Sylvia Plath: Η πρώτη ποιήτρια που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ μετά θάνατον
Διπολική με τάσεις αυτοκτονίας
Μια ζωή γεμάτη έρωτα, ποίηση, ζωγραφική, βραβεία, υποτροφίες και πληγές που δεν μπόρεσε να επουλώσει. Υπέφερε από σοβαρή διπολική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής της και στο προτελευταίο έτος των σπουδών της στο Κολέγιο Smith, έκανε την πρώτη της απόπειρα αυτοκτονίας.
Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης
Αργότερα απεικόνισε την κατάρρευσή της στο (περίπου) αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Ο Γυάλινος Κώδων (The Bell Jar). Κλείστηκε σε ένα ψυχικό ίδρυμα, και απ΄ ότι έδειξαν οι εξετάσεις θεραπεύτηκε. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Smith με βραβεία και διακρίσεις το 1955.
Η Σύλβια Πλαθ (Sylvia Plath), γεννήθηκε 27 Οκτωβρίου 1932 και πέθανε 11 Φεβρουαρίου 1963. Ήταν Αμερικανίδα ποιήτρια, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. Γεννημένη στην Μασαχουσέτη (τμήμα της Βοστώνης), έδειξε από νεαρή ηλικία την κλίση της, όταν εξέδωσε το πρώτο της ποίημα σε ηλικία 8 ετών. Ο πατέρας της, Όττο, καθηγητής κολεγίου και σημαίνουσα αυθεντία σε ό,τι αφορά τις μέλισσες, πέθανε περίπου την ίδια εποχή, στις 5 Οκτωβρίου 1940. Η Plath συνέχισε την προσπάθεια έκδοσης ποιημάτων και σύντομων ιστοριών σε Αμερικανικά περιοδικά, και πέτυχε κάποια μικρή αναγνώριση.
Κέρδισε μια υποτροφία Φουλμπράιτ για το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου συνέχισε να γράφει ποίηση, περιστασιακά εκδίδοντας τη δουλειά της στην φοιτητική εφημερίδα Varsity. Στο Κέμπριτζ γνώρισε τον Άγγλο ποιητή Τεντ Χιούζ (Ted Hughes). Παντρεύτηκαν στις 16 Ιουνίου 1956 και πέρασαν από τον Ιούλιο του 1957 μέχρι τον Οκτώβριο του 1959 ζώντας και δουλεύοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν το ζευγάρι διαπίστωσε πως η Πλαθ ήταν έγκυος, μετακόμισαν πίσω στη Μεγάλη Βρετανία.
Έζησαν για λίγο στο Λονδίνο και έπειτα εγκαταστάθηκαν στο North Tawton, μια μικρή πόλη στο Ντέβον. Εξέδωσε τη πρώτη ποιητική συλλογή της, Ο Κολοσσός (The Colossus), στην Αγγλία το 1960. Τον Φεβρουάριο του 1961 απέβαλε. Ένας αριθμός από ποιήματα αναφέρονται στο γεγονός αυτό. Ο γάμος της άρχισε να συναντά δυσκολίες και χώρισαν λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού. Ο χωρισμός του οφειλόταν κυρίως στη σχέση που είχε ο Χιούζ με την ποιήτρια Assia Wevill.
“Κλείνω τα μάτια μου κι όλος ο κόσμος πέφτει νεκρός. Ανοίγω τα βλέφαρά μου, και ξαναγεννιέται.” Sylvia Plath
Με τα δύο της παιδιά, Frida και Nicholas
Όταν παράτησε τον Hughes, επέστρεψε στο Λονδίνο με τα παιδιά τους, την Φρίντα και τον Νίκολας, νοίκιασε ένα διαμέρισμα στο σπίτι όπου κάποτε έμενε ο Γέιτς. Ήταν πολύ ευχαριστημένη γι’ αυτό και το θεώρησε καλό οιωνό καθώς ξεκίνησε τις διαδικασίες νόμιμου χωρισμού. Ο χειμώνας 1962/1963 ήταν πολύ σκληρός. Στις 11 Φεβρουαρίου 1963, άρρωστη και με λίγα λεφτά, αυτοκτόνησε εισπνέοντας φυσικό αέριο από τον φούρνο. Προτού πεθάνει, τοποθέτησε φαγητό και γάλα στα παιδιά της. Είναι θαμμένη στο νεκροταφείο στο, Heptonstall στο West Yorkshire.
Ως χήρος της, ο Χιούζ έγινε ο εκτελεστής της διαθήκης της και διαχειριστής της προσωπικής και λογοτεχνικής περιουσίας της Πλαθ. Επόπτευσε και προετοίμασε την έκδοση των χειρόγραφων της. Επίσης κατέστρεψε τον τελευταίο τόμο του ημερολογίου της, όπου εξιστορούσε με λεπτομέρειες τον καιρό που πέρασαν μαζί.
Το 1982, η Sylvia Plath έγινε η πρώτη ποιήτρια που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ μετά θάνατον. (Για Τα Συλλογικά Ποιήματα)
Πολλοί κριτικοί, συχνά φεμινιστές, έχουν κατηγορήσει τον Χιούζ πως προσπάθησε να ελέγξει τις εκδόσεις για δικούς του σκοπούς. Ο ίδιος από τη μεριά του, αρνήθηκε έντονα τις κατηγορίες αυτές. Στην τελευταία συλλογή του, Γράμματα Γενεθλίων (Birthday Letters), ο Χιούζ έσπασε τη σιωπή του για την Πλαθ. Σ’ αυτή, δεν απολογείται για τη συμπεριφορά του, αλλά παρόλ’ αυτά είναι εξαιρετικά ειλικρινής.
Νίκος Μουρατίδης
“Ίσως, όταν βρεθούμε στο σημείο να θέλουμε τα πάντα, να συμβαίνει επειδή βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να μη θέλουμε τίποτα.” Sylvia Plath
Sylvia Plath και Ted Hughes, μια μεγάλη παθιασμένη ερωτική σχέση
Η Sylvia Plath σε καλοκαιρινές διακοπές με τον φίλο της Gordon Lameyer
Με τον μικρό της γιο, τον Νίκολας, που έπασχε από κατάθλιψη και αυτοκτόνησε στις 16 Μαρτίου του 2009.