Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F10%2Flikewomangr paidia

Συμβουλές για να έχετε ένα αποτελεσματικό και ισορροπημένο πρόγραμμα με το παιδί σας

Στη κοινωνία «υψηλών ταχυτήτων» στην οποία ζούμε, υπάρχει έντονα η ανάγκη για οργάνωση των δραστηριοτήτων και των αναγκών μας, ώστε να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά σε αυτές και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ικανοποιημένοι στο τέλος της ημέρας. Η ανάγκη αυτή για οργάνωση της πληθώρας των δραστηριοτήτων είναι ορατή και στα παιδιά, καθώς η «ακαταστασία» δημιουργεί σύγχυση και ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού προγράμματος;

Αρχικά, στις ηλικίες στις οποίες αναφερόμαστε είναι σημαντικό το πρόγραμμα να μην ασκεί πίεση και άγχος στο παιδί, αλλά να είναι βοηθητικό για το ίδιο και την οικογένεια. Το περιεχόμενο του να είναι οργανωμένο με τρόπο που θα του επιτρέπει να ικανοποιεί την ιδέα της επίτευξης των στόχων του, ενισχύοντάς του την αυτοπεποίθηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί με την παροχή επιπλέον χρόνου σε κάθε δραστηριότητα, με στόχο οι πιθανότητες ολοκλήρωσής της να αυξάνονται, αποβάλλοντας παράλληλα την πίεση του χρόνου!

Ακόμη, ένα αποδοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετό χρόνο για παιχνίδι, όπως και αρκετό χρόνο με την οικογένεια. Η ισορροπία των δραστηριοτήτων παρέχει και την αίσθηση της πληρότητας στο παιδί, καθώς αναπτύσσεται πολύπλευρα (γνωστικά, σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά) χωρίς να εστιάζει αποκλειστικά στο διάβασμα ή στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Επομένως, βαρύνουσα θέση έχει το ατομικό παιχνίδι, το οικογενειακό τραπέζι και η συζήτηση με τους γονείς, η προσφορά με κάποιο τρόπο στις ανάγκες του σπιτιού!

Επιπλέον, ένα καλό πρόγραμμα δεν μπορεί να οργανωθεί χωρίς την συμβολή του ατόμου που θα το ακολουθήσει. Τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό του είναι καλό να τον έχει το παιδί, ώστε να το οργανώσει με βάση τις δικές του ανάγκες και ιδέες, ενώ μέσω αυτού να καταστεί ο ίδιος υπεύθυνος για την τήρησή του. Ο ρόλος των γονέων προτιμάται να είναι συμβουλευτικός, στη διαδικασία του σχεδιασμού, προτείνοντας κάποιες ιδέες ή απαντώντας σε ερωτήσεις που θα θέσει το παιδί. Κρίσιμη σημασία έχει η συζήτηση που θα προηγηθεί του σχεδιασμού, στην οποία οι γονείς έχουν σπουδαία συνεισφορά, καθώς καλούνται να δώσουν κίνητρο στο παιδί συζητώντας τα πλεονεκτήματα ενός προγράμματος!

Γενικότερα, η διαδικασία του σχεδιασμού είναι αποφασιστική, καθώς είναι αυτή που θα κρίνει τη στάση του παιδιού απέναντι στο πρόγραμμα και αν θα το παροτρύνει ή όχι να οργανώσει τις δραστηριότητές του.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να προταθεί συμβουλευτικά ή ιδανικότερα να προκύψει ως λύση στην έλλειψη οργάνωσης, που θα υποστηρίξει και το ίδιο το παιδί!

Είμαι φοιτήτρια στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ., ανέκαθεν «περίεργη» για τη φύση των παιδιών. Παρέα θα επικεντρωθούμε σε θέματα που αφορούν την παιδική ηλικία, την συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Με την αγάπη μου προς τα παιδιά θέλω και εγώ να συμβάλλω με τον τρόπο μου στην ολόπλευρη καλλιέργειά τους.

RELATED