Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F05%2Flikewomangr ta ofeli mias litis zohs

Τα οφέλη μιας λιτής ζωής – 2 συμβουλές πως να την αποκτήσεις

Πώς μπορούμε λοιπόν να απλοποιήσουμε τη ζωή μας και ποια τα οφέλη όταν το καταφέρουμε;

Μεγάλο κομμάτι του δυτικού πολιτισμού, και της εποχής μας γενικότερα, χαρακτηρίζεται από ιδέες που προωθούν το ατέρμονο κυνήγι της επιτυχίας, της απόκτησης περισσότερων τίτλων, υλικών αγαθών, κοινωνικών δικτύων και εμπειριών.

Για παράδειγμα, πλέον δεν αρκεί μόνο το πτυχίο για να βρει κάποιος εργασία στον τομέα του. Το μεταπτυχιακό έχει γίνει το καινούργιο πτυχίο. Τα σεμινάρια, ο εθελοντισμός και η επιμόρφωση γίνονται από “plus” στο βιογραφικό προϋποθέσεις.

Ακόμα και στον χώρο των social media, η ενημέρωση για φλέγοντα θέματα έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε «κουτσομπολιό» και η προώθηση ιδεών σε πιασάρικους τίτλους με κείμενα χωρίς ουσία. Υπάρχει μια υπερφόρτωση πληροφοριών στην οποία είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι.

Το ίδιο ισχύει και για την καθημερινή μας ζωή που πλέον είναι γεμάτη με τόσες υποχρεώσεις και δραστηριότητες που είτε οδηγούμαστε σε burnout είτε επιλέγουμε την αναβλητικότητα γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τον όγκο όσων έχουμε να υλοποιήσουμε.

Κάθε τι που υπερβαίνει το μέτρο, όσο καλές προοπτικές και αν έχει, μπορεί να καταλήξει δυσλειτουργικό. Πώς μπορούμε λοιπόν να απλοποιήσουμε τη ζωή μας σε περιόδους που νιώθουμε πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη σύγχρονη αυτή πραγματικότητα;

1| Θέτοντας όρια

Στις ειδήσεις και πληροφορίες που καταναλώνουμε. Στις υποχρεώσεις στις οποίες λέμε «ναι» – είτε αυτές είναι επαγγελματικές είτε όχι.

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι αν αρνηθούμε να αναλάβουμε ένα ακόμα project, θα χάσουμε κάποια τρομερή ευκαιρία (κι όμως, οι ευκαιρίες που είναι πραγματικά για εμάς δεν χάνονται) ή θα έρθουμε αντιμέτωποι με συνέπειες που δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε.

Η αλήθεια είναι όμως πως όλα στη ζωή έχουν ένα τίμημα. Το να παραμένουμε σε άσχημες καταστάσεις επειδή φοβόμαστε τι θα συμβεί αν φύγουμε μπορεί να είναι πιο ψυχοφθόρο από αυτό που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αν όντως φύγουμε από αυτές. Είναι στο χέρι μας να διαλέξουμε το τίμημα που είμαστε διατεθειμένοι να «πληρώσουμε».

2| Εισάγοντας τη συνειδητότητα στην καθημερινότητά μας

Σε περιόδους της ζωή μας που χαρακτηρίζονται από πολλές υποχρεώσεις και λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, είναι πιθανό να νιώθουμε πως οι μέρες περνούν και εμείς βιώνουμε την ίδια μέρα ξανά και ξανά, χωρίς όμως να την ευχαριστιόμαστε ή να είμαστε πραγματικά παρόντες.

Ακόμα και όταν δεν μπορούμε να βρούμε τον ελεύθερο χρόνο που θέλουμε, είναι καλό να βάζουμε συνειδητά μια παύση στις σκέψεις μας και να αφοσιωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε τη δεδομένη στιγμή χωρίς να σκεφτόμαστε το επόμενο πράγμα στη λίστα των υποχρεώσεών μας. Είναι μια πρακτική που απαιτεί εξάσκηση καθώς πρόκειται για μια διαδικασία παρακολούθησης του εαυτού μας σαν να είμαστε εξωτερικοί παρατηρητές. Έτσι θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε πότε ξεφεύγουμε από το παρόν και καταφεύγουμε σε μοτίβα συμπεριφορών που δεν λειτουργούν προς όφελός μας.

Πρακτικές ιδέες:

  • Χρόνος μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Επαναπροσδιορισμός ή υπενθύμιση του τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς
  • Ιεράρχηση προτεραιοτήτων
  • Εμπλοκή σε δραστηριότητες που «απενεργοποιούν» προσωρινά το μυαλό μας (βόλτα με φίλους, βιβλία, σειρές, φύση ή και τίποτα απολύτως)
  • Χρόνος με τον εαυτό μας για παρατήρηση των συναισθημάτων μας (σε περίπτωση που τα έχουμε αποφύγει ή καταπιέσει ώστε να είμαστε αποδοτικοί)

Γενικά, σε «δύσκολες» περιόδους της ζωής μας είναι καλό να επιστρέφουμε στα βασικά, σε αυτά που πραγματικά προσθέτουν αξία στη ζωή μας και να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν χρειάζεται να είμαστε κάτι παραπάνω από αυτό που είμαστε: άνθρωποι, με άπλετες δυνατότητες αλλά και όρια.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλα μου τα άρθρα.

Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

RECENT

RELATED