Σιγοψημένη πανσέτα με τις πιο νόστιμες πατάτες βουτύρου
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια τραγανή και σιγοψημένη πανσέτα, ειδικά όταν συνοδεύεται από baby ψητές πατάτες;
Η απάντηση μάλλον είναι κανείς! Εμείς σας δίνουμε μια πρώτη συνταγή για το γιορτινό σας τραπέζι! Κανείς δεν θα μπορέσει να πει όχι!Δοκιμάστε το!!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΤΑ:
1 κομμάτι πανσέτα 1 ½-1800γρ (χωρίς κόκαλο με το λίπος της)
1 λευκό κρεμμύδι μεγάλο (κομμένο στην μέση)
3 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες και σπασμένες)
Αλάτι-πιπέρι
Ελαιόλαδο
5-7 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
1 μικρό κλωναράκι δενδρολίβανο
1 κύβο ζωμό λαχανικών
1 πράσσο κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 καρότο κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Μέλι
70γρ βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πολύ προσεκτικά χαράζουμε την πανσέτα μας σταυρωτά από την μεριά του λίπους. Πασπαλίζουμε και από τις 2 πλευρές με αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε ελαφρώς τα λαχανικά μας (καρότο, πράσσο, κρεμμύδι, σκόρδο) και τον κύβο. Σβήνουμε με το κρασί, και αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αέρα.
Σε ένα ταψί ή σε μια γάστρα τοποθετούμε τα λαχανικά από το τηγάνι μας, τα μυρωδικά( θυμάρι, δενδρολίβανο) και από πάνω βάζουμε την πανσέτα μας με την μεριά του λίπους από πάνω. Προσθέτουμε 1-2 ποτήρια νερό και ψήνουμε για 3-4 ώρες αφού σκεπάσουμε με λαδόκολλα να εφάπτεται και αλουμινόχαρτο (να κλείσει το σκεύος μας πολύ καλά). Καλό θα είναι ανά διαστήματα να κοιτάμε μην εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Αφού περάσει η ώρα ξεσκεπάζουμε και δυναμώνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς μέχρι το λίπος μας να πάρει χρώμα και να γίνει ελαφρώς τραγανό! Περίπου 30 λεπτά.
Σουρώνουμε από τα λαχανικά (αν έχει μείνει ζουμί) και το τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι συμπληρώνοντας λίγο νερό 1 κύβο λαχανικών ή βοδινού και φέρνουμε σε βρασμό. Αν δεν είναι πολύ πηχτή η σάλτσα μας δένουμε με λίγο κορν φλάουερ. Τέλος προσθέτουμε εκτός φωτιάς 1 κς μέλι αλάτι, πιπέρι αν χρειάζεται και το βούτυρο! Αυτή θα είναι η σάλτσα μας.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ:
600-700γρ πατάτες baby (κομμένες στην μέση)
3 κλωνάρια θυμάρι
1 ½ σκελίδα σκόρδο
Ελαιόλαδο
70-90γρ βούτυρο
Αλάτι-πιπέρι
1 κύβος βοδινού
½ ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα τηγάνι σωτάρω τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ροδίσουν αρκετά. Τοποθετούμε σε ένα ταψί, με τον κύβο, το βούτυρο και το νερό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς μέχρι να ψηθούν εντελώς!
ΥΓ Η συνταγή δεν είναι μόνο για τις γιορτές!!!