Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2017%2F03%2Fimages easyblog images 927 29801a11219245646fe71d2ee979bc13 XL

Το παιδί μου έχει ΤΙΚ, πως θα το αντιμετωπίσω;

author likewoman

26 Μαρ 2017

Σε προηγούμενο άρθρο μας μιλήσαμε και αναπτύξαμε πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι το παιδι μας έχει ΤΙΚ. 

Σήμερα λοιπόν συνεχίζουμε στο κομμάτι της θεραπείας, δηλαδή στο επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουμε και πως θα το διαχειριστούμε.

Η θεραπεία για αυτές τις συνήθειες έντασης, όπως είναι τα λεγόμενα τίκ, καλό είναι να έχει ως στόχο τις αιτίες που ενισχύουν και διατηρούν τα συμπτώματα.Αυτό απαιτεί την βοήθεια ειδικού.

Ωστόσο,μια ευαισθητοποιημένη -εκ μέρους των γονέων-διευρεύνηση των διαδικασιών ενίσχυσης των φόβων,των απογοητεύσεων και της ανασφάλειας ακόμα και μίμησης αποτελούν το υπόβαθρο συνηθειών .Ο λογικός χειρισμός αυτών των προβλημάτων,λύνεται με τον καθησυχασμό και τη συμπαθητική κατανόηση του παιδιού,που μπορεί συχνά να είναι επαρκή.

Υπάρχουν και άλλα,ειδικά,μέσα  για την τροποποίηση πιο επίμονων συνηθειών.Αν θεωρήσουμε ότι τα τικ,είναι μια μαθημένη συνήθεια ,μπορούμε να εξαλείψουμε τέτοιες συνήθειες αρνητικές με τα τικ.

Για παράδειγμα αν εφαρμόσουμε πίεση στο άτομο ,τα τικ θα παρουσιαστούνε σε μεγαλύτερο αριθμό και θα υπάρξει αντιδραστική αναστολή.Όταν όμως δεν  υπάρξει πίεση τότε το άτομο θα κουραστεί ,θα αναγκαστεί να ΄΄ξεκουραστεί ΄΄και έτσι υπάρχει ένα χρονικό διάστημα ΄΄ανάπαυσης και ηρεμίας……Για μεγαλύτερα συμπτώματα και έντονα ,καλό θα είναι να επισκεφτούμε  έναν ειδικό. 

 

Γράφει η  Ντέμη Κληρονούμου

Παιδαγωγός

FamilyChoise

 

RECENT

RELATED