Skip to main content
likewomangr tomatosoupa dbf19e2c

Σούπα ψητής ντομάτας με κρουτόν παρμεζάνας…θα ξετρελαθείτε

author likewoman

7 Νοέ 2024

Να θυμάστε ότι η σούπα είναι σαν οικογένεια, γίνεται καλύτερη όσο περισσότερο αφήνετε χρόνο να σιγοβράσει.

Αν το σκεφτείς, δεν υπάρχει πιο απλό γεύμα από τη σούπα. Είναι τόσο πρωτόγονη όσο και η ιστορία της μαγειρικής. Ακόμη και πριν από την εμφάνιση της συνταγής, το να μαζέψουμε μερικά υλικά και να τα βράσουμε σε μια κατσαρόλα ήταν απλό, θρεπτικό και χορταστικό. Μόνο το άρωμα μιας κατσαρόλας που σιγοβράζει είναι αρκετό για να μεταμορφώσει την κουζίνα σας σε ένα ζεστό καταφύγιο. Ζεστή, προσεγμένη και απολαυστικά προσωπική και φτιαγμένη αποκλειστικά με αγάπη και λίγα μπαχαρικά, η σούπα είναι σαν να σερβίρεις αγκαλιές στην κουτάλα.

Το φαγητό ενώνει τις οικογένειες με τους πιο τρυφερούς τρόπους. Έτσι λοιπόν πήραμε την ευκαιρία να σας δώσουμε αυτή την υπέροχη συνταγή ντοματόσουπας, τώρα που ο καιρός κρύωσε και βρήκαμε στο instagram και πραγματικά μας έκλεψε την καρδιά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @likewomangr

Σούπα ψητής ντομάτας με κρουτόν παρμεζάνας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη Σούπα

10-12 ντομάτες ντομάτες ώριμες ή ρομά, κομμένες στη μέση ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθος
2 μεγάλοι βολβοί σκόρδου, με κομμένες οι κορυφές
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και μετά κομμένα στα τέσσερα (8 κομμάτια ανά κρεμμύδι)
4  κουταλιές της  σούπας ελαιόλαδο (ή περισσότερες ανάλογα με την κάλυψη)
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
Φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι
2 κουταλάκια του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
1  φλιτζάνι  συσκευασμένα φύλλα βασιλικού
2 κουταλιές της σούπας φρέσκια ρίγανη
½  φλιτζάνι βαριά σαντιγί (εμείς βάλαμε κρέμα γάλακτος)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι, για γεύση
¼ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα

Για τα κρουτόν

8 φλιτζάνια ψωμί  σε κύβους ( περίπου 8 φέτες)
¼ φλιτζάνι λιωμένο αλατισμένο βούτυρο
½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2  κουταλάκια του  γλυκού ιταλικό καρύκευμα
1  κουταλάκι του γλυκού  σκόνη σκόρδου
1  κουταλάκι  του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ

Για τη Σούπα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Τοποθετήστε τις ντομάτες, το κρεμμύδι και τους βολβούς σκόρδου στο ταψί και περιχύστε με ελαιόλαδο και βαλσάμικο. Πασπαλίστε γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι. προσθέστε καπνιστή πάπρικα. Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά.

Μόλις ψηθούν οι ντομάτες και το σκόρδο, αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά. Αφαιρέστε το σκόρδο από το ταψί. Προσθέστε τις ντομάτες, το κρεμμύδι και τους χυμούς σε ένα μπλέντερ υψηλής ισχύος. Στύβετε το σκόρδο από τον βολβό και το προσθέτετε στις ντομάτες μαζί με τον βασιλικό, τη ρίγανη και το ζωμό. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αφού ανακατέψετε, μεταφέρετε ξανά στην κατσαρόλα, βάλτε τη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε την σαντιγί ή την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, (παρμεζάνα αν χρησιμοποιείτε) και αλάτι και πιπέρι για γεύση. Αφήστε τη σούπα ντομάτας να σιγοβράσει για 10 λεπτά πριν τη σερβίρετε. Σερβίρετε με κρουτόν ψητού τυριού, φρέσκο ​​βασιλικό και επιπλέον παρμεζάνα.

Για τα κρουτόν

Χαμηλώστε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Στρώστε ένα φύλλο λαδόκολλα.
Κόψτε το ψωμί σε κύβους ¾ και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο μπολ.
Ρίξτε το λιωμένο βούτυρο ομοιόμορφα πάνω από τους κύβους του ψωμιού και ανακατέψτε πολύ καλά με τα χέρια σας μέχρι να καλυφθεί το ψωμί από όλες τις πλευρές.
Ρίξτε τα καρυκεύματα και το μισό τυρί μέχρι να κολλήσουν όλα πάνω στο ψωμί.
Ρίξτε την υπόλοιπη παρμεζάνα στο ταψί. Προσθέστε κρουτόν και ανακατέψτε ελαφρά μέσα στην παρμεζάνα.
Ψήνετε για 8-10 λεπτά και ανακατεύετε. Ψήστε άλλα 2-6 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά και ελαφρώς χρυσαφί. Φυλάσσετε σε αεροστεγές δοχείο για έως και μια εβδομάδα.

cover photo sutherlandbelle.com

RELATED