Skip to main content
cara delevingne metgala2021 111fb1da

Το μήνυμα της Κάρα Ντελεβίν στα Met Gala που πρέπει να «σημειωθεί»

Η δυνατότητα και ευκαιρία επηρεασμού μίας μεγάλης μερίδας ανθρώπων παγκοσμίως δεν δίνεται σε όλους.

Γι’ αυτό, όταν παρουσιάζεται η ικανότητα αξιοποίησης κάποιας πλατφόρμας η οποία παρέχει θέαμα στο ευρύ κοινό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, είναι σημαντικό πέρα από θέαμα, να παρέχεται και τροφή για σκέψη, παιδεία και να προάγονται μείζονος αξίας μηνύματα.

Το παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισιμότητας μοντέλο Κάρα Ντελεβίν, αποφάσισε να αφιερώσει την εμφάνισή της στο Met Gala στη Νέα Υόρκη στην προώθηση ενός μηνύματος, που αν και στη θεωρία, εν έτη 2021 μοιάζει αυτονόητο , στην πράξη απέχει πολύ από το να θεωρηθεί περιττό αναφοράς. Και αυτό το μήνυμα δεν είναι άλλο από τον σταματημό και το ολοκληρωτικό τέλος της πατριαρχίας και σαφώς όλων των αρνητικών που επιφέρει στον γυναικείο πληθυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας .

Δεν είναι φεμινισμός. Είναι ανθρωπιά και παιδεία.

image 4 1

Η πατριαρχία ορίζεται ως το κοινωνικό σύστημα στο οποίο οι άντρες κρατούν κατά κύριο λόγο την εξουσία και κυριαρχούν στην πολιτική, αποτελούν ηθικές και ιδεολογικές αυθεντίες και διαθέτουν κοινωνικά προνόμια ενώ συνήθως διαθέτουν τον έλεγχο της περιουσίας. Οι πατριαρχικές κοινωνίες είναι συνήθως ανδρογραμμικές,δηλαδή η περιουσία και το οικογενειακό όνομα κληρονομούνται από άντρα σε άντρα.

Σε οποιαδήποτε ανδροκρατούμενη κοινωνία δεν επέρχεται εννοείται ποτέ ισότητα μεταξύ των φύλων. Οι γυναίκες αν έχουν λόγο για τα κοινά ζητήματα σπανίως εισακούεται. Είναι μία κοινωνική δομή η οποία υπάρχει από τις απαρχές της παγκόσμιας ιστορίας και υφίσταται ακόμα και σήμερα. Ευνοημένοι βρίσκονται μόνο όσοι άνθρωποι ανήκουν στον ανδρικό πληθυσμό , αφήνοντας τον γυναικείο σε μία υποβαθμισμένη θέση .

Η ύπαρξη της πατριαρχίας ενέχει μόνο αρνητικές συνέπειες, τόσο για τις γυναίκες, όσο και για την γενικότερη εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού.

Μία από τις πολλές αρνητικές συνέπειες της ύπαρξης πατριαρχίας στο κοινωνικό σύνολο είναι η αύξηση των γυναικοκτονιών.

Στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου είναι διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία ή απολογισμοί οργανώσεων για το 2021 οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία όπου μετά την άρση των Μάιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της covid-19 μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις ημέρες από τον πρώην ή νυν σύντροφό της, έναντι μίας κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο πριν την πανδημία. Στο Βέλγιο τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους καταγράφηκαν 13 γυναικοκτονίες έναντι 24 στο σύνολο του 2020. Στη Γαλλία 56 γυναίκες έχουν φονευθεί από την αρχή του 2021, ενώ στη διάρκεια της ίδιας περιόδου πέρυσι ο αριθμός ήταν 46, σύμφωνα με την οργάνωση «Γυναικοκτονίες από συντρόφους ή πρώην».

Όπως είναι φανερό, η πατριαρχία υπάρχει και σκοτώνει. Για αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συζήτηση και τοποθέτηση ατόμων με επιρροή στο κοινό, αναφορικά με το φαινόμενο αυτό περισσότερο από ποτέ. Το look της Κάρα Ντελεβίν δεν είχε σκοπό να εντυπωσιάσει καθώς δεν αναφέρεται σε κάτι ανήκουστο και σπάνιο. Αναφέρεται και κατήγγελνε ένα γεγονός που μαστίζει την παγκόσμια κοινωνία, ένα φαινόμενο που σκοτώνει και θα συνεχίσει να σκοτώνει αν το αγνοούμε.

Σπουδάζω Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Ανακάλυψα την αγάπη μου για την αρθρογραφία σε αρκετά μικρή ηλικία, όπως και την επιθυμία μου να μοιράζομαι σκέψεις μου για θέματα κοινωνικής φύσεως, αλλά και για θέματα γύρω από τον χώρο του lifestyle και της μόδας. Η μόδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους έκφρασης της προσωπικότητας, αλλά και της διάθεσης μου. Follow me on this journey.

RELATED