Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F07%2Fimages easyblog articles 10908 adiliaki prostasia

Τι πρέπει να ξέρω ώστε πάνοπλη να επιλέξω αντηλιακό

Κορίτσια στον ήλιο

Θάθελα πολύ να ανοίξουμε μαζί ένα καινούριο… κεφάλαιο.
Το ηλιακό μας κεφάλαιο. Δηλαδή, τη συνολική ποσότητα #ηλιακήςακτινοβολίας που μπορεί να δεχτεί το δέρμα μας στη διάρκεια της ζωής, χωρίς κίνδυνο για την υγεία και την εμφάνισή του. Αυτό προσδιορίζεται από το φωτότυπό μας, με άλλα λόγια το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών μας.
Το ηλιακό μας κεφάλαιο, λοιπόν, δυστυχώς δεν είναι ανεξάντλητο. Κάθε έκθεσή μας στον ήλιο το μειώνει σταδιακά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο πιο πολύ εκτιθέμεθα στον ήλιο τόσο λιγοστεύει. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν ανήκω σε αυτές που δαιμονοποιούν τον ήλιο. Αν και πρέπει να επισημάνω ότι για την παραγωγή της πολύτιμης βιταμίνης D φτάνει μόνο έκθεση 20-30 λεπτών την ημέρα. Οπότε απλώς πρέπει στην υπόλοιπη καθημερινότητα μας να γνωρίζουμε πώς να προστατευτούμε από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.

Αυτή η γνώση σε συνδυασμό με μερικές απλουστευμένες πληροφορίες για τη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας βοηθάει λίγο στο να επιλέξουμε και το κατάλληλο αντηλιακό, ώστε η επιπλέον καλοκαιρινή έκθεσή μας στον ήλιο να παραμείνει απολαυστική. Και δεν ξέρω για εσάς, αλλά η επιλογή αντηλιακού με έχει “δυσκολέψει” τα τελευταία χρόνια, καθώς τα αντηλιακά προϊόντα είναι πλέον multitasking. Δεν προσφέρουν, δηλαδή, απλώς προστασία από τον ήλιο σε διάφορα επίπεδα, αλλά παράλληλα διαθέτουν και άλλες ιδιότητες, ενυδατικές, αντιγηραντικές, καλυπτικές αλλά και ενεργοποίησης της μελανίνης –κρατήστε το αυτό γιατί θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου παρακάτω*.

Τι άλλο, λοιπόν, πρέπει να ξέρω ώστε πάνοπλη να επιλέξω αντηλιακό;

Τη διαφορά δράσης στο δέρμα μου των ακτίνων UVA UVB:
Οι UVA φτάνουν στη βαθύτερη στοιβάδα του δέρματος και προκαλούν φωτογήρανση, διαταράσσοντας την παραγωγή του κολαγόνου, οι UVB μας μαυρίζουν αλλά είναι υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα και οι δύο ενοχοποιούνται για καρκίνο του δέρματος.
Τη δράση των χημικών και φυσικών φίλτρων:
Τα χημικά κάνουν sunblock (σταματούν) ενώ τα φυσικά sunscreen (αντανακλούν) και τα περισσότερα σύγχρονα αντηλιακά συνδυάζουν και τα δύο.
Τι επηρεάζει πρακτικά το SPF (Sun Protection Factor):
Tο χρόνο παραμονής μου στον ήλιο (20, 30 ή 50 λεπτά, αντίστοιχα)

Και βέβαια να θυμάστε πάντα ότι το αντηλιακό δεν εμποδίζει το μαύρισμα. Απλώς το καθυστερεί.

*Και τώρα αυτό που σας έλεγα παραπάνω. Από φέτος, λοιπόν, έβαλα στην περιποίηση της επιδερμίδας μου πριν τον ήλιο ένα νέο προϊόν. Ένα προϊόν φωτοβιολογίας με συστατικά που ενεργοποιούν την παραγωγή μελανίνης. (Πρόκειται για μια τεχνολογία στη λογική του να προετοιμάσουμε την επιδερμίδα μας να αντιμετωπίσει το περιβάλλον και να προσαρμοστεί σε αυτό και όχι να προστατευτεί από αυτό, αποκλείοντας το. Ενδιαφέρον, ε;)

Έχω, λοιπόν, να πω ότι το δέρμα μου στην έκθεσή του στον ήλιο είχε καλύτερη συμπεριφορά αφού δεν κοκκίνισε ούτε ερεθίστηκε, ενώ μετά από αυτήν φαινόμουν πιο μαυρισμένη απ΄ ότι συνήθως. Περιμένω να δω και πόσο θα μου κρατήσει το μαύρισμα γιατί υπόσχεται και διάρκεια μαυρίσματος κι εννοείται ότι το βάζω ακόμα. Στη διάθεσή σας να σας πω και ποιο ήταν αν και φυσικά δεν είναι το μόνο!

Follow Me στα social facebook| instagram | web για να μάθετε ακόμη περισσότερα!

#faceyoga#faceyogasummer#faceyogaalexandravekiari#sun#sunscreen#sunblock#tan#glow#tanandglow#suntan#lifeisbetteratthebeach#agewisely#summerlover

Eίμαι Face Yoga Specialist, πιστοποιημένη από το International Holistic Medicine College και το Flow Center, ενώ έχω παρακολουθήσει webinars με την World Leading Face Yoga Expert, Fumiko Takatsu και σεμινάρια με την Danielle Collins. Μετά από μια μεγάλη διαδρομή σε Πολιτικές Επιστήμες, Δημοσιογραφία, Επικοινωνία, Περιοδικά και Βιβλία, που υπηρέτησα για πολλά χρόνια με συνέπεια, έχω κάνει τη Face Yoga τρόπο ζωής και έχω αφοσιωθεί στην διάδοσή της στην Ελλάδα.

RECENT

RELATED