Στρόμπολι με ότι μας περίσσεψε
Προετοιμασία: 0:15’Μαγείρεμα: 0:25′
Φτιάξτε αυτό το στρόμπολι, και χρησιμοποιείστε ό,τι σας περίσσεψε από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι! Θα γλύφετε τα δάχτυλά σας!
Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη
500 γραμ. αλεύρι δυνατό
350 γραμ. χλιαρό νερό
1 κύβο νωπή μαγιά (25 γραμ.)
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1½ κ.γλ. αλάτι
ότι μας περίσσεψε από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
εναλλακτικά
4 φέτες σαλάμι
4 φέτες βραστό ζαμπόν
4 φέτες κίτρινο τυρί που λιώνει
1 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα μπαστούνι
αβγά βρασμένα
5-6 φύλλα βασιλικού
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή
λίγο ανθό αλατιού
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε πρώτα τη ζύμη για το στρόμπολι. Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη, και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το λάδι και το αλάτι και ανακατέυουμε κυκλικά μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
Αλευρώνουμε τον πάγκο κουζίνας, αδειάζουμε τη ζύμη , ζυμώνουμε ελαφρά και ανοίγουμε με τον πλάστη, σε ορθογώνιο σχήμα, περίπου 40×30 εκ. και 0,5 εκ. πάχος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Στεγνώνουμε πολύ καλά την πιπεριά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέχρι να μην έχει καθόλου υγρά. Ξεκινώντας 10 εκ. μέσα από την περίμετρο του φύλλου, απλώνουμε σε στρώσεις το σαλάμι, το ζαμπόν, το τυρί, το βασιλικό, την πιπεριά και τα αβγά. Πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα και με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Διπλώνουμε τρεις φορές το φύλλο με τη γέμιση. Κόβουμε τα πλαϊνά που εξέχουν, και πατάμε καλά τις ενώσεις να κλείσουν. Χαράζουμε επιφανειακά κατά μήκος το στρόμπολι σε 6-8 χαρακιές.
Αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού, και μεταφέρουμε το στρόμπολι στο πυρωμένο ταψί, και στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Το κόβουμε σε χοντρές φέτες, και το σερβίρουμε ζεστό και τραγανό.
Extra tips
-Χαράζουμε την επιφάνεια του στρόμπολι, για να φεύγουν οι ατμοί της γέμισης, και να παραμείνει τραγανό το στρόμπολι μέχρι την τελευταία μπουκιά.
-Όσο πιο λεπτό ανοίξουμε το φύλλο, τόσο πιο τραγανό θα γίνει.
-Όσο λιγότερη υγρασία έχουν τα υλικά της γέμισης, τόσο πιο ωραίο θα γίνει το στρόμπολι.
Αν σας άρεσε το στρόμπολι, δείτε τι ακόμα μπορείτε να φτιάξετε με ό,τι περίσσεψε από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι