Skip to main content
images easyblog articles 7623 spoudees gynaikes ths arxaiothtas 5cb90e9c

Σπουδαίες Ελληνίδες Της Αρχαιότητας Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε

Η γυναίκα έπαιζε ανέκαθεν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Ιστορία ασχέτως αν έχει κάπως υποτιμηθεί η συμβολή της. Η περιοριστική σε πολλούς τομείς επικράτηση της λεγόμενης Πατριαρχίας δεν άφηνε στις γυναίκες και πολλά περιθώρια ανάπτυξης σε Επστήμη και Τέχνες.Τελικά τα ονόματα αυτών που έβαλαν το λιθαράκι τους στην πρόοδο είναι περισσότερα από όσα ίσως υποθέταμε. Οι δυνατότητες τους σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν εκείνες του λεγόμενου “ισχυρού” φύλου,απλά οι συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν επέτρεπαν σε αυτά τα μυαλά να γίνουν αποδέκτες της αναγνώρισης που τους άξιζε. Κάποιες από τις πολλές αξιόλογες κυρίες της Αρχαιότητας είναι οι ακόλουθες:

Υπατία

Υπήρξε νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός κι αστρονόμος και διήυθυνε την νεοπλατωνική σχολή στην Αλεξάνδρεια. Έζησε εκεί από τα μέσα του4ου αιώνα μ.Χ. και δίδασκε Φιλοσοφία και Αστρονομία.Την θεωρούσαν άτομο αξιοσέβαστο ενώ κάποιοι από τους μαθητές της ανέλαβαν αργότερα υψηλά αξιώματα.Αν και ήταν πολυγραφότατη δεν έχει σωθεί τίποτα από τα έργα της. Σε εκείνη οφείλουμε τον Αστρονομικό Κανόνα τον τόμο δηλαδή που επιχειρούσε να εμβαθύνει περισσότερο στα Μαθηματικά ενώ θεωρείται η πρώτη γυναίκα που δίδαξε δημόσια.Το 415 μ.Χ. δολοφονείται με βάναυσο τρόπο από όχλο φανατικών Χριστιανών.

Σαπφώ

Λυρική ποιήτρια με καταγωγή από την Λέσβο.Ασχολήθηκε και με την συγγραφή γενικότερα καθώς και με την σύνθεση.Ο Πλάτωνας την είχε χαρακτηρίσει “Δέκατη Μούσα”ενώ η Δύση την θεωρεί μέχρι και σήμερα την καλύτερη ποιήτρια. Ο έρωτας και το πάθος αποκτούν με την βοήθεια της πένας της μια άλλη διάσταση κι ο ερωτικός πόθος υμνείται στο μέγιστο σημείο.Αρκετοί κωμωδιογράφοι της εποχής ασχολήθηκαν περισσότερο με τις ερωτικές της προτιμήσεις παρά με το μεγαλειώδες έργο της.

Λασθενία

Φυσικός και φιλόσοφος που έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ.Σ’εκείνη αποδίδεται ο ορισμός της σφαίρας.Όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα φορούσε ανδρικά ρούχα παριστάνοντας έτσι το αρσενικό για να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα του Πλάτωνα,ο ανιψιός του οποίου υπήρξε και σύντροφός της.

Αγνοδίκη

Υπήρξε η πρώτη γυναικολόγος του 4ου αιώνα π.Χ.Αναγκάστηκε να αποκαλύψει την θηλυκή ταυτότητά της αφού κατηγορήθηκε ότι είχε σχέσεις με τις ασθενείς της .Όλο αυτό ήταν επακόλουθο της ενδυμασίας της που δεν ήταν γυναικεία.Ντυνόταν ανδρικά για να μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα Ιατρικής.Σε αυτή οφείλουμε το δικαίωμα των γυναικών να σπουδάζουν Ιατρική.Χάρη σ’αυτή οι γυναίκες της εποχής μπορούσαν πλέον να καλούν μαίες στο σπίτι τους αντί για άνδρες γιατρούς τους οποίους ντρέπονταν συνήθως κατά την περίοδο της κύησης.

Θεανώ η Θουρία

Μαθηματικός κι αστρονόμος,η διασημότερη αστρονόμος και κοσμολόγος της Αρχαιότητας.Σ’αυτή αποδίδεται η θεωρία της “Χρυσής Τομής”κι εκείνη της “Αρμονίας των Σφαιρών”.Ήταν σύζυγος του Πυθαγόρα και διέδωσε την διδασκαλία του σε Ελλάδα και Αίγυπτο.Πέθανε τον 5ο αιώνα π.Χ.και πιθανολογείται ότι ενταφιάστηκε κοντά στην πυθαγόρεια σχολή της Σάμου.

Ανύτη

Η νεωτερίστρια του επιγράμματος ως ποιητικού είδους.Αντικατέστησε το ηρωικό περιεχόμενο με εκείνο που είχε να κάνει περισσότερο με την καθημερινότητα.Την αποκάλεσαν θηλυκό Όμηρο και θεωρείται πρόδρομος της βουκολικής ποίησης αφού η φύση έπαιζε τον κύριο ρόλο στην ποίησή της.Πολλά από τα έργα της έχουν χαθεί.

RELATED