Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F05%2Flikewomangr psixiko travma

Συναισθηματικό τραύμα: 5 TED Talks που μας άλλαξαν την ζωή

5 θεραπευτικά Ted Talks που θα σε βοηθήσουν στην πορεία της ζωής σου

Ως τραύμα ορίζεται η συναισθηματική αντίδραση σε ένα συντριπτικό και σωματικά ή συναισθηματικά απειλητικό γεγονός.

Το τραύμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσμενών γεγονότων στην παιδική ή ενήλικη ζωή, κακοποίησης, βίας στη σχέση, επίθεσης, απώλειας και άλλων.

Τα τραύματα  μας επηρεάζουν όλους. Είναι δύσκολο να κατανοήσεις ένα τραυματικό περιστατικό και τα επακόλουθα του. Μπορεί να εχεις βιώσει ο ίδιος ένα τραυματικό γεγονός ή να έχει συμβεί σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς το τραύμα μπορεί να επηρεάσει μόνιμα τη συμπεριφορά τους και πώς μπορεί να επιστρέψει για να τους στοιχειώσει στο μέλλον.

Η θεραπεία μπορεί να φαίνεται αδύνατη, όμως υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές με βάση το τραύμα, που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αρχίσουν να θεραπεύονται συναισθηματικά και σωματικά μετά από ένα συμβάν.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις 5 ομιλίες του TED για το τραύμα που θα σου αλλάξουν τη ζωή. Περιλαμβάνει βίντεο, στα οποία γίνεται λόγος για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του τραύματος και της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), και αποτελούν πηγή έμπνευσης για ανθεκτικότητα και θεραπεία.

TED Talk 1: Κατανόηση των επιπτώσεων του PTSD στον εγκέφαλο, το σώμα και τα συναισθήματα

Η Janet Seahorn, Ph.D. έχει ερευνήσει και μελετήσει τις επιπτώσεις του τραύματος στον εγκέφαλο και πώς μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές στο νευρωτικό δίκτυο του εγκεφάλου. Σε αυτή την κατατοπιστική ομιλία TED, αναλύει διεξοδικά πώς η κοινωνία πρέπει να κατανοήσει τις σοκαριστικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις του υπερβολικού ή ακραίου τραύματος και πώς αυτό αλλάζει τις συμπεριφορές στον εγκέφαλο, το σώμα και τα συναισθήματα μας.

TED Talk 2: Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής

 Εδώ, η παιδίατρος Nadine Burke Harris εξηγεί ότι το άγχος από την επανειλημμένη κακοποίηση, την παραμέληση και την πίεση των γονέων, που παλεύουν με την ψυχική υγεία ή τη χρήση ουσιών, έχει πραγματικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η κατάσταση αυτή συνεχίζει να αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, οπότε όσοι έχουν υποστεί σοβαρό τραύμα είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από διάφορες ψυχικές νόσους .

TED Talk 3: Τι μου έμαθε το τραύμα για την ανθεκτικότητα

Ο Τσαρλς Χαντ συμβάλλει στην οικοδόμηση ακλόνητου πνεύματος και στην καλλιέργεια της ανθεκτικότητας για όσους, όπως ο ίδιος, επιθυμούν να ζήσουν, να δουλέψουν και να εξελιχθούν. Σε αυτή την εμπνευσμένη ομιλία TED, μοιράζεται τη δική του ιστορία για το τραύμα και για το πώς προχώρησε και βρήκε την ανθεκτικότητα, ενώ εξηγεί ότι η ανθεκτικότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναπτύξουμε, επειδή είναι κρίσιμη για την ευτυχία και την επιτυχία.

TED Talk 4: Σπάζοντας τη σιωπή για το παιδικό τραύμα.

Η Dani Bostick είναι δασκάλα με προηγούμενη εμπειρία ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και έχει βιώσει σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία. Μέσω του επαγγέλματος της, περνάει μια μοναδική εικόνα για τον αντίκτυπο του τραύματος στους μαθητές και για τη σημασία των τάξεων με βάση το τραύμα, την οποία μοιράζεται σε αυτή την ομιλία TED, που συγκλονίζει.

TED Talk 5: Οι καλές σχέσεις είναι το κλειδί για την επούλωση του τραύματος

 Η κλινική ψυχολόγος Dr. Karen Treisman εργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με διάφορες ομάδες, από υιοθετημένα παιδιά μέχρι πρώην παιδιά-στρατιώτες και επιζώντες της γενοκτονίας της Ρουάντα. Σε αυτή την εντυπωσιακή ομιλία στο TED, εξηγεί τη σημασία της δημιουργίας καλών σχέσεων και αποτελεσματικών συστημάτων για την κατανόηση και την επούλωση του τραύματος.

Είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεσαι να ανακάμψεις από τα τραύματα ή τον πόνο του παρελθόντος. Το γεγονός ότι η εμπειρία έχει τελειώσει δεν σημαίνει ότι δεν έχεις επηρεαστεί βαθιά. Χρειάζεται χρόνος για να αναγνωρίσεις και να καταλάβεις τι έχει συμβεί και τι σημαίνει αυτό για την ψυχή σου.

Το να αφήνεις πράγματα και καταστάσεις πίσω, εκει όπου ανήκουν, σημαίνει ότι απελευθερώνεσαι από μέρη του παρελθόντος. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση όταν έχουμε δημιουργήσει δεσμούς ή έχουμε σημαντικές αναμνήσεις συνδεδεμένες με ανθρώπους, μέρη και πράγματα.

Εμείς οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε επίσης με τις αλλαγές. Η κατανόηση καταστάσεων, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας, είναι πολύ περίπλοκη και συνήθως επώδυνη και η αποδέσμευση από αυτές τις καταστάσεις  μπορεί να φαίνεται τρομακτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εθελοτυφλούμε και να αποφεύγουμε να βρεθούμε σε αυτή τη θέση γιατι μόνο μέσω της κατανόησης και της αποδοχής μπορούμε πραγματικα να θεραπευτούμε και να απελευθερωθούμε από τα τραύματα μας.

cover photo freepik

Σπουδάζω θεατρολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλα πράγματα και να νιώθω παραγωγική. Θεωρώ ότι κάθε εμπειρία στην ζωή μας έχει κατι να μας δώσει αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για να το δούμε. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλησα να γράψω. Αγαπώ την τέχνη σε ολες της τις μορφές και προεκτάσεις. Ειμαι τελειομανής και φλύαρη, λατρεύω τα ταξίδια και έχω αδυναμία στα 70s.

RELATED