Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F10%2Flikewomangr eidh psixotherapeias 1 Copy

Τα 3 βασικά είδη ψυχοθεραπείας. Ποιο είναι το κατάλληλο για σένα;

Η απόφαση κάποιου να εισέλθει στον κόσμο της ψυχοθεραπείας μπορεί να ληφθεί για διάφορους προσωπικούς λόγους, όπως για την αντιμετώπιση κάποιου συγκεκριμένου προβλήματος ή για τη γενικότερη βελτίωση της ψυχικής του λειτουργίας και καθημερινότητας.

Η ύπαρξη διαφόρων ειδών ψυχοθεραπείας, ενώ είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των διαφορετικών αναγκών και σκοπών των ανθρώπων, μπορεί στην αρχή να δημιουργήσει μια σύγχυση στο μυαλό των συμβουλευομένων.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα κύρια είδη ψυχοθεραπείας προκειμένου να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητά σας, καθώς και αυτό που συνάδει περισσότερο με τα οφέλη που επιθυμείτε να αποκομίσετε από τις συνεδρίες.

1| Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (CBT)

Συνδυάζει αρχές της γνωστικής θεωρίας και του συμπεριφορισμού. Η πρώτη βλέπει τις σκέψεις των ανθρώπων ως πηγή των συναισθημάτων τους και θεωρεί την τροποποίησή τους το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της διάθεσης, τη μείωση του άγχους και την αντιμετώπιση διάφορων φοβιών. Στο σημείο αυτό έρχεται ο συμπεριφορισμός να αλλάξει τον δυσλειτουργικό τρόπο αντίδρασης σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, σκέψεις και συναισθήματα, ώστε να επέλθει ουσιαστική αλλαγή και στην καθημερινότητά του συμβουλευομένου.

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία προτείνεται για όσους προτιμούν να εστιάζουν στο παρόν και όχι στο παρελθόν για την επίλυση των προβλημάτων τους και για όσους θέλουν πρακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης των δυσκολιών τους. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την καταπολέμηση διαταραχών του άγχους (διαταραχή πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή), διαταραχών της διάθεσης (κατάθλιψη, διπολική διαταραχή), εξαρτήσεων και διαταραχών πρόσληψης τροφής.

2| Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία

Οι βασικές της αρχές προέρχονται από το θεωρητικό ρεύμα της ψυχανάλυσης, πατέρας του οποίου είναι ο Sigmund Freud. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο συμβουλευόμενος, είτε πρόκειται για άγχος είτε για κατάθλιψη είτε για φοβίες και ψυχαναγκασμούς, είναι προϊόν ασυνείδητων, εσωτερικών συγκρούσεων. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις θεωρίες της ψυχανάλυσης δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά, δεν ακυρώνεται το γεγονός ότι έχουν βοηθήσει πληθώρα ανθρώπων να βελτιώσουν καθοριστικά τη ζωή τους. Αξίζει να τονιστεί πως η ψυχανάλυση εναντιώνεται στη σύγχρονη τάση κατηγοριοποίησης των ανθρώπων με όρους ψυχικών διαταραχών, δηλαδή δεν θα δώσει στον συμβουλευόμενο μια διάγνωση της μορφής «Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή».

Η Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία συνίσταται σε όσους έχουν την υπομονή, τον χρόνο και την ενέργεια να ασχοληθούν συστηματικά με το παρελθόν τους και να ψάξουν τι κρύβεται πίσω από τις σκέψεις, αποφάσεις και συνήθειές τους. Δεν συνίσταται για όσους ψάχνουν μια γρήγορη λύση ή για όσους αντιμετωπίζουν κάποια κρίση, καθώς η ψυχοδυναμική θεραπεία πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερα ανθεκτικό ψυχισμό από την πλευρά του συμβουλευομένου.
likewomangr eidh

3| Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία

Ο ιδρυτής αυτής της σχολής σκέψης, ο Carl Rogers, πίστευε ότι η θεραπευτική σχέση πρέπει να βασίζεται στην άνευ όρων αποδοχή και σεβασμό του θεραπευτή προς τον θεραπευόμενο. Μόνο έτσι ο θεραπευόμενος θα νιώσει ασφαλής να εκφράσει τον πραγματικό του εαυτό στον θεραπευτή, και μόνο έτσι ο δεύτερος θα μπορέσει να τον κατανοήσει πραγματικά και να σταθεί ουσιαστικά δίπλα του. Σε αυτό το πλαίσιο, η σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου τείνει να είναι ισότιμη, καθώς μπορεί ο θεραπευτής να είναι ειδικός στον τομέα του, αλλά ο θεραπευόμενος είναι ειδικός στη ζωή του.

Η Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία προτείνεται σε όσους επιθυμούν να πάρουν πίσω τη δύναμη και τον έλεγχο της ζωής τους, σε όσους πιστεύουν ότι κύρια ανάγκη και σκοπός του ανθρώπου είναι η εξέλιξή του και σε όσους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη ή άγχος.

Κλείνοντας, θεωρώ ωφέλιμο να τονίσω πως καμία μορφή ψυχοθεραπείας δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη από τις άλλες. Η ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων απλά αντικατοπτρίζει τη διαφορετικότητα και πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης.

Εδώ θα βρεις όλα τα άρθρα που αφορούν την ψυχολογία!

Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

RELATED