
Τι είναι το Taskmasking και ποιο είναι το δίλημμα των Gen Z;
Το Taskmasking είναι το νέο όνομα του να προσποιείται κάποιος να φαίνεται ότι είναι πολύ απασχολημένος
Πολλοί πιστεύουν ότι οι Gen Z είναι μάστορες στο να προσποιούνται ότι εργάζονται, αλλά μήπως ο κόσμος της εργασίας χρειάζεται να ξανασκεφτεί τις προτεραιότητές του;
Όλοι έχουμε μια ιδέα για το πώς μοιάζει κάποιος που είναι απασχολημένος στη δουλειά. Από το να κάθεται στο γραφείο του και να πληκτρολογεί με μανία μέχρι το να μιλάει συνέχεια στο κινητό του. Η τάση στο χώρο εργασίας που είναι τώρα σε άνοδο μπορεί να υποδηλώνει ότι το πιο πολυάσχολο άτομο στο χώρο μπορεί να μην είναι καθόλου τελικά απασχολημένο στη δουλειά. Μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει Taskmasking, τελειοποιώντας την τέχνη του να φαίνεσαι απασχολημένος αλλά να τελικά να μην είσαι.
Τι είναι όμως το Taskmasking ;
Το Taskmasking δεν είναι απαραίτητα απλώς ένα νέο όνομα που αφορά την αναβλητικότητα, είναι ουσιαστικά «επιτελεστική παραγωγικότητα» δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι εργαζόμαστε σκληρά ενώ στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται αυτό. Ωστόσο, ενώ κάποιος μπορει να το ονοματίσει ως τεμπελιά ή πλήξη, οι ειδικοί στο χώρο εργασίας έχουν υποδείξει ότι οι ξαφνικές αλλαγές στις προσδοκίες και το περιβάλλον στο χώρο εργασίας είναι ο λόγος για τον οποίο ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνοι που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία Gen Z, θεωρούν τους εαυτούς τους ένοχους γι’ αυτό.
«Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης, ιδιαίτερα σε κουλτούρες γραφείου όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται πίεση να φαίνονται απασχολημένοι για να αποφύγουν τον έλεγχο ή την κριτική», εξηγούν οι ειδικοί και σύμβουλοι στους χώρους εργασίας . «Ενώ αυτή η συμπεριφορά ήταν διαδεδομένη σε πολλές γενιές, το νόημά της έχει εξελιχθεί. Για τους millennials, το taskmasking προήλθε από μια κουλτούρα που έδινε προτεραιότητα στην εργασία πάνω από την ευημερία, με στόχο να εντυπωσιάσει τα αφεντικά και να αποφύγει την κριτική. Για τους Gen Z, η συμπεριφορά εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά με διαφορετικά κίνητρα και προκλήσεις πίσω από αυτήν.»
Γιατί συμβαίνει το task masking;
Αυτό προήλθε καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι φαινομενικά εργάζονται σκληρά, αυτό μπορεί να οφείλεται σε νέες εντολές back-to-office που φαίνεται να τερματίζουν την υβριδική λειτουργία. Αρκετές μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon, η Meta και η Google, φέρεται να έχουν δώσει εντολή στους υπαλλήλους να επιστρέψουν ξανά στα γραφεία, ενώ το 83% των CEOs του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπουν πλήρη επιστροφή στο γραφείο εντός τριών ετών. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η αύξηση των ωρών γραφείου κατ’ ιδίαν δεν έχει αποδειχθεί δημοφιλής στους εργαζομένους της Gen Z, πολλοί από τους οποίους θα είχαν εισέλθει στο εργατικό δυναμικό στην εποχή της πανδημίας και δεν είχαν εργαστεί ποτέ πριν πέντε ημέρες την εβδομάδα σε γραφείο.
Πολλοί ειναι οι υπάλληλοι που μπορεί να κάνουν προσωπικές δουλειές ενώ βρίσκονται στη δουλειά.
«Έρευνα δείχνει ότι μόνο το 8% των Gen Z θέλει να εργάζεται στο γραφείο με πλήρες ωράριο, ενώ το 44% προτιμά την υβριδική εργασία και το 14% προτιμά εντελώς απομακρυσμένους ρόλους», εξηγεί ο ειδικός σταδιοδρομίας Oliver Sidwell. «Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες πιέζουν για επιστροφή στο γραφείο πλήρους απασχόλησης, υπάρχει μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ του τι περιμένουν οι εργοδότες και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν καλύτερα οι Gen Z. Το Taskmasking αφορά λιγότερο την αποφυγή εργασίας και περισσότερο την πλοήγηση σε μια εργασιακή κουλτούρα που δεν ανταποκρίνεται ακόμα στις προσδοκίες των Gen Z. Από πολλές απόψεις, το Taskmasking θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια λεπτή μορφή προσαρμογής και όχι ως τεμπελιά.
Δεν είναι ότι δεν θέλουν να εργαστούν, είναι ότι το περιβάλλον δεν εμπνέει την καλύτερη απόδοση τους.
Ενώ ορισμένοι νεότεροι εργαζόμενοι μπορεί να είναι απασχολημένοι για να απομακρύνουν τα αφεντικά μικροδιαχείρισης από την πλάτη τους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παίζουν και άλλοι παράγοντες. Μια μελέτη δείχνει ότι περισσότερο από το 60% των Gen Z έχουν άγχος , το οποίο μπορεί να τους κάνει να αποφεύγουν να αναλαμβάνουν πιο δύσκολα καθήκοντα στη δουλειά.
Οι διαταραχές στην εκπαίδευση λόγω του Covid-19 άφησαν πολλούς εργαζόμενους Gen Z ανεπαρκώς προετοιμασμένους για τον χώρο εργασίας. Το Taskmasking τους επιτρέπει να αποφύγουν να αποκαλύψουν κενά σε γνώσεις ή δεξιότητες.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να ευθύνονται, με τους νεότερους εργαζόμενους ίσως πιο πρόθυμους να βάζουν την προσωπική επωνυμία πάνω από τις προσπάθειες της εταιρείας. Μερικοί μπορεί να δίνουν προτεραιότητα στην παρουσία στο διαδίκτυο έναντι της πραγματικής τους εργασίας. Μπορεί να δημιουργήσουν μια εικόνα παραγωγικότητας αντί να εστιάζουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ένας υπάλληλος κάνει Taskmasking ;
Φυσικά, όσοι βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις θα ήθελνα να προσέχουν τα μέλη της ομάδας που χάνουν πολύτιμο χρόνο σε ανούσιες προσωπικές εργασίες. Υπάρχουν τρόποι να εντοπιστούν.
«Οι υπάλληλοι που προγραμματίζουν συχνά περιττές συναντήσεις ή επικοινωνούν υπερβολικά μέσω email μπορεί να είναι Taskmasking και όσοι αφιερώνουν πολύ χρόνο σε μικρές λεπτομέρειες χωρίς να σημειώνουν πραγματική πρόοδο μπορεί να δείχνουν συμπεριφορά αποφυγής. Εν τω μεταξύ, το να μεταπηδάς συνεχώς από την μία εργασία στην άλλη χωρίς να τις ολοκληρώνεις υποδηλώνει έλλειψη εστίασης, ενώ ένας υπάλληλος που φαίνεται απασχολημένος αλλά προσφέρει λίγη ουσιαστική δουλειά μπορεί να είναι Taskmasking».
Πώς μπορείτε να σταματήσουμε το Taskmasking
-Τα τακτικά check-in με διευθυντές ή μέντορες μπορούν να βοηθήσουν.
-Εάν αισθάνεστε απροετοίμαστοι ή δεν έχετε τις απαραίτητες δεξιότητες για την αποτελεσματική ολοκλήρωση των εργασιών, μιλήστε με τον εργοδότη σας για ευκαιρίες κατάρτισης.
-Εκφράστε το ενδιαφέρον σας για επαγγελματική εξέλιξη και ζητήστε εργαστήρια ή μαθήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της εμπιστοσύνης σας στον ρόλο σας.
-Αν δυσκολεύεστε με μια εργασία, ζητήστε βοήθεια αντί να κρύψετε όποια δυσκολία που μπορεί να φέρει αναποτελεσματιότητα.
Για να μπει ένα τέλος στο Taskmasking, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε περιβάλλον όπου η εργασία όχι μόνο αξίζει να γίνει, αλλά αξίζει να την κάνει καλά.
Εάν οι εταιρείες θέλουν πραγματικά να αξιοποιήσουν το ταλέντο των Gen Z, η απάντηση δεν είναι να καταπολεμήσουν το Taskmasking, αλλά να δημιουργήσουν περιβάλλοντα εργασίας όπου δεν θα είναι απαραίτητο», λένε οι ειδικοί. «Αυτό σημαίνει να προσφέρει σαφή εξέλιξη σταδιοδρομίας, διαφάνεια μισθών και υβριδικές επιλογές εργασίας. Χωρίς αυτό, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να απωθήσουν μια γενιά φιλόδοξων, ταλαντούχων εργαζομένων που είναι περισσότερο από πρόθυμοι να συνεισφέρουν, μόνο αν τους δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν.»
cover photo freepik