Σχέσεις: Πώς θα καταλάβετε πότε να παλέψετε για αυτήν και πότε να φύγετε
Όταν οι σχέσεις γίνονται δύσκολες, υπάρχει ένα ερώτημα που αναδύεται συνεχώς: να μείνω ή να φύγω;
Σήμερα θα μιλήσουμε για σχέσεις, καθώς όλο και περισσοτέρο τον τελευταίο καιρό, πάρα πολλές αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα.
Και φυστικά είναι αναπόφευκτο να προκύψουν δυσκολίες. Όσο κι αν θέλετε να φανταζόσαστε τις σχέσεις σαν κάτι ρομαντικό με πεταλούδες τριγύρω, υπάρχουν συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν και σκληρές συζητήσεις.
Ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι είστε ευθυγραμμισμένοι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, μερικές φορές είναι αυτά τα μικρά, που τι κάνουν πολύ δύσκολες, όπως πχ το ποιος πλένει τα πιάτα και το αν λένε αρκετά συχνά στο/στην σύντροφο σας την λέξη «σ’ αγαπώ».
Μπορεί να είναι δύσκολο σε μια σχέση, που δεν πολύ σοβαρά προβλήματα όπως κακοποίηση, να γνωρίζεις αν αξίζει να επιλύσεις τα όποια προβλήματα ή χρειάζεσαι ένα σημάδι για να φύγεις.
Οι σχέσεις θέλουν δουλειά και, παρά τις ρομαντικές κωμωδίες που μπορεί να βλέπετε και να πιστεύετε σε αυτές, δεν είναι ούτε τέλειες ούτε εύκολες.
Λοιπόν, πώς ξέρετε πότε αυτά τα ζητήματα είναι μικρά και μπορούν να διορθωθούν ή είναι μια μεγάλη ασυμβατότητα μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας;
Εγώ προσωπικά θεωρώ, ότι κανείς δεν μπορεί να σας πει εάν η σχέση σας είναι υγιής ή όχι ή αν πρέπει να μείνετε ή να φύγετε. Απλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν τι γίνεται.
Θα πρέπει να σκεφτείτε εάν το να είστε μέρος της σχέσης διαβρώνει το ίδιο σας τον εαυτό. Δεν είναι κάτι εύκολο, όμως είναι κάτι που τελικά πρέπει να καταλήξετε και να το αποφασίσετε, ακόμα κι αν είναι δύσκολο.
Σκεφτείτε όμως ότι υπάρχει πιθανότητα να επιλυθεί οποιοδήποτε ζήτημα, εάν και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να το κάνουν.
Οι σχέσεις είναι απρόβλεπτες και όταν προσπαθείτε να επιδιορθώσετε πράγματα σίγουρα δεν είναι ότι πιο εύκολο.
Πολλές φορές καλό είναι τα ζευγάρια να αναζητήσουν την υποστήριξη και την βοήθεια ενός συμβούλου σχέσεων. Έτσι μπορούν να διατηρήσουν στην πορεία των ατομικών και συνδυαστικών στόχων τους.
Επίσης, ενώ οι συμβουλές τρίτων είναι πάντα μια καλή επιλογή, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι είναι ο μόνος λόγος για να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό. Αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς η θεραπεία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι δεν θέλετε να μείνετε πια.
Είναι πολύ εύκολο να επιμείνετε μόνο και μόνο επειδή έχετε κοινούς στόχους, όπως η επιθυμία για παιδιά, αλλά πρέπει πραγματικά να σκεφτείτε αν θέλετε ή όχι να ολοκληρώσετε αυτούς τους στόχους σε μια σχέσης που δεν έχετε πλήρως νιώσει άνετα.
Πάνω από όλα όταν κάποια πράγματα σας ενοχλούν στη σχέση σας, όποια κι αν είναι, θα πρέπει να τα πείτε στον/στην σύντροφό σας και να το συζητήσετε, γιατί σίγουρα δεν ξέρετε τι σκέφτεται μέχρι να τον/την ρωτήσετε. Να θυμάστε ότι υπάρχει πάντα το περιθώριο να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας, εάν και οι δύο είστε πρόθυμοι να το κάνετε.
Γιατί εάν όταν έρχονται τα προβλήματα απλά τα αγνοείτε, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά προσπαθείτε τότε αυτό δεν έχει νόημα.
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι υγιείς σχέσεις είναι να στοχεύουν και οι δύο στο να διασφαλίσουν τη σωστή της λειτουργία.
Παρόλο που οι σχέσεις δεν πρόκειται ποτέ να είναι τέλειες, υπάρχει ένα θέμα όταν είναι μονόπλευρες.
Πρέπει επίσης να εξετάσετε εάν η ένταση στη σχέση επηρεάζει τα παιδιά σας, καθώς το να μείνετε μαζί για χάρη τους μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.
Μια υγιής σχέση πρέπει να αφήνει χώρο σε κάθε σύντροφο να είναι επίσης ο εαυτός του.
Στο τέλος της ημέρας, εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε αν θα αξίζει τον κόπο να παλέψετε για τη σχέση σας ή αν θα πρέπει να βρείτε κάποιον που να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.
Ο καθένας έχει ένα οριακό σημείο, μια στιγμή για να πει «φτάνει πια», που έρχεται όταν έχει προκύψει κάτι που είναι πολύ δύσκολο για να το αντιμετωπίσει.