To μέλι…μελάκι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες!
Είχαν δίκιο οι αρχαίοι Έλληνες που είχαν το μέλι τόσο ψηλά στην διατροφική τους πυραμίδα. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, υποστήριζε ο,τι οι άνθρωποι που τρώνε μέλι έχουν νεανική όψη και ζωηρό χρώμα. Το μέλι μείωνε τη σωματική κούραση και χάριζε μακροβιότητα.
Η σύγχρονη επιστήμη ήρθε να επιβεβαιώσει την ευεργετική και θεραπευτική του αξία με το παραπάνω. Το μέλι έχει αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντιικες ακόμα και αντικαρκινικές ιδιότητες. Δίνει ενέργεια και είναι μια από τις πιο ιδανικές τροφές για τους αθλητές.
Το φυσικό μέλι είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο γιατί δεν χαλάει ποτέ. Δεν είναι απλά μια τροφή, αλλά φάρμακο! Η βασική του σύσταση είναι οι υδατάνθρακες, γλυκόζη και φρουκτόζη. Αποτελείται από νερό και από συστατικά όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία κ.α. Παράλληλα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά!
Οι πιο σημαντικές θεραπευτικές του ιδιότητες συνοψίζονται στις εξής
1. ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες γιατί έχει χαμηλό PH και υψηλή περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων ή προκαλεί το θάνατο τους. Εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό προκαλεί αφυδάτωση σε έναν μολυσματικό ιστό και έτσι δεν επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
2. ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΔΡΑΣΗ, βοηθάει στην υποχώρηση της φλεγμονής. Αν βάλουμε μέλι σε μια πληγή υποχωρεί η φλεγμονή, το οίδημα και ελαττώνεται αμέσως ο πόνος!
3. ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΟ για το δέρμα γι’αυτό είναι και συστατικό σε πολλές κρέμες ομορφιάς. Διεγείρει την αύξηση και τη διαίρεση των κυττάρων.
4. ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και την εμφάνιση πολλών ασθενειών. Έτσι, προστατεύει από καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες κ.α. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ευεργετεί την γενικότερη υγεία του οργανισμού. Περισσότερο πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα σκουρόχρωμα.