Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F01%2Fkeik madirini me rodi cover

Σήμερα 1η του χρόνου ας φτιάξουμε κέικ μανταρίνι με ρόδι

author likewoman

1 Ιαν 2021

Το ρόδι αποτελεί σύμβολο τύχης, γονιμότητας και αιωνιότητας.

Ας υποδεχτούμε τη νέα χρονιά με το πιο όμορφο και γευστικό κέικ, συνταγή του Άκη Πετρετζίκη!

Συστατικά

5 μανταρίνια
4 αβγά, μέτρια
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
220 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα ή σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
αλεύρι γ.ο.χ., για το άλειμμα της φόρμας
βούτυρο, για το άλειμμα της φόρμας

Για το σιρόπι

120 ml χυμό ροδιού, φρέσκο
30 γρ. μέλι
1 κ.γ. μελάσα, ροδιού
1 ρόδι, μεγάλο +έξτρα σπόροι για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τοποθετούμε τα μανταρίνια σε μία μεσαία κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες μέχρι τα μανταρίνια να είναι πολύ μαλακά.
Συμπληρώνουμε με νερό εάν χρειαστεί.
Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Αλευροβουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στην μέση και διάμετρο 23 εκ., αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τα κρύα μανταρίνια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα αλέθουμε μαζί με την φλούδα τους στο μούλτι μέχρι να λιώσουν τελείως.
Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 6-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το μπέικιν και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας.
Προσθέτουμε τα αλεσμένα μανταρίνια στο μείγμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα, ψήνουμε για 20 λεπτά.
Μετά από 20 λεπτά γυρνάμε τη φόρμα 180 μοίρες στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.
Ελέγχουμε τρυπώντας με ένα ίσο μαχαίρι το κέικ.
Εάν βγαίνει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Αφαίρουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως μέσα στην φόρμα του.

Για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τον χυμό απο το ρόδι, το μέλι, τη μελάσα και φέρνουμε σε βρασμό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να δέσει
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τους σπόρους του ροδιού.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και περιχύνουμε πάνω απο το κέικ το ζεστό σιρόπι μαζί με τους σπόρους από το ρόδι.

RELATED