Το μάτσα είναι βιολογικό τσάι γιαπωνέζικης καταγωγής. Για σχεδόν µια χιλιετία, οι Ιάπωνες έχουν διακριθεί στον αγώνα για µια απαράµιλλη γεύση των ποτών µε απίστευτα οφέλη για την υγεία που προσφέρει η φύση. Έχει έντονη γεύση και μοιάζει σα χόρτο ή σπανάκι σε μορφή σκόνης καθώς, Μάτσα στα γιαπωνέζικα σημαίνει ”τριμμένο τσάι΄’. Μπορείτε να το καταναλώσετε όλο το φύλλο του τσαγιού και όχι μόνο το αφέψημα. Επιπλέον, λόγω των υψηλών ποσοστών χλωροφύλλης, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά και αντιοξειδωτικά.
Ο τρόπος κατασκευής του είναι απλός. Μόλις μαζευτούν τα φύλλα ατμίζονται για να σταματήσει η ζύμωση, η οποία θα μείωνε τα θρεπτικά στοιχεία. Μετά την ξήρανση του, γίνεται σκόνη µε ειδικούς τροχούς λείανσης από γρανίτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα µια φίνα πράσινη σκόνη.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Το μάτσα είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας τσάι, συνεπώς και με ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με το πράσινο τσάι. Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, το γιαπωνέζικο πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα απλό πράσινο τσάι) που προστατεύουν έναντι των καρδιακών παθήσεων και μορφών καρκίνου, ρυθμίζουν καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Εκτός από τις πολυφαινόλες, το μάτσα περιέχει και μια ουσία που ονομάζεται EGCG, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει ή εξισορροπεί το μεταβολισμό και επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.Τέλος, κάνει καλό στη μνήμη, στο δέρμα και στα μαλλιά, ενώ παράλληλα έχει και λιποδιαλυτικές ιδιότητες.
Επιπλέον, το μάτσα είναι πλούσιο σε τεϊνη άρα και διεγερτικό καθώς περιέχει 3 φορές παραπάνω καφείνη από ένα φλιτζάνι καφέ ή απλό τσάι. Σε αντίθεση, με τον καφέ το μάτσα δημιουργεί μια «ήρεμη εγρήγορση» η οποία οφείλεται σε ένα φυσικό αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο προκαλεί χαλάρωση χωρίς υπνηλία. Η κατανάλωση του τσαγιού μάτσα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και ηρεμεί.
Τέλος, σημαντικό να αναφερθεί πως πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον 6 ώρες πριν από τον ύπνο διότι, περιέχει υψηλές ποσότητες μολύβδου (ένα φλιτζάνι μπορεί να περιέχει ως και 30 φορές περισσότερο μόλυβδο από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι).
Απαραίτητη είναι η κατανάλωση εως και ένα φλιτζάνι την ημέρα καθώς και να μη δίνεται στα παιδιά.