Σπανακόρυζο Το Νόστιμο
Μια νόστιμη συνταγή για λεμονάτο σπανακόρυζο από τον Άκη Πετρετζίκη. Νηστίσιμο και εύκολο ότι πρέπει για αυτές τις ημέρες.
Συστατικά
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 250 γρ. ρύζι γλασέ
- 150 γρ. κρασί λευκό
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 1 κιλό σπανάκι
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
- χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
Για το σερβίρισμα
- 1 λεμόνι
- φέτα, προαιρετικά
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
- ρίγανη
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε.
- Ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος από τα κρεμμυδάκια, τα κοτσάνια από τον άνηθο και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά να θωρακιστεί.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε τον ζωμό σε δόσεις και ανακατεύουμε συνέχεια, σε μέτρια φωτιά, για 13-15 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι και γίνει al dente.
- Βάζουμε το σπανάκι σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι. Ανακατεύουμε και πιέζουμε δυνατά με τα χέρια μας για να πέσει ο όγκος και χάσει όλη την υγρασία του. Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε για 3-4 λεπτά.
- Αν δεν έχει μείνει υγρασία στην κατσαρόλα μας προσθέτουμε 100 γρ. νερό, χυμό από 2 λεμόνια και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τον υπόλοιπο άνηθο, το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ξύσμα από τα λεμόνια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού, ελαιόλαδο, πιπέρι, ρίγανη και φέτα.
Τάνια Νικολοπούλου
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».