Ο καφές είναι το Νο2 ρόφημα παγκοσμίως, μετά το νερό φυσικά!
Έχουν καταγραφεί πολλαπλά οφέλη του καφέ στην ανθρώπινη υγεία αλλά και πολλές επιβλαβείς επιπτώσεις από την κατανάλωσή του.
Ποια είναι όμως η αλήθεια και ποια η βέλτιστη ποσότητα καφέ;
Η επιστήμη της Διατροφογενετικής έρχεται να μας οριοθετήσει ποια άτομα επωφελούνται περισσότερο ή λιγότερο από την ίδια ποσότητα καθημερινής κατανάλωσης καφεΐνης. Αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με τη γενετική προδιάθεση, τα γονίδια, το DNA του δηλαδή με το οποίο ο κάθε ένας από εμάς γεννιέται.
Το αν μεταβολίζω γρήγορα, αργά ή αποτελεσματικά την καφεΐνη καθορίζεται από συγκεκριμένα ένζυμα που παράγονται από συγκεκριμένα γονίδια, όπως π.χ. το γονίδιο CYP1A2. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει αντίγραφα της «καλής» ή « κακής» εκδοχής του ενζύμου, και ανάλογα να μπορεί να διασπά και να αποβάλει πιο γρήγορα ή πιο αργά την καφεΐνη.
Ταυτόχρονα, η ίδια γενετική προδιάθεση θα καθορίσει το αν η ίδια ποσότητα καφεΐνης σε ένα άτομο θα εμποδίσει τη σωστή απορρόφηση ασβεστίου και βιταμίνης D ή όχι.
Τόσο η Ευρωπαϊκή αρχή EFSA, όσο και ο Αμερικανικός FDA και η Mayo Clinic συμμερίζονται την ίδια δοσολογία καφεΐνης για τον ευρύ πληθυσμό, δηλαδή μονο-δόσεις καφεΐνης των 200μg και έως 400mg, σε μη εγκύους ενήλικες, μολονότι κανένας δε συστήνει την ανεπιφύλακτη κατανάλωσή της. Αυτό συμβαίνει διότι η καφεΐνη δεν αποτελεί θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την ανθρώπινη θρέψη.
Αν είσαι όμως από εκείνα τα άτομα που αδυνατούν να αποχωριστούν τον αγαπημένο τους καφέ, μάθε επακριβώς τι ανάγκες έχει το σώμα σου ώστε να απολαμβάνεις μονάχα τα οφέλη του καφέ και όχι τις επιπτώσεις του. Η διατροφογενετική ανάλυση DNA σου δίνει τη σαφή απάντηση ώστε να προσαρμόσεις τις συνήθειές σου.
Καλή απόλαυση!
Κλείσε σήμερα ραντεβού στο 210 9615860
Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.
Ειδική ερευνήτρια Διατροφογενετικής
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Τεχνολόγος Τροφίμων, Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®