Το Αντίδοτο Στους «Κρυφούς Κινδύνους» Των Χώρων Φιλοξενίας!
Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, ένας ενεργειακός επιθεωρητής, π.χ., κατά την επίσκεψη του στο προς εξέταση κτίριο πρέπει να εξετάσει έκτος των άλλων και την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Πρέπει να καταγράψει τις επικρατούσες συνθήκες και τις πιθανές πηγές και τα επίπεδα εσωτερικών ρύπων σε σχέση με τα επιτρεπτά επίπεδα. Κατά τις μετρήσεις πρέπει να συμπεριληφθούν μετρήσεις για πτητικές οργανικές ουσίες, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ,το ραδόνιο και την ύπαρξη σωματιδίων.
Μερικοί από τους παράγοντες επηρεασμού είναι οι χημικοί παράγοντες (η σκόνη, αιωρούμενα σωματίδια, τα βαρέα μέταλλα και τα τοξικά στοιχεία, οι πτητικές οργανικές ενώσεις) άλλα και οι βιολογικοί παράγοντες ( οι μικροοργανισμοί και τα αλλεργιογόνα, μύκητες και μούχλα, το βακτήριο Legionella) κλπ. Επιπλέον παράγοντες είναι τα αέρια, οι ατμοί και οι μυρωδιές, όπως και οσμές ανθρώπινου σώματος, αποσμητικά χώρου, κολόνιες που ίσως να δυσκολεύουν στην αναπνοή και την διαμονή στο χώρο. Επίσης ρύποι εξωτερικού περιβάλλοντος καυσαέρια, τοξικές ουσίες ή και φυτοφάρμακα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες διαφέρουν από κτίριο σε κτίριο, ανάλογα με τον σχεδιασμό και το γύρω περιβάλλον του.
Το δωμάτιο φιλοξενίας αποτελεί την καρδιά του χώρου για τον επισκέπτη. Μια σύγχρονη μονάδα φιλοξενίας σήμερα, ίσως και να επιβάλλεται στο να διαθέτει εξοπλισμό αυτόματου έλεγχου ”διαισθητικής λειτουργίας” για τον εντοπισμό ύπαρξης προβλημάτων . Έτσι ο επιθεωρητής θα μπορεί να κάνει τον έλεγχο από το κοντρόλ και εν συνέχεια να κάνει και δειγματοληπτικούς ελέγχους .
Ποιο θα ήταν το «Αντίδοτο» στο ”Βρώμικο δωμάτιο” ενός χώρου φιλοξενίας, όπως σταχυολογείται στα 11+1 πιο συχνά παράπονα στα ξενοδοχεία (money-tourism.gr), όπου το προσωπικό καλείται να διαχειριστεί δυσανασχετήσεις με θέματα που άπτονται της καθαριότητας του δωματίου-μπάνιου (π.χ. εντόπισαν μια κατσαρίδα, υπάρχει σκόνη παντού, η κουρτίνα μυρίζει), καθώς και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων.
Οι «πηγές του κακού»
- υπάρχει σκόνη παντού: σκόνη, αιωρούμενα σωματίδια, οι πτητικές οργανικές ενώσεις , μικροοργανισμοί , τα βαρέα μέταλλα και τα αλλεργιογόνα περιττώματα ακάρεων, κλπ
- η κουρτίνα μυρίζει: μικροοργανισμοί και τα αλλεργιογόνα, μύκητες και μούχλα, αέρια, ατμοί και μυρωδιές ,οσμές ανθρώπινου σώματος, αποσμητικά χώρου, κολόνιες, εξωτερικοί ρύποι καυσαέρια, τοξικές ουσίες
- εντόπισαν μια κατσαρίδα : Ένας ”ανθυγιεινός εσωτερικός χώρος” μπορεί να προσελκύσει κατσαρίδες , όπου πρέπει να εξοντωθούν και κατόπιν το εντομοκτόνο, θα πρέπει να απομακρύνεται κατά το μέγιστο δυνατό πριν από την εκ νέου χρήση του χώρου και των αντικειμένων.
Η πρόληψη εξασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό μια απόλυτα υγιή φιλοξενία.
Ανακαλύψετε την διαφορετικότητα σε μια Βεβαίωση Εφαρμογών για “Καθαρά Δωμάτια με φιλικό περιβάλλον” και συγκρίνετε τη με το ”Πιστοποιητικό Καθαρισμού στρωμάτων” ενός ”Επιμολυσμένου Δωματίου”.
Είναι αποδεδειγμένο πλέον πως η εστιασμένη και ορθή εφαρμογή των μεθόδων μιας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για “Καθαρά Δωμάτια με φιλικό περιβάλλον”, προσελκύει όλο και περισσότερους φιλοξενούμενους επισκέπτες -ταξιδευτές με ή/και χωρίς ”ευαισθησίες”, αφού θα μπορούν να είναι σίγουροι για τα δωμάτια και όχι μόνο για τα στρώματα σε χώρους φιλοξενίας . Ένας ίσως σημαντικός λόγος που μπορεί να οδήγηση διοικήσεις επιχειρήσεων-εταιρειών στους κλάδους φιλοξενίας, να σκέπτονται την σύνδεση της αποδοτικότητας επιμέρους διαδικασιών –φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον -με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας .
Η εξωστρεφής αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων με φιλικό περιβάλλον, αποτελεί μια ευκαιρία ολοκληρωμένης προσέγγισης με νέες διαστάσεις, ως το μέγιστο αγαθό για την βελτίωση της ποιότητας στους χώρους φιλοξενίας. Όταν το ραγδαία αυξανόμενο ενδιαφέρον με απαιτήσεις από τους φιλοξενούμενους επισκέπτες –ταξιδευτές αρχίζει να γίνεται μεγαλύτερο, σε θέματα καθαριότητας και υγιεινής για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο υγιεινό περιβάλλον με εσωτερική αρμονία και ηρεμία , τότε χρειάζεται προσαρμογή στα νέα δεδομένα με ανταπόκριση στις προκλήσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι στους κλάδους φιλοξενίας θα πρέπει να γνωρίζουν στα θέματα υγιεινής ότι, η καθαριότητα- απορρύπανση , το πλύσιμο και η Εξυγίανση, των αντικειμένων και επιφανειών αλλά και ο εναλλακτικός αερισμός ή/και η αφύγρανση με καθαρισμό του όγκου (m³) ενός χώρου, δεν αντικαθιστούν τις μεθόδους απολύμανσης, όπως και οι μέθοδοι απολύμανσης (Bio–Disinfection) , ”Bio-εξυγίανσης”, εναλλακτικού αερισμού ή/και αφύγρανσης με καθαρισμό δεν αντικαθιστούν, καθαριότητα-απορρύπανση , πλύσιμο, αντικειμένων και επιφανειών και ανά όγκο (m³) ενός χώρου. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου, εξαρτάται από τον βαθμό του απαιτούμενου επιπέδου απολύμανσης, το είδος του χώρου αλλά και η ασφαλής εφαρμογή της προτεινόμενης μεθόδου. Ο βασικότερος κανόνας για την διασφάλισης των συνθηκών υγιεινής για ποιοτική διαβίωση, είναι η ορθή χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού μαζί με τα Πρωτόκολλα των επαγγελματικών και ασφαλών εφαρμογών . Τα δε ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά μέτρα, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της σωστής απολύμανσης.
Η έννοια της ποιότητας δεν πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυτέλειας . Ο επαναπροσδιορισμός της ποιότητας στο περιβάλλον του δωματίου πρέπει να γίνει για όλους τους χώρους φιλοξενίας στον κλάδο του τουρισμού. Οι δε αρμόδιοι φορείς στο Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υγεία όλων των φιλοξενούμενων επισκεπτών –ταξιδευτών, με ή/και χωρίς ”ευαισθησίες”, -δεν μπορεί ”μετριέται” σε ”αστέρια”, ”κλειδιά”, κλπ (π.χ ,σε όλα τα είδη μονάδων φιλοξενίας, εξειδικευμένες μονάδες υγείας- ιατρικού και ιαματικού τουρισμού, κέντρα θερμαλισμού- θαλασσοθεραπείας, κατοικίες με χώρους ενδιαίτησης – φιλοξενίας και διαβίωσης πολλών ατόμων, μακροχρόνιας διαμονής , Condo Hotels, μοτέλ, μπανγκαλόου, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, κ.λπ,)
Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος.