Σοκολάτα: Ευεργετική για την υγεία. Ποια να επιλέξω, λευκή ή μαύρη;
To 40% των γυναικών και 15% των ανδρών είναι εθισμένοι στη σοκολάτα , οι λεγόμενοι chocoholics.
Αυτός ο διατροφικός εθισμός συμβαίνει διότι η σοκολάτα έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες προκαλόντας αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Διεγείρει ευχάριστα το κέντρο του εγκεφάλου , καθώς μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες οι οποίες έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Η σοκολάτα, επίσης, λόγω του μαγνησίου που περιέχει βοηθά στη διαδικασία της μνήμης, καθώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία των νευρικών συνάψεων του εγκεφάλου προάγοντας τη διαδικασία της απομνημόνευσης.
Επιπλέον, η σοκολάτα και πιο συγκεκριμένα η μαύρη σοκολάτα περιέχει ένα πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών , τις λεγόμενες πολυφαινόλες. Αυτό την καθιστά ως σημαντική τροφή για την καλή λειτουργία της καρδιάς , καθώς μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα, τα φλαβονοειδή (βασική κατηγορία των πολυφαινολών) έχουν και περαιτέρω ευεργετική δράση, καθώς βελτιώνουν την πηκτικότητα του αίματος και μέσω αυτού του τρόπου βοηθούν στην καλύτερη ισσοροπία της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Ενδιαφέρουσα και αποδεδειγμένη μελέτη για τις γυναίκες πως η σοκολάτα λόγω των φλαβονοειδών έχει και αντιγηραντική δράση.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες που μας παρέχει η σοκολάτα αφορούν κυρίως τις σοκολάτες με αυξημένη περιέκτικότητα σε κακάο. Όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά παρέχει και στον οργανισμό μας. Προσοχή , όμως στην ποσότητα ζάχαρης και κυρίως της επεξεργασμένης ζάχαρης καθώς μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία. Αυτό συμβαίνει και με τη λευκή σοκολάτα , διότι περιέχει μικρότερες ποσότητες πολυφαινολών, επομένως και λιγότερα αντιοξειδωτικά συστατικά.
Ας επισημάνουμε όμως και την ποσότητα σοκολάτας που είναι επιτρεπτή τόσο για την υγεία όσο και για μια ισορροπημένη διατροφή.
Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας 25gr/ 2-3 φόρες την εβδομάδα είναι ασφαλές για υγειή άτομα με ισορροπήμενη διατροφή.
Μεγαλύτερες ποσότητες πρόσληψης σοκολάτας μπορούν να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως είναι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία, φθορά στα δόντια, ακμή, αλλεργίες κ.α.
Με λιγα λόγια, για να μπορέσουμε να λάβουμε τις ευεργητικές δράσεις της αγαπημένης μας σοκολάτας θα πρέπει να έχουμε ισορροπία και μέτρο , καθώς το αντίθετο μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιδράσεις για την υγεία.