Τρία βιβλία που πρέπει να διαβάσεις αυτή την άνοιξη
Αυτά τα τρία βιβλία δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη σου.
Ο καιρός δειλά-δειλά αρχίζει να καλυτερεύει, η μέρα έχει αρχίζει να μεγαλώνει και όλο και περισσότερο η διάθεση μας για βόλτα αυξάνεται.
Σε περίπτωση όμως που τα «γλυκά» απογεύματα, θέλεις να αφήσεις για λίγο το κινητό στην άκρη, παρακάτω σου έχουμε τρία βιβλία που μπορούν να σου κρατήσουν συντροφιά:
1| Ο λαβύρινθος του Πάνου Καρνέζη
Σύνοψη: Σεπτέµβριος 1922. Ενώ ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Μικρασία, µια αποδεκατισµένη µεραρχία περιπλανιέται ακόµα στην έρηµο της Ανατολίας. Οι ελπίδες για σωτηρία λιγοστεύουν και η απελπισία των στρατιωτών αυξάνεται, ενώ ο ηλικιωµένος διοικητής τους πενθεί ακόµα τον θάνατο της συζύγου του και βρίσκει καταφύγιο στην αγάπη για τη µυθολογία και τον εθισµό στη µορφίνη. Η τύχη των περιπλανώµενων φαίνεται να αλλάζει όταν φτάνουν σε µια µικρή πόλη που δεν έχει αγγίξει ο πόλεµος. Αλλά η µεραρχία δεν έχει ξεφύγει από τις Ερινύες της.
Αν σου αρέσει να εισχωρείς στην ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών ενός έργου, να μαθαίνεις για τις αναμνήσεις που τους κρατούν ξάγρυπνους τα βράδια και για τα μυστικά που ούτε στον εαυτό τους δεν θέλουν να αποκαλύψουν, τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα.
2| Η μυστική ζωή των δέντρων του Wohlleben Peter
Σύνοψη: Ο διακεκριμένος δασολόγος Peter Wohlleben εμβαθύνει στην κρυφή ζωή των δέντρων και μας παρουσιάζει μια εντελώς καινούρια θεώρηση του δάσους – φέρνοντας έτσι στο φως εκπληκτικά στοιχεία. Τα δέντρα έχουν μνήμη, ανταλλάσσουν μηνύματα, αισθάνονται πόνο, παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο και κάνουν ρυτίδες.
Ευκολοδιάβαστο και γρήγορο, Η Μυστική Ζωή των Δέντρων προσφέρει με περιεκτικό και απλό τρόπο βασικές γνώσεις για τη φύση. Για όσους βρίσκονται στην πόλη αλλά νοσταλγούν τις μέρες εκείνες που οι άνθρωποι ήταν πιο κοντά με το φυσικό περιβάλλον, το βιβλίο αυτό θα τους φανεί ιδανικό.
3| Κίρκη της Madeline Miller
Σύνοψη: Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση. Η Κίρκη είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι’ αυτό στο τέλος της ιστορίας. Η Κίρκη αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη απ’ όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει.
Η Miller, με ιδιαίτερο λυρισμό και μαεστρία, υφαίνει τον χαρακτήρα της Κίρκης μεταφέροντας τα μυθικά τέρατα και τις περιπέτειές της στο σήμερα και αποδεικνύοντας πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της.
Ο γλαφυρός τρόπος γραφής της Miller μπορεί να κάνει τον οποιονδήποτε να μεταφερθεί σε αχαρτογράφητα νησιά, να βιώσει πύρινους έρωτες με σύντομη διάρκεια αλλά και το είδος της αγάπης που κανείς συναντάει μονάχα μια φορά στη ζωή του. Η Κίρκη δεν είναι ένας ύμνος στη παντοδυναμία, την κυριαρχία και την επιτυχία αλλά ένα βιβλίο που αναδεικνύει την ομορφιά της ζωής σε οποιοδήποτε μορφή της.