Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Fimages easyblog articles 10029

Το Δυναμικό Κάθισμα Είναι Το Αντίδοτο Στην Καθιστική Ζωή

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι από την καθιστική ζωή δεν είναι απλά το παροδικό αίσθημα πιασίματος ή η χαλάρωση σε ορισμένα σημεία του σώματός μας αλλά πολύ βαθύτεροι!

Ειδικά αυτές τις ημέρες τις δύσκολες που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού, όλοι έχουμε αναγκαστεί να δουλεύουμε από το σπίτι μας και αυτό σημαίνει περισσότερη καθιστική ζωή.

Τι ακριβώς όμως συμβαίνει στο σώμα μας με την καθιστική ζωή;

Αν και κάθε άτομο έχει τη δική του φυσιολογία και γενετική κληρονομιά, οι επιζήμιες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής φαίνεται να λειτουργούν σαν γενικός κανόνας για όλους μας.

Για τον θεραπευτή ολιστικής ιατρικής και οστεοπαθητικό Tudor Marinescu, M.D., Ph.D., που μίλησε στο Goop, η εκτεταμένη καθιστική ζωή και η κακή στάση σώματος οδηγούν σε στασιμότητα και συμπίεση με αρνητικό αντίκτυπο για το σώμα μας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακρυπρόθεσμα.

Tudor Marinescu

Ο θεραπευτής εντοπίζει μια δυαδικότητα στο ζήτημα αυτό, που συνδέεται με το σύγχρονο lifestyle. Από τη μία πλευρά, υπάρχει το πώς καθόμαστε και το πόσο καθόμαστε, κάτι που δημιουργεί πίεση στο σώμα, επιφέροντας δομικές και λειτουργικές αλλαγές και μπορεί να εξελιχθεί σε δυσφορία ή ακόμη και σε ασθένειες. Από την άλλη, υπάρχει η γενική απουσία κίνησης σαν τρόπος ζωής. Ακόμη και τα μικρά παιδιά πλέον, έχουν αντικαταστήσει το παιχνίδι και την κίνηση με το σκυμμένο κεφάλι μπροστά από μία ψηφιακή οθόνη, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα σωρό προβλήματα και ασθένειες.

Για τον Marinescu έχουμε ξεχάσει ότι:

Από την εποχή των προγόνων μας, τα σώματά μας είναι προορισμένα να βρίσκονται σε κίνηση και όχι να μένουν στατικά.

Το κοινότερο σύμπτωμα όσων κάθονται για πολλές ώρες είναι η κύρτωση της πλάτης, έχοντας έτσι, εκτός από την σκελετική βλάβη, σαν βασικό πρόβλημα την λανθασμένη αναπνοή. Η κύρτωση όσο μικρή κι αν είναι, εμποδίζει το διάφραγμα στο σημείο της κοιλιακής χώρας στο να συνδεθεί με το κάτω μέρος της λεκάνης, ώστε να διεκολυνθεί η πλήρης και βαθιά αναπνοή, που αιματώνει όλο το σώμα, διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία των οργάνων. ‘Οταν καμπουριάζουμε, ρίχνουμε όλο το βάρος των ώμων και των πλευρών μας στο σημείο της κοιλιάς, μπλοκάροντας τη σωστή αναπνοή από το διάφραγμα. Αντ’ αυτού αναπνέουμε με ένα ρηχό, επιφανειακό τρόπο γνωστό και ως «θωρακική αναπνοή».

Όλη αυτή η πίεση από τη βαρύτητα και την κύρτωση δυσχεραίνει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και δεν επιτρέπει τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων μας, προκαλώντας έτσι τη συσσώρευση των τοξινών μέσα μας.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που η καθιστική ζωή χωρίς μέτρο, έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, κατάθλιψης και διαβήτη. Σε βάθος χρόνου το να περνάς τον μεγαλύτερο διάστημα απ’τη ζωή σου αγκυλωμένος στην καρέκλα του γραφείου σου, σκύβοντας μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, επηρεάζει και τη μορφή του σώματος σου, αποδυναμώνοντας τους ιστούς σε διάφορα σημεία του.

Σύμφωνα με τον Marinescu:

Για κάθε 3 εκατοστά που σκύβουμε το κεφάλι μας προς τα εμπρός, η πίεση που προστίθεται στον αυχένα και τη σπονδυλική μας στήλη είναι περίπου 4.5 κιλά!

Το κεφάλι κάθε ενήλικα ζυγίζει περίπου 4.5 με 5.5 κιλά και πρέπει να βρίσκεται σε ευθεία με τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη. Όταν κλίνουμε προς τα εμπρός τετραπλασιάζουμε το βάρος και την πίεση, δεν επιτρέπουμε τη σωστή κατανομή βάρους, αποδυναμώνοντας τους συνδέσμους και εμποδίζοντας τους μύες να χαλαρώσουν. 

Μία παράπλευρη συνήθεια που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το σώμα μας είναι και το σταύρωμα των ποδιών μας. Το σταύρωμα μπορεί να γίνεται για δύο με τρία λεπτά, σε κάποιες στιγμές, όταν όμως γίνεται συνήθεια, με τη σειρά του οδηγεί σε περιστροφή της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης, δημιουργώντας επιπλέον μυοσκελετικά προβλήματα, συρρίκνωση ή και ατροφία ορισμένων μυών.

Έχοντας όλα αυτά τα προβλήματα κατά νού, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί το να «εκπαιδεύσουμε» το σώμα μας να παραμένει ενδυναμωμένο στο τέλος της μέρας είναι μια μεγάλη αναγκαιότητα!

Τι είναι όμως το δυναμικό ή ενεργητικό κάθισμα;

Πολλοί μπορεί να φανταστούν αυτές τις νέες εύπλαστες καρέκλες-μπάλες του Pilates, που είναι τάση για τον σωστό τρόπο καθίσματος στο εξωτερικό, όμως όσο κι αν οι εργονομικές καρέκλες βοηθούν, το δυναμικό κάθισμα είναι μία εύκολη και πολύ βολική μορφή εκγύμνασης από την υπάρχουσα, απλή καρέκλα μας!

Το δυναμικό κάθισμα σημαίνει το να διατηρούμε το σώμα σε μία κατάσταση εγρήγορσης, αντί να βουλιάζουμε παθητικά στην καρέκλα μας και μπορεί εξίσου εύκολα να επιτευχθεί και με μια απλή καρέκλα γραφείου.

Όταν καθόμαστε συνεχόμενα για έξι ώρες και σηκωνόμαστε απότομα, μένουμε μ’ ένα αίσθημα βάρους και έντονης καταπόνησης στο σώμα, ενώ αντίθετα όταν σπάμε αυτή την αλυσίδα της συσσωρευμένης ακινησίας με μικρές ασκήσεις κάθε μία ώρα, τα αποτελέσματα είναι αναζωογονητικά.

Αυτό το νέο κάθισμα «έχει σχεδιαστεί πολύ απλά για να ωθήσει τον καθένα από εμάς, που βρίσκεται καθισμένος για πολλές ώρες, να κινηθεί», εξηγεί στην αμερικανική teen Vogue ο εξειδικευμένος θεραπευτής Ολιστικής- Εναλλακτικής Ιατρικής, Michael Ciardulli.

Michael Ciardulli

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα είδους «κάθισμα εν κινήσει, εννοώντας ότι αλλάζουμε την στάση και τη θέση του σώματός μας, τακτικά ενώ καθόμαστε, κατά τη διάρκεια της μέρας. Ο κύριος στόχος είναι να αποφεύγουμε την άκαμπτη στάση σώματος, φαινόμενο σύνηθες, όταν συσσωρεύουμε την ένταση και το στρές στο σώμα μας, έχοντας εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στο μυϊκό σύστημα και στην τροφοδοσία του αίματος στην σπονδυλική στήλη». 

Πώς να καθόμαστε ενεργητικά

Για τον θεραπευτή, το δυναμικό κάθισμα «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται για κάθε άτομο που κάθεται παραπάνω από δύο ή τρείς ώρες τη μέρα», καθώς έχει επανειλημμένα διαπιστώσει, ότι οι ασθενείς που κάνουν δουλειές γραφείου τείνουν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ακαμψία στις αρθρώσεις σε σχέση με άλλους εργαζόμενους.

Ο Ciardulli συστήνει το stretching ώμων και καρπών, κάνοντας πλευρικές στροφές αριστερά και δεξιά, χρησιμοποιώντας πολύ απλά και ένα πρες-παπιέ του γραφείου μας αντί για βαράκι. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνεται η περιοχή στο σώμα μας που ονομάζεται «τετράγωνος οσφυϊκός» (quadratus lumborum) και ευθύνεται για τους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης. Και φυσικά μέρος του ενεργητικού αυτού τρόπου καθίσματος είναι και η εναλλαγή του σφιξίματος-χαλάρωσης στην περιοχή των γλουτών.

Για την περιοχή των ποδιών, χρειάζεται να τεντώνουμε τακτικά τα άκρα μας και να κουνάμε κυκλικά τους αστραγάλους μας. Παράλληλα, μπορούμε να μετατοπίζουμε τη λεκάνη μας μπροστά και πίσω και μετά να μετακινούμε πλευρικά το βάρος του σώματος μας στη δεξιά και αριστερή μεριά της καρέκλας μας, πιέζοντας κάθε αυτί στον αντίστοιχο ώμο μας.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ εύκολα και ίσως και αμελητέα, όμως για τον Ciardulli είναι πολύ σημαντικό, να αφιερώνονται αυτά τα λίγα λεπτά κάθε μία ώρα για την εφαρμογή αυτών των μίνι καθιστικών ασκήσεων, αφού έχει αποδειχθεί ότι φέρνουν άλματα βελτίωσης της δυσκαμψίας των αρθρώσεων και της μείωσης των πόνων στην πλάτη.

Η σωστή αναπνοή

Ο Ciardulli υπογραμμίζει επίσης με τη σειρά του τη σημασία της σωστής αναπνοής στην καθημερινή μας ζωή. «Κάθε ώρα της ημέρας, βρείτε μερικές στιγμές για να πάρετε τρείς ή τέσσερις πραγματικά βαθιές αναπνοές. Εισπνεύστε βαθιά και στη συνέχεια εκπνεύστε αργά σαν να πιέζετε το οξυγόνο να βγει από τους πνεύμονές σας. Για να ανοίξετε το διάφραγμα και να επωφεληθείτε ακόμη περισσότερο, κάντε τις βαθιές αναπνοές, ενώ τεντώνετε τους ώμους και τα χέρια σας».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε να ακούμε το σώμα μας. Όταν νιώθουμε υπερβολική ένταση ή κόπωση, δεν πρέπει να παραμελούμε την ανάγκη μας για ένα pause. Για κάθε τέταρτο που καθόμαστε ο Marinescu συστήνει να βρίσκουμε δέκα λεπτά για stretching ή λίγη αποχή από την καρέκλα μας! Χρειάζεται να σηκωθούμε λίγο, να πιούμε ένα ποτήρι νερό και να χαλαρώσουμε τα μάτια μας εστιάζοντας σε ένα ξεκούραστο σημείο εκτός οθόνης, έξω από το παράθυρο μας.

Φυσικά, το δυναμικό κάθισμα και οι μικρές, σύντομες ασκήσεις πάνω στην καρέκλα μας δεν είναι πανάκεια αλλά λειτουργούν σαν ένα προσωρινό αντίδοτο και χρειάζεται να συμπληρωθούν από έναν πιο εντατικό τρόπο εκγύμνασης μετά το τέλος της εργασίας μας.

Προστατευτικά αξεσουάρ επίδεσης

Εμείς πέρα από αυτές τις χρήσιμες ασκήσεις, μπορούμε να σας προτείνουμε και δύο βοηθητικά προστατευτικά αξεσουάρ για την κακή στάση σώματος και το βάρος της καθιστικής ζωής που λειτουργούν συνεργατικά με τις ολιστικές προτάσεις των θεραπευτών και έχουν αγαπηθεί απο μεγάλο μέρος ανθρώπων!

Ο ιμάντας πλάτης της Christou1910, είναι ένα μοναδικό προϊόν υγείας, που σηκώνει όλο το βάρος των ώμων μας, τεντώνοντας την πλάτη, και επαναφέροντας το σώμα στην ορθή, «περήφανη» στάση του. Ο ιμάντας μπορεί πολύ εύκολα να γίνει η καλή καθημερινή μας συνήθεια, κόντρα στην κάμψη και την κύρτωση που επιβάλλουμε στην πλάτη μας! Με φιλικά για το δέρμα υλικά και μαλακά μαξιλαράκια κάτω από τις μασχάλες, προσφέρει ένα φυσικό stretching στην πλάτη και βοηθάει σημαντικά τη σπονδυλική στήλη, το λαιμό και τον αυχένα να ξεπιαστούν. 30′ με 1 ώρα την ημέρα είναι αρκετά για να νιώσουμε τη διαφορά και να βοηθήσουμε τον κορμό να ισιώσει, να ξεκουραστεί και να επανακτήσει σιγά-σιγά την στάση που του αρμόζει!

www.christou1910.com

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED