Σε Ταλαιπωρεί Η Κυτταρίτιδα; Αυτές Είναι Οι 6 Τροφές Που Θα Σε Βοηθήσουν Να Την Καταπολεμήσεις
Με τον όρο «κυτταρίτιδα» αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και έχει την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πoρτoκαλιoύ» πάνω στο δέρμα.
Οφείλεται στην κακή αιμάτωση και την διόγκωση των λιποκυττάρων του συγκεκριμένου σημείου που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και έτσι έχουμε την υφή «φλούδας πορτοκαλιού».
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς, στους γλουτούς, στο στομάχι, στην κοιλιά, στις γάμπες και στο εσωτερικό των μπράτσων.
Τα αίτια της κυτταρίτιδας είναι : η καθιστική ζωή, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, κληρονομικότητα, διαταραγμένη κυκλoφoρία αίματος, ορμονικές διαταραχές, παχυσαρκίας, κακή διατροφή, κάπνισμα, υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφείνης & αναψυκτικών, δυσκοιλιότητα και παθολογικές διαταραχές.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να μειώσουμε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας με τους εξής τρόπους :
Διακοπή και αποφυγή καπνίσματος
Αποφεύγουμε την κατανάλωση ζωικών λιπαρών (χοιρινό, λουκάνικα και αρνί) και τηγανητών
Περιορίζουμε το αλάτι για μείωση της κατακράτηση υγρών στον οργανισμό
Αποφεύγουμε και μειώνουμε τα γλυκά, τη ζάχαρη, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και την καφείνη
Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά
Αύξηση φυσικής δραστηριότητας
Πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα
Τα τρόφιμα σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας
Νερό:
Το νερό έχει την πιο σημαντική επίδραση στην μείωση της κυτταρίτιδας. Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για να έχετε υγιές δέρμα, το οποίο επηρεάζει και την κυτταρίτιδα. Τα λιποκύτταρα είναι πιο εμφανή κάτω από ένα αφυδατωμένο δέρμα, οπότε η κατανάλωση νερού καθημερινά θα βελτιώσει την εμφάνιση των προβληματικών περιοχών.
Φρούτα:
Τα μούρα, τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα και τα δαμάσκηνα βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας. Ακόμα, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες και τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C (πορτοκάλια,λεμόνια) , η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Επιλέγουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως καρπούζι, πεπόνι και σταφύλια. Τέλος, οι μπανάνες,τα μάνγκο, η παπάγια και ο ανανάς τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρίτιδας.
Λαχανικά:
Τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες, υψηλά σε νερό και θρεπτικά συστατικά. Επιλέγουμε τα σπαράγγια λόγω του φολικού οξέως, το σπανάκι, το αγγουράκι, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το σέλερι, το πράσο, τις πιπεριές και τις τομάτες, τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση, την ελαστικότητα του δέρματος, στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού του λίπους.
Πράσινο τσάι:
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική δράση στο λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς, συμβάλλουν στη βελτίωση της κατανομής του λίπους και βοηθούν στη μάχη με την κυτταρίτιδα. Έχει διουρητικές ιδιότητες, αυξημένη καύση θερμίδων και βοηθάει τον οργανισμό στην απώλεια βάρους.
Φυτικές ίνες: Επιλέγουμε δημητριακά ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, κινόα και όσπρια, τα οποία είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπλέον, δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, λόγω χαμηλής έκκρισης ινσουλίνης.
Ελιές/ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία βοηθάει στην υγεία και ελαστικότητα του δέρματος. Ακόμα, οι ελιές και οι ξηροί καρποί προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση.