδη, και μέχρι τότε, για περισσότερες πληροφορίες…
Επίσημο web site: www.vart.gr