Skip to main content
tyri cottage e1729676707457 c3a2af7d

Τυρί cottage: Το νέο fitness trend που κυριαρχεί στο TikTok | Πόσο υγιεινό είναι;

Το τυρί cottage φαίνεται να έχει γίνει ξαφνικά το αγαπημένο τρόφιμο πολλών, καθώς εμφανίζεται συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βλέπουμε να απλώνεται σε μπέιγκελ, να χρησιμοποιείται σε τηγανίτες, να προστίθεται σε ομελέτες, ακόμα και να συνδυάζεται με μουστάρδα. Αν και η μορφή του, με τα χαρακτηριστικά σβόλια, δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για όλους, αναμφισβήτητα διανύει τη δική του στιγμή δόξας. Αλλά είναι όντως καλό για την υγεία;

Τι είναι το τυρί cottage;

Το τυρί cottage είναι ένα προϊόν από πήγμα γάλακτος, όπως η φέτα, η μοτσαρέλα και η ρικότα. Σύμφωνα με διατροφολόγους το τυρί cottage είναι υψηλό σε πρωτεΐνη, χαμηλό σε θερμίδες, και δεν ανήκει στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι τόσο δημοφιλές αυτή την περίοδο, καθώς πολλοί άνθρωποι αναζητούν χαμηλοθερμιδικές και πλούσιες σε πρωτεΐνες επιλογές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Heidi Schnurr Allen (@76hei)

Επιπλέον, είναι οικονομικό και έχει ήπια, ευχάριστη γεύση. Είναι μια καλή εναλλακτική για πρωτεΐνη, όταν θέλεις να αποφύγεις την κατανάλωση αυγών, τοφού, κρέατος ή ψαριού.

Γιατί είναι σβολιασμένο;

Το τυρί cottage, εκτός από τα διατροφικά του οφέλη, ξεχωρίζει και για την ιδιαίτερη υφή του. Αυτοί οι χαρακτηριστικοί σβόλοι είναι στην πραγματικότητα πρωτεΐνες, που, σύμφωνα με τη Δρ. Ρόσι, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες. Το τυρί παράγεται από γάλα, το οποίο περιέχει δύο είδη πρωτεϊνών: την καζεΐνη (80%) και τον ορό γάλακτος (20%). Όταν προστίθεται ένα οξύ στο γάλα, η καζεΐνη πήζει, σχηματίζοντας τους σβόλους, ενώ ο ορός γάλακτος παραμένει υγρός.

Η καζεΐνη αφομοιώνεται αργά από το σώμα, προσφέροντας αίσθηση κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ οι πρωτεΐνες του ορού γάλακτος αφομοιώνονται πιο γρήγορα, κάνοντάς τις κατάλληλες για κατανάλωση μετά τη γυμναστική.

Είναι το τυρί cottage υγιεινό;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ναι, είναι υγιεινό. Μια μερίδα ενός φλιτζανιού περιέχει περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, 11 γραμμάρια υδατανθράκων (εκ των οποίων 9 γραμμάρια είναι σάκχαρα με τη μορφή λακτόζης), καθώς και μια καλή ποσότητα καλίου και ασβεστίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αποτελεί και πηγή σεληνίου, που είναι σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδούς.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, ενώ αν παρασκευάζεται σωστά, μπορεί να είναι και ζυμωμένο τρόφιμο, δηλαδή καλό για το έντερο. Η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής απαιτεί γάλα και οξύ, και εάν χρησιμοποιηθούν ζωντανά βακτήρια, το τυρί cottage περιέχει προβιοτικά. Ωστόσο, πολλές βιομηχανίες χρησιμοποιούν ξύδι για να επιταχύνουν τη διαδικασία, γεγονός που σημαίνει ότι το τελικό προϊόν δεν περιέχει ζωντανά βακτήρια.

Cover Photo: Freepik

RELATED