Mise en place: Η τεχνική που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις να μαγειρεύεις.
Χάρη στην περίοδο της καραντίνας πολλοί έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην τέχνη της μαγειρικής, βέβαια για άλλους παραμένει ακόμα κάτι το τρομακτικό.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, υπάρχει μια τεχνική η οποία προέρχεται από την Γαλλία και εφαρμόζεται σε όλες τις επαγγελματικές κουζίνες, τα σεμινάρια και ακόμα και τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής. Είναι μια πολύ εύκολη και χρήσιμη τεχνική, που υπόσχεται να απογειώσει τον τρόπο που μαγειρεύεις και να αγαπήσεις αυτή την τέχνη.
Ονομάζεται Mise en Place προφέρεται «μιζ εν πλας» και στα γαλλικά σημαίνει «βάζοντας σε τάξη» τα πάντα πριν ξεκινήσεις την διαδικασία του μαγειρέματος σου.
Μπορεί να χρησιμοποιείται από επαγγελματίες, ωστόσο είναι πολύ εύκολο να το εφαρμόσεις ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.
Αρχικά, έχε μπροστά σου την συνταγή που θα ακολουθήσεις, διάβασέ την προσεκτικά, προσπάθησε ακόμα και να την απομνημονεύσεις και στην συνέχεια να εφαρμόσεις ένα πλάνο.
Μάζεψε εκ των προτέρων όλα τα υλικά που θα χρειαστείς, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού και εργαλείων που θα χρησιμοποιήσεις. Στη συνέχει, φρόντισε να ασχοληθείς με το κάθε υλικό ξεχωριστά. Δηλαδή εννοούμε, να πλύνεις, να κόψεις και να μετρήσεις τις ποσότητες, για το καθένα από αυτά.
Στην συνέχεια τα τοποθετείς στα κατάλληλα σκεύη, πιάτα και μπολάκια, για να μπορείς να τα βρίσκεις εύκολα και γρήγορα.
Κλείνοντας, είναι πιο συνετό να τα τοποθετήσεις όλα πανω στον πάγκο σου, καθώς αυτό θα σου προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά.
Βλέπεις πως τα βήματα είναι πολύ απλά και τα οφέλη της διαδικασίας ακόμα περισσότερα. Αρχικά, γλυτώνεις χρόνο όταν τα έχεις όλα τακτοποιημένα γύρω σου και δεν τα ψάχνεις, τρέχοντας παντού στην κουζίνα σου.
Η συνταγή επομένως, εκτελείται σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και δεν προκύπτουν ατυχήματα από την βιασύνη και την τσαπατσουλιά του να ψάχνεις μανιωδώς ό,τι χρειάζεσαι. Επίσης, δεν συμβαίνουν ατυχήματα στην προσπάθεια να μαγειρέψεις ένα υλικό και ταυτόχρονα να ετοιμάσεις κάποιο άλλο, έτσι δεν καταστρέφονται οι γεύσεις και το τελικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, παραμένεις οργανωμένος, βλέπεις συνεχώς όσα υλικά διαθέτεις και δεν θα μπορέσεις να παραλείψεις κανένα βήμα της συνταγής ή να ξεχάσεις κάποιο υλικό.
Ακόμη, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την ποσότητα των υλικών, καθώς μπορείς να προετοιμάσεις παραπάνω και φυσικά να τα χρησιμοποιήσεις και την επόμενη μέρα, αποθηκεύοντάς τα κατάλληλα.
Τέλος, μην αμελήσεις τα ευαίσθητα υλικά, που ενδεχομένως να χρειαστούν ειδική μεταχείριση από την αρχή της ετοιμασίας.
Ακολουθώντας κάθε φορά την τακτική του mise en place έχουν δηλώσει ψυχαναλυτές πως σε βοηθάει να κατέχεις τον έλεγχο της κουζίνας, της συνταγής και γενικότερα του φαγητού σου.