Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2017%2F05%2Fimages easyblog images 927 7fcc3d221c22442f19f450acb957db92 XL

Στήθος φιλέτο στο τηγάνι με ντομάτες, κάππαρη και βασιλικό από την Ντίνα Νικολάου

author likewoman

22 Μάι 2017

Για απόλυτα πετυχημένο και νόστιμο φιλέτο κοτόπουλου στο τηγάνι ακολουθήστε πιστά τους χρόνους που σας προτείνω, ώστε να ψηθεί καλά στο εσωτερικό με ασφάλεια, χωρίς να στεγνώσει. Ο χρόνος αυτός είναι μετρημένος για ολόκληρα φιλέτα από στήθος. Αν χρησιμοποιήσετε φιλέτο από μπούτι, αυξάνετε το χρόνο τηγανίσματος κατά 2 – 3 λεπτά για κάθε πλευρά.

Εδώ θα βρείτε όλες τις συνταγές της αγαπημένης μας Ντίνας Νικολάου.

 
Υλικά  
  • 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου (συνολικού βάρους 700 – 800 γρ.)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και καλά στραγγισμένη
  • 1 κουτ. γλυκού λιωμένο σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση
  Καθαρίζω τα φιλέτα από τυχόν εξωτερικό λίπος. Τα πλένω, τα σκουπίζω πάρα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν τελείως, τα αλατοπιπερώνω και από τις δύο πλευρές και τα αφήνω σε μια πιατέλα.
Βάζω να ζεσταθεί ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σκέτο, χωρίς καμία λιπαρή ουσία, και περιμένω να κάψει καλά στην πιο δυνατή φωτιά. Όταν το τηγάνι κάψει τόσο που σχεδόν να αχνίζει ρίχνω το ελαιόλαδο και βάζω αμέσως τα φιλέτα, τα οποία απλώνω στον πάτο του τηγανιού σε μονή στρώση.
Χαμηλώνω ελάχιστα τη φωτιά και αφήνω τα φιλέτα να ψηθούν χωρίς να τα γυρίσω καθόλου, για 5 – 6 λεπτά, μέχρι η κάτω πλευρά τους να ροδίσει καλά. Με προσοχή τα γυρίζω από την άλλη πλευρά και τα ψήνω για άλλα 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και αυτή η πλευρά τους. Στο διάστημα αυτό θα έχουν ροδοκοκκινίσει όμορφα στο εξωτερικό τους, ενώ εσωτερικά θα είναι ψημένα μεν, αλλά αφράτα και ζουμερά.
Τα μεταφέρω σε μια πιατέλα, τα αφήνω εκεί για 2 λεπτά και τότε κόβω ένα φιλέτο στη μέση για να δω αν ψήθηκε σωστά: η σάρκα πρέπει να είναι ολόλευκη και να δείχνει ζουμερή. Αν έχει έστω και λίγο ροζέ ή κοκκινωπό χρώμα σε κάποια σημεία, συνεχίζω το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 1 – 2 λεπτά.

Σάλτσα: Ρίχνω το λάδι στο τηγάνι που ετοίμασα τα φιλέτα και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σοτάρω για 1 λεπτό και ανεβάζω τη θερμοκρασία. Σβήνω με το κρασί, αφήνω για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ξύνω τον πάτο του τηγανιού με μια ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα και να διαλυθούν στο κρασί.
Προσθέτω τις ντομάτες, την κάππαρη και το σκόρδο και μαγειρεύω για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα.
Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
Μοιράζω τα φιλέτα σε πιάτα, περιχύνω με τη σάλτσα και σερβίρω αμέσως. Συνοδεύω, αν θέλω με μια σαλάτα εποχής.

 

RELATED