Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F05%2Fimages easyblog articles 4863 h texni ths anapnohs

Το Θαύμα Της Αναπνοής Και Η Σημασία Της Στην Γιόγκα, Αλλά Και Στη Ζωή Γενικότερα!

Η ζωή αρχίζει με την πρώτη εισπνοή και ολοκληρώνεται με την τελευταία εκπνοή.Ο τρόπος που αναπνέουμε στο μεταξύ διάστημα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής μας.Η αναπνοή είναι η απόλυτη βάση της εξωτερικής και εσωτερικής ζωής.Η αναπνοή είναι τροφή για κάθε κύτταρο,για το νου και για το πνεύμα.Η “βαθιά” αναπνοή μας απελευθερώνει από την πίεση, τον πόνο,τ ην ανησυχία και την υπερένταση. Εισπνέουμε από τα ρουθούνια και όχι από το στόμα,ώστε ο αέρας καθώς φιλτράρεται να καθαρίζεται,να θερμαίνεται και να υγραίνεται.Έτσι καταλήγει με μια πιο φιλική μορφή στις ευαίσθητες πνευμονικές κυψελίδες.

Η αναπνοή επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό φθάνοντας ακόμη και στο μικρότερο κύτταρο του σώματος.Το σώμα μπορεί να ζήσει χωρίς νερό και τροφή για εβδομάδες,αλλά χωρίς οξυγόνο μόλις 3-12 λεπτά.

7072d2d59196b7ada89fe1c0007ecad7

Με τον όρο αναπνοή εννοούμε α) την πνευμονική αναπνοή[την ανταλλαγή αερίων στις πνευμονικές κυψελίδες] και β) την κυτταρική αναπνοή [τη βιολογική καύση των θρεπτικών ουσιών με οξυγόνο η οποία απελευθερώνει ενέργεια  και αποβάλλει τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού]. 

Πραναγυάμα. Η πραναγυάμα είναι ο έλεγχος (γυάμα) και η επέκταση(αγυάμα) της βιοενέργειας (πράνα) με εργαλείο την παρέμβαση στον ρυθμό και τις φάσεις του κύκλου της αναπνοής.

Δεν πρέπει να συγχέουμε την πραναγυάμα με την αναπνοή.Η πραναγυάμα δεν είναι ο συνεχής έλεγχος της αναπνοής,αλλά μια προσωρινή παρέμβαση στην αναπνοή.

Πάμε τώρα να δούμε μία από τις πολλές αναπνοές της Γιόγκα.

Η ΠΛΗΡΗΣ ΓΙΟΓΚΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ.  dirga pranayama.

Για να πραγματοποιηθεί ένας κύκλος αναπνοής  (εισπνοή-κράτημα του αέρα-εκπνοή ),δραστηριοποιούνται τρεις ζώνες: Κλειδική, πλευρική, διαφραγματική.

Τεχνική εκτέλεσης.

Κύκλος Αναπνοής: 1) Η εισπνοή (puraka) ξεκινά από χαμηλά,καθώς το διάφραγμα κινείται καθοδικά (ο αφαλός ωθείται προς τα έξω ), περνάει στην πιο πάνω ζώνη,καθώς τα πλευρά σηκώνονται και ανοίγει ο θώρακας και ολοκληρώνεται στην άνω ζώνη με την κλειδική άρση.Σαν κύμα η κίνηση από κάτω προς τα πάνω διογκώνει τη θωρακική κοιλότητα σε όλες τις τρεις ζώνες,ώστε να μεγαλώσει το κενό το οποίο θα προκαλέσει την εισροή του ατμοσφαιρικού αέρα,καθώς δημιουργείται διαφορά πίεσης.

2) Μετά την ολοκλήρωση της εισπνοής,διατηρούμε τις μυικές ομάδες ενεργοποιημένες,ώστε ο αέρας να παραμείνει επιπλέον χρόνο προς καλύτερη επεξεργασία και αφομοίωση της βιοενέργειας του στα πνευμόνια.Κάνουμε δηλαδή το εσωτερικό κράτημα της αναπνοής (antara kumbaka ).

3) Στην επόμενη φάση του κύκλου της αναπνοής,την εκπνοή (rechaka ) επιθυμούμε την έξοδο του ακάθαρτου,χρησιμοποιημένου αέρα από τον οργανισμό,τόσο για να δημιουργηθεί μέγιστος κενός χώρος για τον αέρα της επόμενης εισπνοής,όσο και για να αποβάλουμε δηλητηριώδη αέρια και ρυπαρές ουσίες από τον οργανισμό.Στην εκπνοή το κύμα της πλήρους αναπνοής ξεκινά από πάνω.Κατεβαίνουν οι κλείδες, συγκλίνουν τα πλευρά,χαλαρώνει το διάφραγμα και κινείται ανοδικά(ο αφαλός έλκεται προς τα μέσα).

Έτσι το κύμα της κίνησης επιστρέφει κάτω, εκεί που ξεκίνησε,και ολοκληρώνεται ο κύκλος.

4) Μετά την εκπνοή μπορούμε να βιώσουμε την άπνοια,το εξωτερικό κράτημα της αναπνοής (bahir kumbaka). Επιδιώκουμε μια συμμετρία ανάμεσα στις φάσεις του κύκλου της αναπνοής.Όσο διαρκεί η εισπνοή τόσο διαρκεί η εκπνοή.Όσο διαρκεί το εσωτερικό κράτημα,τόσο διαρκεί και η άπνοια.

Μπορούμε να καθίσουμε να εκτελέσουμε 12-24 πλήρεις αναπνοές νωρίς το πρωί,προτού πάρουμε πρωινό,ή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας,προκειμένου να εισπράξουμε μεγάλη αναζωογόνηση.  

0b805297d55fa162d568da03621dba0d

Οφέλη

Μεγιστοποιεί την εισπνοή και την εκπνοή.

Διδάσκει έλεγχο στις αναπνευστικές μυικές ομάδες  και στις φάσεις της αναπνοής.

Διορθώνει την ρηχή αναπνοή.

Αυξάνει την απορρόφηση οξυγόνου από τον οργανισμό.

Ηρεμεί τα νεύρα σε καταστάσεις πίεσης,θυμού και έντασης.

 Αντενδείξεις

Παρόλο που μπορεί να εκτελεστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας,εντούτοις δεν πρέπει να την κάνουμε συνεχώς.

 

 

Υπήρξα αθλήτρια ενόργανης και ακροβατικής γυμναστικής. Έτσι ξεκίνησε η αγάπη μου για το Fitness. Σπούδασα χορό, πιλάτες και γιόγκα, και η αγάπη μου έγινε και το επάγγελμά μου. Διδάσκω πάνω από 25 χρόνια με στόχο τη σωματική, ψυχική και πνευματική ευεξία των μαθητών μου. Μ’ αρέσει να μοιράζομαι τις γνώσεις μου και πιστεύω ότι ένας δάσκαλος δεν παύει ποτέ να είναι μαθητής, γι’αυτό πάντα παρακολουθώ όλες τις εξελίξεις στο χώρο.

RELATED