Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2017%2F09%2Fimages easyblog images 927 17bc5ddd29285a8428ac04665f097964 XL

Τι είναι το Περιεδρικό Συρίγγιο; Συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση

author likewoman

1 Σεπ 2017

Το περιεδρικό συρίγγιο πρωκτού αποτελεί μια μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων έρχεται ως φυσική πορεία εξέλιξης ενός περιεδρικού αποστήματος.

 periedriko siriggio

Η θεραπεία του συριγγίου πρωκτού είναι πάντοτε χειρουργική και πραγματοποιείται με βάση τις παρακάτω αρχές.

  • Η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου.
  • Ο εντοπισμός της πορείας του συριγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του σε όλο το μήκος του.
  • Η ασφαλής διαφύλαξη του έξω σφιγκτήρα, διότι η διατομή του οδηγεί σε μόνιμη ακράτεια.
  • Η διαφύλαξη του έσω σφιγκτήρα, αν και δεν ενοχοποιείται η διατομή ινών του για ακράτεια.

Από τα παραπάνω μπορούμε να δούμε ότι η θεραπεία του συριγγίου πρωκτού πραγματοποιείται στη πραγματικότητα σε δύο φάσης.

Στην πρώτη πραγματοποιείται διερεύνηση του συριγγίου. Η φάση αυτή είναι μέγιστης σημασίας για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς ανεπιθύμητες επιπλοκές ή υποτροπή.

Ο χειρουργός που θα αντιμετωπίσει το πρώτο συρίγγιο πρωκτού ενός ασθενούς πρέπει να επιτύχει τη ριζική αφαίρεση του συριγγώδους πόρου χωρίς επιπλοκές ή επανεμφάνιση του συριγγίου γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της σωστής χαρτογράφησης.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται μια σειρά από εξετάσεις όπως οι παρακάτω;

  • Συριγγογραφία (ακτινολογική-ακτινοσκοπική μέθοδος με έγχυση σκιαγραφικού).
  • Μαγνητική τομογραφία πρωκτού.
  • Ενδοορθικό υπερηχογράφημα.
  • Κολονοσκόπηση.

Από αυτές συνηθέστερες είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία, χωρίς να αποκλείεται να γίνουν όλες.

Ανάλογα με τη θέση του συριγγίου πρωκτού και το κατά πόσο εμπλέκονται οι σφικτήρες η θεραπεία μπορεί να είναι απλούστερη η δυσκολότερη. Βασική προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη του έσω και έξω σφικτήρα.

Έτσι σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει εμπλοκή των σφικτήρων στη διαδρομή του συριγγίου, τα πράγματα είναι απλά και η αποκατάσταση πλήρης. Σε αντίθετη περίπτωση ωστόσο τα πράγματα γίνονται σαφώς πιο δύσκολα. Με δεδομένη την ανάγκη προστασίας των σφικτήρων, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες προτιμάται να μη γίνει πλήρης εκτομή του συριγγώδους πόρου προκειμένου να αποφευχθεί πιθανός τραυματισμός των σφικτήρων.

Μάθετε περισσότερα για το περιεδρικό συρίγγιο και τον τρόπο θεραπείας του μέσα από την ιστοσελίδα  sambalis.gr του γενικού χειρουργού στην Αθήνα Γεώργιου Σάμπαλη.

RELATED