Κατά μέσο όρο, η εμμηνόπαυση ξεκινά στην ηλικία των 50 ετών, αν και μερικές γυναίκες εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα αρκετά χρόνια νωρίτερα.
Το πότε θα μπει η γυναίκα στην εμμηνόπαυση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά της και ο παράγοντας αυτός δεν είναι υπό τον έλεγχό μας.
Υπάρχουν άραγε άλλοι παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε και να καθυστερήσουμε την εμμηνόπαυση; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν!
Δείτε ποιες αλλαγές μπορείτε να κάνετε στις καθημερινές σας συνήθειες για να καθυστερήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την έλευση της εμμηνόπαυσης.
1. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
Το αγελαδινό γάλα περιέχει μεταβολίτες και ένζυμα που παράγονται κατά τη διαδικασία αφαίρεσης του λίπους και τα συστατικά αυτά ενισχύουν τα επίπεδα των οιστρογόνων.
2. Μη χρησιμοποιείτε αντικολλητικά τηγάνια
Τα περισσότερα έχουν εσωτερική επικάλυψη από υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), μια σύνθετη χημική ουσία που διαταράσσει πιθανώς την ορμονική λειτουργία. Το PFOA μπορεί να απορροφηθεί από τις τροφές ενώ μαγειρεύουμε.
3. Φάτε περισσότερο ψάρι
Το ψάρι είναι εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, συστατικό που βοηθά την υπόφυση του εγκεφάλου να κρατά σε εγρήγορση τις ωοθήκες. Βάλτε το ψάρι στο διατροφολόγιό σας δύο φορές την εβδομάδα.
4. Προτιμήστε φυσικά καλλυντικά
Οι φθαλικές ενώσεις που περιέχουν αρκετά προϊόντα ομορφιάς διαταράσσουν την ορμονική λειτουργία. Προτιμήστε τα φυτικά καλλυντικά για να αποφύγετε την έκθεση στις φθαλικές ενώσεις.