Skip to main content
images easyblog articles 2305 trofes gia na xaseis lipos 02e07465

Τι Είναι Το Λίπος; Με Ποιες Τροφές το Αποβάλλουμε Από το σώμα μας;

Το λίπος είναι ένας ιστός που απαιτείται από το σώμα για μια ευρεία ποικιλία λειτουργιών, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η σωστή αναπαραγωγική ικανότητα (ιδιαίτερα στις γυναίκες), η απορρόφηση των κραδασμών, η προστασία των οστών και των οργάνων, η ρύθμιση άλλων θρεπτικών συστατικών και η διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, μαλλιών και νυχιών.

 Πως δημιουργείται και αποθηκεύεται το σωματικό λίπος;

Όλα τα λιποκύτταρα έχουν αναπτυχθεί πλήρως κατα τη διάρκεια της εφηβείας με αποτέλεσμα να μην παράγεται νέο λιποκύτταρο, αντιθέτως τα ήδη υπάρχοντα λιποκύτταρα σον οργανισμό να μεγαλώνουν.

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν λίπος, τα τριγλυκερίδια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται στα έντερα. Εκεί, αναμιγνύονται με τα χολικά άλατα από τη χοληδόχο κύστη και στη συνέχεια σχηματίζουν μικρότερα μόρια που ονομάζονται μικκύλια. Στη συνέχεια, το πάγκρεας εκκρίνει ένζυμα που ονομάζονται λιπάσες, τα οποία στοχεύουν στη συνέχεια τα μικκύλια, κατανέμοντας τα σε γλυκερίνη και λιπαρά οξέα.Σημαντικό ρόλο παίζει η ινσουλίνη, η οποία είναι μια πολυπεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπών.

Όταν τρώμε γρήγορα και μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, η ινσουλίνη έχει την τάση να αυξάνεται κατακόρυφα ενώ αντίθετα όταν καταναλώνουμε μικρές ποσότητες υδατανθράκων με πηγές πρωτεϊνών τότε τα επίπεδα της ινσουλίνης διατηρούνται πιο σταθερά.

Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι υψηλά( πχ κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφών σε μεγάλες ποσότητες) , τα ένζυμα αυτά της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης πρόκειται να είναι υψηλά, ενισχύοντας έτσι την κατανομή και αποθήκευση του λίπους.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο, αυξάνονται τρομακτικά οι πιθανότητες να αποθηκευτούν οι τροφές αυτές ως σωματικό λίπος και πιο συγκεκριμένα όταν οι θερμιδικές απαιτήσεις που χρειάζεται το σώμα έχουν ήδη καλυφθεί .

Το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργήσει σωστά και να γίνεται ορθά η διαδικασία της καύσης χρειάζεται γλυκόζη, λιπαρα οξέα και αμινοξέα.
Με ορισμένες τροφές το σώμα αυξάνει την καύση και το μεταβολλικο ρυθμό με αποτέλεσμα να επιταχύνει τη διαδικασία απώλειας βάρους.

1.Πάπρικα
Η πάπρικα είναι ένα μπαχαρικό πλούσιο σε βιταμίνη C. Και μπορεί να πιστεύεις πως η βιταμίνη αυτή βοηθά στην άμυνα του οργανισμού σου, όμως τα οφέλη της δεν τελειώνουν εκεί, αφού έχει την ιδιότητα να μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.
 

2.Καυτερές πιπεριές
Οι καυτερές πιπεριές αποτελούν έναν από τους καλύτερους συμμάχους στον αγώνα σου κατά των περιττών κιλών. Και ο λόγος; Οι πιπεριές αυτές περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία στην οποία χρωστούν και την καυτερή γεύση τους και έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον μεταβολισμό σου, έως και 25%.
 

3.Σπανάκι
Το σπανάκι αποτελεί ίσως την κορυφαία επιλογή πράσινων λαχανικών, καθώς τα φύλλα του περιέχουν σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών από τα υπόλοιπα. Έτσι, χορταίνεις πιο εύκολα και για περισσότερη ώρα, ενώ βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην επεξεργασία του λίπους από τον οργανισμό σου.
 

4. Σολωμός
Ο σολομός και ο τόνος είναι δύο ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για τη διάσπαση του λίπους στο σώμα μας. 
 

5. Κανέλα 
Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την όρεξη, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου, ενώ ταυτόχρονα μπορεί και μεταβολίζει γρήγορα τη ζάχαρη.
 

6. Νιφάδες βρώμης 
Οι νιφάδες βρώμης χωρίς ζάχαρη αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας και μειώνουν περισσότερο την επιθυμία για φαγητό, συγκριτικά με μία ίση σε θερμίδες μερίδα δημητριακών πρωινού. Το  αίσθημα κορεσμού οφείλεται στις β-γλυκάνες, ενώσεις που ανήκουν στην ομάδα των πολυσακχαριτών.   
 

7. Στραγγιστό γιαούρτι 
Το στραγγιστό γιαούρτι είναι ένα υπέροχο εργαλείο για την απώλεια βάρους χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη μένει περισσότερο χρόνο στο στομάχι, ενώ ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες αφομοιώνοντας πρωτεΐνες σε σχέση με τους υδατάνθρακες. . 
 

8. Πράσινο τσάι 
Το πράσινο τσάι προάγει την απώλεια βάρους και την τόνωση του οργανισμού, ενώ βοηθάει στο κάψιμο του κοιλιακού λίπους. Επειδή περιέχει κατεχίνες, ένα είδος φυτοχημικού, μπορεί και επηρεάζει το μεταβολισμό άμεσα.
 

9. Γκρέιπφρουτ 
Αν και το γκρέιπφρουτ δεν έχει μαγικές λύσεις για την καύση λίπους, μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να αισθάνονται πλήρεις με λιγότερες θερμίδες.  Αυτό οφείλεται στις άφθονες ποσότητες διαλυτών ινών, οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν.
 

10. Μήλα 
Τα μήλα είναι από τα λίγα φρούτα που περιέχουν πηκτίνη, η οποία επιβραδύνει την πέψη και προωθεί το αίσθημα πληρότητας, σύμφωνα με μια μελέτη. Το μήλο χρειάζεται αρκετό χρόνο για να το φάμε και έχει πολύ λίγες θερμίδες. Το σώμα μας έχει περισσότερο χρόνο για να μεταφέρει στον εγκέφαλο το συναίσθημα κορεσμού.

 


RELATED