Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2017%2F05%2Fimages easyblog images 927 9b5c8c5b4a81c1d9ea9ed3060317f130 XL

Το Μουσείο Κοσµήµατος Ηλία Λαλαούνη εγκαινιάζει το Jewelry Resident Program

author likewoman

9 Μάι 2017

Το Μουσείο Κοσµήµατος Ηλία Λαλαούνη (ΜΚΗΛ), στις 17 Μαΐου, εγκαινιάζει το Jewelry Resident Program που υλοποιείται µε αποκλειστική δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος. Το ΜΚΗΛ, µετά από 23 χρόνια πρωτοπορίας στην µουσειακή εκπαίδευση, εγκαθιδρύει δύο νέα ζωντανά εργαστήρια µεταλλοτεχνίας και πολλαπλών εικαστικών τεχνών, προσφέροντας ανοιχτό βήµα σε καλλιτέχνες, καλώντας τους να αναπτύξουν την εικαστική τους δηµιουργία και να προβάλλουν το έργο τους, στο ευρύ κοινό.

 

Τα νέα υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισµένα εργαστήρια του ΜΚΗΛ, προσφέρουν ένα πεδίο διάδρασης, επιτρέποντας στους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν και να επιδεικνύουν σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής κοσµηµάτων, δηµιουργώντας ένα χώρο εικαστικής αναζήτησης, µε τους επισκέπτες να εισχωρούν στα άδυτα του καλλιτέχνη την στιγµή της δηµιουργίας. Πρόκειται για µια µοναδική εµπειρία που θα αποτελέσει ένα «block buster» έκθεµα του ΜΚΗΛ. Στόχος του εγχειρήµατος, η δηµιουργία µιας µοναδικής βιωµατικής εµπειρίας που στηρίζεται στην διάδραση, την αλληλεπίδραση και την ελεύθερη επικοινωνία του επισκέπτη µε το πλέον ζωντανό µουσείο της Ευρώπης.

Σκοπός του προγράµµατος, η εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, η προβολή των Ελλήνων καλλιτεχνών στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώµενα και, τέλος, η διεύρυνση του γνωσιακού ορίζοντα των επισκεπτών στον τοµέα του Κοσµήµατος και των ∆ιακοσµητικών Τεχνών.

 

 

Η καινοτόµος δράση του ΜΚΗΛ δίνει τη δυνατότητα έρευνας και συνεργασίας των καλλιτεχνών µε το επιστηµονικό τµήµα του Μουσείου, ενισχύοντας τη διαµόρφωση νέων εκπαιδευτικών προγραµµάτων και δράσεων. Αποτέλεσµα της προαναφερθείσας συνεργασίας, η δηµιουργία του πρώτου ψηφιακού λεξικού κοσµήµατος, το οποίο θα προσφέρει στους επισκέπτες την δυνατότητα να ανακαλύπτουν νέες πτυχές της ιστορίας του κοσµήµατος και να επιλέγουν µια εξατοµικευµένη διαδροµή γνώσης.

Με τη νέα υποδοµή των εργαστηρίων θα τονιστούν αξίες και παραδόσεις που προάγει το ΜΚΗΛ, όπως η συνέχιση των χειροποίητων τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας έναντι της βιοµηχανοποιηµένης παραγωγής, αλλά και την ενίσχυση και προβολή του ελληνικού καλλιτεχνικού design στη διεθνή αγορά τέχνης.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜA ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ ∆Ε∆ΟΜΕΝΑ “Jewelry Resident Program” ΤΑ STUDIO

Ζωντανό Εργαστήρι Μεταλλοτεχνίας (ΖΕΜ)

Το ΖΕΜ είναι το πρώτο ζωντανό εργαστήρι µεταλλοτεχνίας σε Μουσείο στην Ευρώπη. Ξεκίνησε ως πρότυπο εκθεσιακό εργαστήρι αργυροχρυσοχοΐας το 1995, τιµώντας το κτίριο όπου στεγάζονταν τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη από τη δεκαετία του 1960. Στόχος του ΖΕΜ είναι η επίδειξη παραδοσιακών τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας, η συντήρηση των εκθεµάτων και η έρευνα για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού κοσµήµατος. Για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά δεδοµένα, δίνεται το βήµα σε καλλιτέχνες να στελεχώσουν ένα ζωντανό εκπαιδευτικό εργαλείο, να µοιραστούν τις γνώσεις τους και να γίνουν αρωγοί στην ανάπτυξη του σύγχρονου σχεδιασµού.

Οι επισκέπτες µπορούν να παρακολουθούν την εργασία του καλλιτέχνη σε µια βιωµατική εµπειρία κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο. Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης αναβιώνει το µυθικό εργαστήριο του Ηφαίστου!

Ζωντανό Εργαστήρι ∆ιακοσµητικών Εικαστικών Τεχνών (ΖΕ∆ΕΤ)

Το ΖΕ∆ΕΤ λειτουργεί ως εικαστική προέκταση του πρώτου εργαστηρίου επίδειξης παραδοσιακών τεχνικών µεταλλοτεχνίας, το οποίο ξεκίνησε το 1995 στο ΜΚΗΛ, τιµώντας το κτίριο που στέγασε τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη. To ΖΕ∆ΕΤ προάγει τη δηµιουργία του σύγχρονου εικαστικού κοσµήµατος µέσω της επίδειξης και χρήσης τεχνικών, όπως η υφαντική, η κεραµική και η ξυλογλυπτική. Το δέρµα, το σµάλτο, ο πηλός, το ξύλο και το ύφασµα συνδυάζονται µε ανακυκλώσιµα υλικά, πλαστικό και ρητίνες, δίνοντας στον καλλιτέχνη τη δυνατότητα να εξερευνήσει νέες φόρµες κοσµήµατος απαντώντας παράλληλα σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήµατα. Η συνέργια παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών, εργαλείων και υλικών θα προσδώσει νέα έµπνευση στο σύγχρονο εικαστικό design για την προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης του κοσµήµατος.

∆ΕΙΤΕ LIVE:

• ΕΠΙ∆ΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΤΕΧΝΙΑΣ

• TH ∆ΟΜΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ∆ΡΑΣΕΙΣ:

• ΟΜΑ∆ΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

• “ONE-TO-ONE ARTISTS” EXCHANGE STAND

• ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑ∆ΕΣ

• ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

• BAZAAR ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΩΝ

• ∆ΙΑΛΕΞΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ∆ΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

• HEPHAISTOS SUMMER SCHOOL www.jss.gr

ΕΡΕΥΝHΣΤΕ:

• ΤΟ ΗΛΕΚΤΡONΙΚΟ LEXICON ΣΤΑ ΖΕΜ ΚΑΙ ΖΕ∆ΕΤ

• ΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

• ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ∆ΙΕΘΝΩΝ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Tα προγράµµατα για το Jewelry Artists in Residence Program και η δηµιουργία των δυο ζωντανών εργαστηρίων µεταλλοτεχνίας και διακοσµητικών, εικαστικών τεχνών υλοποιούνται µε αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος και χρηµαδοτούνται για τη λειτουργία ενός έτους.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

Καρυατίδων 4Α & Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη, 117 42

Τηλ.: +30 210 9221044, +30 210 9239709

administration@lalaounis-jewelrymuseum.gr

www.lalaounis-jewelrymuseum.gr www.jss.gr

 

RECENT

RELATED