Έχουμε πάνω από 30,000 γονίδια και περισσότερα από ένα εκατομμύριο πολυμορφισμούς στα γονίδια αυτά.
Τι κάνουν όμως, όλα αυτά τα γονίδια; ποια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, πώς και γιατί;
Η διατροφογενετική είναι ο νέος επιστημονικός κλάδος της διατροφικής έρευνας που μας δίνει τις σαφείς απαντήσεις και μας μαθαίνει πώς μπορούμε να εξατομικεύσουμε 100% τις διατροφικές μας συνήθειες. H Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, συγγραφέας του βιβλίου «Το DNA στο πιάτο σου», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Iwrite, εξειδικεύεται στη διατροφογενετική και για αυτό έγραψε το πρώτο ελληνικό βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης που εισάγει τον κλάδο της διατροφογενετικής στο ευρύ κοινό. Η διατροφογενετική εξετάζει πώς τα ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου, δηλαδή το DNA του, καθορίζουν τον τρόπο που μεταβολίζει, απορροφά και «εκμεταλλεύεται» τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες, τα μικρο- και μακρο-στοιχεία, με άλλα λόγια την τροφή του συνολικά.
Το προσδόκιμο ζωής μας ναι μεν μεγαλώνει, αλλά με τι είδους ποιότητα στα επιπλέον αυτά χρόνια; Η ανάγκη που γίνεται επιτακτική πλέον είναι αρχικά μεν η πρόληψη αλλά και κατά δεύτερον η εκπαίδευση. Πρόληψη για θωράκιση της υγείας και ευεξίας μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και εκπαίδευση για να μάθει το άτομο, εξατομικευμένα, να δρα και να αντι-δρα σε όλες τις πολυπαραγοντικές, διατροφοεξαρτώμενες ασθένειες, αυτές δηλαδή που μπορούν να προληφθούν με κατάλληλο τρόπο ζωής, διατροφικές συνήθειες, εκπαίδευση και σωστή άσκηση.
Το βιβλίο «Το DNA στο πιάτο σου» υπογραμμίζει ότι:
- Η διατροφή σχετίζεται πρωτίστως με την υγεία και όχι με την αισθητική.
- πρέπει να θυμόμαστε τη διατροφή μας πιο συχνά και όχι μονάχα όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος ή να κάνουμε κάποιου άλλου είδους αισθητική παρέμβαση.
- Η διατροφή είναι το καύσιμο που θα μας κρατήσει ακμαίους, ενεργούς, δραστήριους και ζωντανούς για περισσότερα χρόνια από ό,τι τους γονείς μας.
Όσο πιο νωρίς ξέρει κανείς, τόσο πιο νωρίς μπορεί να δράσει και να επιδράσει μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής σε θετικές ή αρνητικές γενετικές του «ευαισθησίες».
Ερωτήματα όπως «Επηρεάζει η διατροφή τα γονίδιά μου;», «Πώς μπορώ να ξέρω;», «Πώς μπορώ να το ελέγξω;», «Πόσο καλή δυνατότητα αποτοξίνωσης έχω;», «Να κόψω τη γλουτένη;», «Γίνεται να μην “πιάνομαι” μετά την προπόνηση;», «Μου κάνει καλό ο καφές;», «Είμαι διαβητικός, τα παιδιά μου έχουν προδιάθεση; Πώς να τα προστατέψω;» αποτελούν ολοένα και πιο συχνά θέματα συζήτησης.
Μέσω ενός μικρού δείγματος DNA που απομονώνεται από σάλιο, πλέον μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή την εξατομικευμένη, μοναδική πληροφορία η οποία μονάχα όταν ερμηνευτεί και συν-αξιολογηθεί από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας ενισχύει και εξατομικεύει ακόμα περισσότερο τις όποιες προσπάθειες ευεξίας, μακροβιότητας και θωράκισης της υγείας μας . Όταν η άσκηση και η διατροφή ξεκινήσει να εξατομικεύεται σε μοριακό επίπεδο, αποσαφηνίζοντας αυτές τις γενετικές ευαισθησίες τότε το άτομο δύναται να «χρησιμοποιήσει» τα θετικά χαρακτηριστικά του, «αποσιωπώντας» ταυτόχρονα τα αρνητικά.
Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
Γρηγ. Λαμπράκη 36, Γλυφάδα
+30 2109615860
info@dnanutricoach.com