Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F10%2Flikewoman mums survival guide 1

Survival Guide για μαμάδες

“Μα καλά πως τα καταφέρνεις;” Είναι μια ερώτηση που οι περισσότερες ακούμε συχνά. Η ψυχή μου το ξέρει … θα σας απαντήσω! Όχι, δυστυχώς – ή ευτυχώς – οι περισσότερες δεν έχουμε στρατιά από γιαγιάδες, παπούδες, νταντάδες και κάθε είδους αγαπημένα πρόσωπα που εκτελούν χρέη “υπηρετικού προσωπικού”. Το θέμα είναι απλό.

Όλα μπορείς να τα καταφέρεις, απλά όχι ταυτόχρονα.

Και αφού τα καταφέρνω εγώ, τότε γιατί όχι και εσύ; Το κλειδί ή το μυστικό – αν το θέλετε – είναι η οργάνωση και ο προγραμματισμός. Παρακάτω θα βρείτε τον δικό μου Survival Guide για μαμάδες. Ένας οδηγός με πρακτικές συμβουλές για να βάλετε την πολυάσχολη καθημερινότητά σας σε τάξη, ώστε να μην χάσετε το μυαλό σας και πάρετε τα βουνά.

1| Καθημερινότητα

Τα πάντα δουλεύουν καλύτερα με πρόγραμμα. Η ρουτίνα και ο προγραμματισμός δεν είναι ο εχθρός – όπως πολλοί νομίζουν – αλλά οι πολύτιμοι βοηθοί σας. Θα σας γλιτώσουν από πολλά. Κυρίως όμως θα έχετε το μυαλό σας, όσο γίνεται πιο ήσυχο. Ξυπνήστε, φτιάξτε πρωινό, πιείτε τον καφέ σας, ετοιμαστείτε, ξυπνήστε παιδιά, ντύστε τα, ταΐστε τα, ετοιμάστε τα για το σχολείο και έξω από την πόρτα. Αυτή είναι η δική μου συνηθισμένη ρουτίνα. Το πρωινό και ο καφές είναι προαιρετικά (εγώ τα αφήνω για το γραφείο) αλλά προς Θεού, μην κάνετε το λάθος να ξυπνήσετε τα παιδιά χωρίς να έχετε ετοιμαστεί εσείς διότι τότε απλά δεν πρόκειται να είναι κανείς στην ώρα του πουθενά!

Survival Guide για μαμάδες - Πρακτικές συμβουλές για να βάλετε την πολυάσχολη καθημερινότητά σας σε τάξη χωρίς να χάσετε το μυαλό σας!

2| Ξυπνήστε νωρίτερα

Δοκιμάστε να ξυπνήσετε πιο νωρίς. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο. Προσωπικά δεν μπορώ με τίποτα να κόψω το πρωινό χουζούρεμα. Έτσι βάζω το ξυπνητήρι 30 λεπτά νωρίτερα, για να δώσω αυτή την πολυτέλεια στον εαυτό μου. Ξυπνήστε, τεντωθείτε και αν μπορείτε βάλτε μουσική να παίζει. Είναι ένας εύκολος τρόπος, για να ξεκινήσει όμορφα η ημέρα σας.

3| Ετοιμάστε πρωινό

Τα πρωινά στις καθημερινές πρέπει να είναι γρήγορα και εύκολα. Δημητριακά με γάλα, γιαούρτι με βρώμη και μέλι, ψωμί με βούτυρο, μαρμελάδα, μέλι ή πραλίνα. Τα υπόλοιπα (ομελέτες, αυγόφετες κλπ.) αφήστε τα για το Σαββατοκύριακο.

4| Ρούχα

Επιλέξτε τα ρούχα που θα φορέσετε από το προηγούμενο βράδυ. Το ίδιο ισχύει για παπούτσια, αξεσουάρ αλλά και τα ρούχα των παιδιών. Θα σας γλιτώσει από πολύ χρόνο αλλά και γκρίνια.

Survival Guide για μαμάδες - Πρακτικές συμβουλές για να βάλετε την πολυάσχολη καθημερινότητά σας σε τάξη χωρίς να χάσετε το μυαλό σας!

5| Φαγητό

Στην δική μας οικογένεια, τα παιδιά τρώνε στο σχολείο (στο σημείο αυτό … να ευχαριστήσω το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα»!) και εμείς στη δουλειά μας. Έτσι ετοιμάζω το φαγητό από το προηγούμενο βράδυ. Φροντίζω να είναι κάτι γρήγορο και να μπορεί να καταναλωθεί άνετα την επόμενη ημέρα. Συνήθως είναι κοτόπουλο με ρύζι, μπιφτέκια με ρύζι ή/και λαχανικά, κάποια πίτα ή ζυμαρικά. Στο ψυγείο υπάρχουν πάντα και σαλατικά για μια γρήγορη, χορταστική σαλάτα. Από το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάζω επίσης και το κολατσιό όλων μας. Τα παιδιά προτιμούν κρύο σάντουιτς με χυμό και μπάρα δημητριακών για τις μεγάλες πείνες ενώ εγώ προτιμώ γιαούρτι με δημητριακά και κάποιο φρούτο. Τα ετοιμάζω, τα αραδιάζω όλα πάνω στον πάγκο από το προηγούμενο βράδυ και έτσι το πρωί το μόνο που έχω να κάνω είναι να τα βάλω στις τσάντες μας.

6| Νοικοκυριό

Παθιασμένη με το νοικοκυριό δεν με λες αλλά κάποια πράγματα δεν μπορώ να τα αποφύγω. Κάθε Παρασκευή λοιπόν αλλάζω σεντόνια, πετσέτες και βάζω πλυντήριο. Τα σκούρα, τα βάζω κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ώστε να έχω περισσότερο χρόνο μπροστά μου για να τα σιδερώσω. Επίσης μέσα στην εβδομάδα φροντίζω να συγυρίζω το σπίτι και να το διατηρώ σε καλή κατάσταση ώστε να μην μου πέφτουν βουνό οι δουλειές το Σαββατοκύριακο (30 λεπτά κάθε μέρα είναι ότι πρέπει).

7| Σιδέρωμα

Όσοι με ξέρουν καλά, γνωρίζουν ότι απεχθάνομαι το σιδέρωμα. Έτσι λοιπόν, έχω απλοποιήσει την διαδικασία, και θα σας πω πως. Λοιπόν, τα ασιδέρωτα χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

  • 1η κατηγορία: Αυτά που δεν θέλουν σιδέρωμα (π.χ. πετσέτες, κάλτσες, σεντόνια κλπ.), τα τινάζω καλά (πριν και μετά το άπλωμα), τα διπλώνω και τα τακτοποιώ στη θέση τους.
  • 2η κατηγορία: Αυτά που ναι μεν θέλουν σιδέρωμα αλλά δεν φαίνονται τσαλακωμένα (π.χ. εσώρουχα, φανέλες κλπ.). Ακολουθούμε τις οδηγίες της 1ης κατηγορίας.
  • 3η κατηγορία: Αυτά που όντως θέλουν σίδερο. Γι’ αυτά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, εκτός από το να τα προγραμματίσω για σιδέρωμα.

Στο σημείο αυτό να πω ότι τα παραπάνω αφορούν καθαρά προσωπική μου επιλογή … εγώ έτσι κάνω γιατί έτσι με βολεύει!

8| Drop Zone

Φροντίστε να αφήνετε πάντα την τσάντα, το ταχυδρομείο, τα κλειδιά, τα παπούτσια, το κινητό στο ίδιο σημείο. Όχι μόνο εσείς, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Όλα τα έντυπα, αιτήσεις που πρέπει να παραδοθούν στο σχολείο τα αφήνω δίπλα στα κλειδιά και τα δίνω στα παιδιά το πρωί. Αν τα βάλουν από το βράδυ στην τσάντα τους, οι πιθανότητες να ξεχάσουν να τα παραδώσουν είναι πολύ μεγάλες. Μιλώντας για τσάντες, όλοι μικροί και μεγάλοι ετοιμάζουμε τις τσάντες μας από το βράδυ για να μην τρέχουμε το πρωί για σημειωματάρια και εργασίες.

Survival Guide για μαμάδες - Πρακτικές συμβουλές για να βάλετε την πολυάσχολη καθημερινότητά σας σε τάξη χωρίς να χάσετε το μυαλό σας!

9| Ψώνια

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, τα φαγητά μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι γρήγορες και εύκολες συνταγές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τα προγραμματίζω! Το meal planning είναι κάτι που εφαρμόζω χρόνια και με έχει σώσει πραγματικά. Συνήθως την Τετάρτη – Πέμπτη προγραμματίζω τα φαγητά της επόμενης εβδομάδας και φτιάχνω την λίστα με τα απαραίτητα προς αγορά. Οτιδήποτε άλλο μας λείπει, φροντίζω να το σημειώνω στο ειδικό σημειωματάριο που έχω στο ψυγείο. Με αυτό τον τρόπο έχω όλα τα απαραίτητα για τις συνταγές και γλιτώνω από το καθημερινό “τι να μαγειρέψω”.

10| Καθαριότητα

Το πλυντήριο πιάτων είναι σωτήριο και δεν μιλάω για όταν έχουμε κάποια συγκέντρωση στο σπίτι. Κάθε πρωί, αδειάζω το πλυντήριο πιάτων από τα καθαρά και όταν γυρίζω το απόγευμα από τη δουλειά, το γεμίζω με όλα τα άπλυτα. Συνεχίζω να το γεμίζω με ότι άπλυτο βγαίνει, και το βράδυ το βάζω σε λειτουργία. Με αυτό τον τρόπο έχω πάντα τον πάγκο μου καθαρό από άπλυτα και μπορώ να μαγειρέψω με ηρεμία.

Σωτήρια είναι επίσης και η ρομποτική σκούπα! Εάν δεν έχετε, σας προτείνω να αποκτήσετε. Την προγραμματίζω, αυτή σκουπίζει (και μάλιστα πολύ καλά) και εγώ ασχολούμαι με τα υπόλοιπα!

11| Τακτοποιήστε τα ρούχα

Όταν επιστρέφετε σπίτι, φροντίστε να τακτοποιείτε τα ρούχα σας. Κρεμάστε τα μπουφάν, βάλτε τα παπούτσια στην παπουτσοθήκη και αερίστε τα ρούχα που μπορούν να φορεθούν ξανά, ενώ μην παραλείψετε να βάλετε τα άπλυτα στο καλάθι. Θα σας γλιτώσει από πολύ ακαταστασία, αφήστε που όταν τα ρούχα μένουν έξω σκονίζονται και μετά πάνε στα άπλυτα.

12| Μωρομάντηλα

Μόνο όταν κάποιος γίνεται γονιός, καταλαβαίνει πόσο σωτήρια και πρακτικά είναι τα μωρομάντηλα. Έχουν πολλές περισσότερες χρήσεις από ότι φαντάζεστε και μπορούν να καθαρίσουν τα πάντα! Κρατήστε μια συσκευασία στην τσάντα σας και μια στο αυτοκίνητο. Δεν ξέρεις πότε θα τα χρειαστείς.

Survival Guide για μαμάδες - Πρακτικές συμβουλές για να βάλετε την πολυάσχολη καθημερινότητά σας σε τάξη χωρίς να χάσετε το μυαλό σας!

13| Εργασία … και χαρά

Ο καθένας μας εργάζεται διαφορετικά ωράρια οπότε θα το κρατήσω γενικό. Προσωπικά εργάζομαι 9-5, 5 ημέρες την εβδομάδα και ευτυχώς δεν παίρνω δουλειά στο σπίτι. Όσον αφορά τα προσωπικά μου projects, φροντίζω να τα οργανώνω ώστε να τα δουλεύω τα Σαββατοκύριακα. Όσα είναι πιο επείγοντα και απλά δεν μπορούν να περιμένουν, φροντίζω να τα διεκπεραιώνω μετά το βραδινό, πριν πάω για ύπνο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας, δεν είναι και η πιο παραγωγική μου αλλά προσπαθώ να βάζω τα δυνατά μου αφού δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.

14| Ημερολόγιο & Ατζέντα

Ψυχαναγκαστικό ή μη, για μένα το ημερολόγιο-ατζέντα μου είναι το δεξί μου χέρι. Ο πολύτιμος βοηθός μου. Δεν την αποχωρίζομαι ποτέ και σημειώνω εκεί τα πάντα. Σε συνδυασμό με αυτή, συντονίζω και τις ειδοποιήσεις στο κινητό μου και έτσι δεν χάνω τίποτα. Με βοηθά να έχω τα πάντα τακτοποιημένα και έτσι αδειάζει λιγάκι το μυαλό μου, από όλα αυτά που πρέπει να θυμάμαι. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συνήθως την Κυριακή, αφιερώνω λίγο χρόνο ώστε να οργανώσω την ατζέντα μου και να προγραμματίσω τα projects. Ρίχνω και μια ματιά σε ότι δεν έχω προλάβει να ολοκληρώσω και τα προγραμματίζω αναλόγως. Φροντίζω πάντως να μην γεμίζω πολύ το ήδη φορτωμένο πρόγραμμά μου, για να αφήνω χώρο και χρόνο για τα απρόοπτα αλλά και για μένα.

15| Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας

Η αυτοφροντίδα δεν είναι πράξη εγωϊσμού είναι απαραίτητη. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην περιμένετε για την άδεια, το καλοκαίρι, το Σαββατοκύριακο για να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας. Ακόμα και ένα αφρόλουτρο, ένα βιβλίο, μια ταινία ή απλά και τίποτα απλά να κλείσετε για λίγο τα μάτια είναι μερικοί τρόποι για να κατεβάσετε τον διακόπτη και να ηρεμήσετε.

Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger

RECENT

RELATED