Σούπα από ρεβύθια εύκολη και γρήγορη στη χύτρα ταχύτητας
Τώρα που οι γιορτές πέρασαν και φάγαμε αρκετό κρέας, μήπως να βάλουμε ένα ωραίο όσπριο στο πρόγραμμα;
Η σούπα ρεβύθια είναι κλασική ελληνική συνταγή και απίστευτα θρεπτική. Προσωπικά την φτιάχνω πάντα στη χύτρα ταχύτητας, γιατί διαφορετικά απαιτεί 1 1/2 ώρα και ο χρόνος (και το ρεύμα) είναι πολύτιμο. Σύμφωνα με την πεθερά μου, το μυστικό για είναι πετυχυμένη είναι το λεμόνι. Όσο περισσότερο, τόσο πιο νόστιμη.
Σούπα ρεβύθια στη χύτρα ταχύτητας
4 άτομα
Προετοιμασία:15 λεπτά – Μαγείρεμα:30 λεπτά στη χύτρα ταχύτητας ή 1 – 1½ ώρα στην κατσαρόλα
Υλικά
- 500 γρ. ρεβίθια
- 1 κ.σ. σόδα μαγειρική
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνη
- χυμός από 1 λεμόνι (και περισσότερο εάν το θέλετε)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό με την σόδα.
- Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μπόλικο κρύο νερό που να τα καλύψει κατά τουλάχιστον 4 – 5 εκ.
- Αφήνουμε τα ρεβίθια να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να βγαίνει καινούριος αφρός.
- Αφού μαζέψουμε όλο τον αφρό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη δάφνη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με το καπάκι της χύτρας. Κρατάμε χρόνο 30 λεπτά, από την στιγμή που θα σφυρίξει η χύτρα.
- Μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και πέσει η βαλβίδα της χύτρας, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε με φρέσκο χωριάτικο ψωμάκι.
Καλη απόλαυση!
Σημ.
Για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, δοκιμάστε να περάσετε τη σούπα ρεβύθια με το ραβδομπλέντερ και να την κάνετε βελουτέ.
Ιωάννα Λυμπεροπούλου Blogger
Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger