Skip to main content
images easyblog articles 8095 social media 86bd006b

Τα Social Media: Ελευθερία Ή Υποδούλωση

Τα social media καθώς και τα ποικίλα μέσα τεχνολογίας όπως κινητό, laptop, ταμπλετ κτλ συμβάλλουν στην ελευθερία μας ή στην υποδούλωσή μας;

Μετά την ελεύθερη πρόσβαση του καθένα από μας στο διαδίκτυο, ένας απέραντος κόσμος γνώσις, κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας απλώθηκε μπροστά μας, ένας απέραντος ωκεανός που μας σαγηνεύει, ένας ωκεανός απεριορίστων “επιλογών”. Πως να αντισταθεί καν εις σε αυτό; Πως να κλείσει τα μάτια του στη πρόκληση του να είναι “συνδεδεμένος ” με οποιονδήποτε και οτιδήποτε στο πλανήτη όποια στιγμή το θελήσει;

Το διαδίκτυο και τα μέσα τεχνολογίας στα οποία αναφέρθηκα παραπάνω λειτουργούν ευεργετικά τόσο στις συναλλαγές μας οι οποίες πραγματοποιούνται ταχύτατα με ελάχιστο η μηδενικό κόστος, όπως και στην πρόσβαση στη γνώση.

Ο καθένας έχει πρόσβαση σε μνημεία, βιβλιοθήκες, τοπία, θέματα ιστορίας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας , επιστήμης κτλ άμεσα σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο.

Όμως πείτε μου ειλικρινά ποιος σταματά σε αυτού του είδους χρήση του διαδικτύου; Ας αναστοχαστεί ο καθένας από μας πόσο από τον ημερήσιο χρόνο του αφιερώνει σε αυτού του είδους τις ενέργειες και πόσο για να “αλληλεπιδράσει” με άλλους ανθρώπους, διαδικτυακούς “φίλους” στο Facebook, twitter, viber, Skype what’s up κτλ;
Και πόσος από αυτό το χρόνο είναι πραγματικά ποιοτικός και δεν υποκαθιστά την πραγματική δια ζώσης φιλία ή όποια αλληλεπίδραση με ανθρώπους οικείους, φίλους, συναδέλφους;

Αν είμαστε ειλικρινείς πολύ φοβάμαι πως η απάντηση είναι απογοητευτική.

Υποτίθεται πως τα μέσα αυτά μας φέρνουν πιο κοντά και πράγματι το κάνουν όταν είμαστε μακριά αλλά τι ειρωνεία μας απομακρύνουν όταν είμαστε κοντά. Μας εμποδίζουν από το να είμαστε παρόντες, είναι κλέφτες στιγμών πραγματικών στιγμών και επειδή οι στιγμές μας είναι το κάθε παρόν μας, όχι το παρελθόν η το μέλλον μας, και επειδή το σύνολο των στιγμών μας είναι η ζωή μας καταλήγουν κλέφτες της ζωής μας.

Όμως δεν καταστρέφουν μόνο τις διαπροσωπικές μας σχέσεις αλλά κομματιάζουν και τη ίδια την υπόσταση μας. Είμαστε για καφέ με έναν φύλο και ταυτόχρονα απαντάμε σε μηνύματα, στέλνουμε mails διαβάζουμε ειδήσεις.
Ο άνθρωπος φρακταλοποιειται γίνεται κομματάκια, διασπάται από δω και από εκεί, έχει άγχος να είναι “ενημερωμένος” να μη χάσει κάτι σημαντικό και τελικά χάνει τις στιγμές του , συνθλίβει τη σχέση με τον πλησίον του και χάνει τη επαφή ακόμη και με τον ίδιο του τον εαυτό.

Τελικά στην πραγματικότητα είμαστε σκλάβοι του Διαδικτύου και των μέσων τεχνολογίας γιατί ενώ υποτίθεται πως είμαστε ελεύθεροι να τα χρησιμοποιούμε κατά βούληση , στην πραγματικότητα δεν είμαστε ικανοί για κάτι τέτοιο,αφού οι γνώστες της εξελιγμένης τεχνολογίας ,της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης γνωρίζουν καλύτερα τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του από ότι ο μέσος άνθρωπος τον εαυτό του.
Έτσι γίνεται έρμαιο της δελεαστικήςς και σαγηνευτικής τους επιρροής.

RELATED