Τι λέει η περίοδος σας για την υγεία σας; 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε!
Άρθρο από την Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, Έφη Ρομποτή.
Παρατηρώντας την φυσιολογική σας περίοδο μπορείτε να εντοπίσετε πρώιμα σημάδια μιας διαταραχής.
1| Υπερβολική ροή– Δηλαδή να χρειάζεται να αλλάζετε το ταμπόν ή την σερβιέτα κάθε ώρα περίπου ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, να έχετε περιόδους που διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα ή να βγάζετε θρόμβους αίματος. Προβλήματα ορμονικά όπως με τον θυρεοειδή ή το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, με το αναπαραγωγικό σύστημα όπως η ενδομητρίωση, η αδενομύωση, τα ινομυώματα, οι πολύποδες, μια λοίμωξη όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, τα χλαμύδια, ορισμένες αιματολογικές διαταραχές, φάρμακα με αντιπηκτική δράση (συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης) ή ένα σπιράλ είναι πιθανές αιτίες.
2| Βαριά ροή που συνοδεύεται από κούραση – Εάν φαίνεστε χλωμές, έχετε δύσπνοια, αισθάνεστε αδύναμες και κουρασμένες και έχετε επίσης γρήγορο καρδιακό παλμό, ενημερώστε αμέσως τη γιατρό σας.
3| Αραιομηνόρροια –Η πιο κοινή αιτία είναι η εγκυμοσύνη, αλλά το στρες, η ορμονική ανισορροπία, το πολύ χαμηλό βάρος ή αντίθετα η παχυσαρκία, ο ουλώδης ιστός στο ενδομήτριο μετά κάποια επέμβαση στην μήτρα ή φλεγμονή της και ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να σταματήσουν την περίοδο. Και δεν είναι ασυνήθιστο να έρχεται ανώμαλα η περίοδος όταν είστε κοντά στην κλιμακτήριο.
4| Συχνομηνόρροια–Φυσιολογικός θεωρείται ένας κύκλος 24-38 ημερών. Μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια, συνήθως δύο, μετά την πρώτη σας περίοδο για να τακτοποιηθεί. Η περισσότερη άσκηση, η μεγάλη απώλεια βάρους και το άγχος μπορούν επίσης να αλλάξουν τον κύκλο σας όπως και οι ορμονικές διαταραχές.
5| Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων– Παθήσεις όπως ενδομητρίωση, τα ινομυώματα ή οι πολύποδες, προβλήματα με τις ορμόνες σας ή τον τύπο αντισυλληπτικού χαπιού που χρησιμοποιείτε και ΣΜΝ (συμπεριλαμβανομένων των χλαμυδίων και της γονόρροιας) μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση αίματος μεταξύ των περιόδων.
6| Χρώμα του αίματος– Το φρέσκο αίμα στην αρχή της περιόδου σας είναι συνήθως έντονα κόκκινο. Στην έντονη ροή μπορεί να είναι πιο σκούρο, ειδικά αν έχει θρόμβους. Το καφέ αίμα είναι οξειδωμένο, παλαιότερο και θα το δείτε συνήθως προς το τέλος της περιόδου. Το ροζ είναι μάλλον μια ελαφριά περίοδος.
7| Κράμπες – Περισσότερες από τις μισές γυναίκες με έμμηνο ρύση πονάνε στην κοιλιά, τους μηρούς ή την πλάτη τους για μια ή δύο μέρες κάθε μήνα, λίγο πριν ή καθώς αρχίζει η αιμορραγία. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται επίσης αδιαθεσία και κούραση ή έχουν διάρροια. Ευτυχώς, συνήθως βελτιώνονται καθώς περνούν τα χρόνια και μπορεί να σταματήσουν μετά τον πρώτο τοκετό. Προφανώς εάν σας συμβαίνει μην περιμένετε τόσο πολύ. Ζητήστε την βοήθεια της γιατρού σας.
8| Άλλοι πόνοι– Ορισμένες κράμπες ξεκινούν νωρίτερα στον κύκλο σας και διαρκούν περισσότερο. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Κύτταρα που μοιάζουν με τα κύτταρα από την εσωτερική επιφάνεια της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο, μπορεί να αναπτύσσονται σε μέρη εκτός της μήτρας (ενδομητρίωση) ή στα τοιχώματα της μήτρας (αδενομύωση), μπορεί να έχετε ινομυώματα ή μπορεί να έχετε πυελική φλεγμονή, μια σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα και μακροχρόνιο πόνο.
9| Προβλήματα με το ουροποιητικό και το έντερο– Πονάτε όταν ουρείτε, ή έχετε διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ενώ έχετε περίοδο; Αυτά μπορεί να είναι πράγματα που βοηθούν την γιατρό σας να κάνει τη διάγνωση της ενδομητρίωσης, ειδικά όταν έχετε και άλλα συμπτώματα, όπως βαριές περιόδους ή έντονες κράμπες.
10| Τακτικοί πονοκέφαλοι πριν την περίοδο– Ένας πονοκέφαλος στην αρχή της περιόδου σας, ή στο διάστημα που προηγείται αυτής, κάθε μήνα μπορεί να σχετίζεται με την πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων σας ή την απελευθέρωση προσταγλανδίνης. Ονομάζεται εμμηνορροϊκή ημικρανία. Τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη τους, ή ακόμη καλύτερα η γιατρός σας μπορεί να θέλει να προσπαθήσει να διατηρήσει το επίπεδο των οιστρογόνων σας πιο σταθερό.
11| Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση–Οι πολύποδες μπορεί να γίνουν καρκίνος και ο καρκίνος του ενδομητρίου μπορεί να προκαλέσει βαριά μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία.
Έφη Ρομποτή | Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος | Υπεύθυνη Τμήματος Αισθητικής Γυναικολογίας ΙΑΣΩ
efiroboti.com